De viață

POT SĂ CRESC UN COPIL DOAR CU MÂNCARE BIO?

Eu am alăptat-o pe fetița mea. Nu mă mândresc, spun asta la fel cum aș spune eu i-am dat să mănânce fetiței mele. Normal că am alăptat. Laptele de mamă este alimentul inventat pentru ca puii de om să aibă ce să mănânce. Desigur că înțeleg și apreciez utilitatea laptelui praf. M-am făcut consilier în alăptare tocmai ca să le ajut pe mame să facă tot ce e nevoie ca să reușească să alăpteze, iar în cazul în care există situații în care chiar nu se poate, să apelăm la formulă, astfel încât copilașul să se dezvolte corespunzător.

Tocmai pentru că am alăptat-o, în momentul în care a trebuit să începem diversificarea, am simțit că nimic, dar nimic pe lumea asta n-ar putea fi la fel de bun, de potrivit, de pur, de sănătos, de gustos ca laptele meu pentru copilul meu. Și am hotărât că fetița mea va mânca doar bio.

Primul pas pe care am simțit să îl fac, așa cum mă știți deja, a fost să mă informez.

Care este diferența între organic, bio, eco și ecologic?

… … Continuarea acestui articol o găsiți pe site-ul partenerului meu, Lidl, dacă dați click aici.

Permis

Interviu CC: Positive Mother

  • Ce poți să ne spui despre tine în câteva cuvinte?

Sunt Femeia-care-îi-face-pe-copii-să-mănânce. Așa m-au poreclit mamele, în traducere, îi ajut pe părinții care au probleme cu copilașii sau mâncarea, începand de la 0 luni și pana la 10 ani. Sunt consilier în alăptare și diversificare, specialist în copii mofturoși.

  • Ce te-a determinat să începi un business propriu?

Că nu-mi ieșea nimic din treaba asta cu parentingul. Read more „Interviu CC: Positive Mother”

Crina Coliban Permis de Parinte Copii Mofturosi Alaptare Diversificare Copii mofturoşi

Ai nevoie de mine?

Primesc zilnic mesaje de la mame … Scuze! Rectific: Primesc zilnic mesaje de la mame și de la UN tată (știe el cine e, persoană publică) în care mi se cere ajutorul. Pe care îl ofer întotdeauna, uneori mai rapid, alteori puțin mai târziu, în funcție de câte lacrimi îmi smulge mesajul primit. Dacă e un mail la care plâng, răspund pe loc sau sun chiar eu imediat înapoi. Dacă e un email de o intensitate (a disperării) mai moderată, se întâmplă să treacă și câteva zile până răspund. Acestora le cer scuze sincere și îi rog să mă sune, în cazul în care simt că au nevoie de mine mai repede decât pot eu să reacționez.
Telefonul pentru părinți este 0723 607 597. Read more „Ai nevoie de mine?”

Crina Coliban Permis de Parinte Piata Copii mofturoşi

Pasul 2 – Cumpărați alimentele împreună

Pasul 2 din Ghid pentru copilul care nu manâncă e să cumpărați mâncarea împreună cu copilul.

Între 6 luni și 1 an, copilul, dacă este luat la cumpărături de către părinții lui, primește rolul de a sta în scoică, în căruțul de supermarket, cu ochii în fiarele și instalațiile de aer condiționat din tavan. Asta în timp ce voi trageți de pe rafturi, stați la coadă, fâșâiți pungi, scăpați mere pe jos și alergați după ele sau loviți căruțul, din greșeală, de căruțul vecinului din față.

Între 1 an și 3 ani, copilul stă crăcănat în căruțul de supermarket sau, la alea mai child-friendly, copilul stă sub căruț, în caroseria unei mașini de jucărie, atașată la căruciorul de cumpărături. Și mișcă de un volan cu pasiune și cu intrigă, neînțelegând la ce servește roata aia care, deși se învârte continuu, nu declanșează vreo modificare în univers.
Pentru că se plictisesc repede și cer jos, părinții le îndeasă câte o pungă de pufuleți, câte o acadea sau câte o ce-găsește-fiecare-de-mâncare pe la rafturi, ca să împiedice „revolta” copilului și manifestarea ei care ar putea duce la…

…un copil care să devină conștient de ce se întâmplă cu mâncarea în viața lui.

Read more „Pasul 2 – Cumpărați alimentele împreună”

copil mofturos Copii mofturoşi

ARFID: O boală care îi „mănâncă” pe copii

„Bună ziua, sunteți femeia care îi face pe copii să mănânce?”, așa mă întreabă mamele când îmi scriu și mă roagă să le ajut.

Primesc mesaje dintre cele mai înspăimântătoare și asta mă face să aprofundez din ce în ce mai serios și mai dedicat refuzul copiilor de a mânca. Când ajung la mine mame care merg din 2 în 2 săptămâni cu copilul la perfuzie pentru că nu mănâncă nimic, ajungi să te rogi (și) de Dumnezeu pentru răspunsuri și soluții.

Read more „ARFID: O boală care îi „mănâncă” pe copii”

Copii mofturoşi

Un copil care plânge că vrea mâncare!

Da, ai citit bine! Tocmai am plecat de la o familie al cărei copil plânge (tare!) că  vrea de mâncare! 🙂

Are 11 luni. Mănâncă foarte mult.

Lapte și alimente solide.

Piureuri, dar și bucăți.

Chia și fulgi de quinoa. Dar și tocăniță de pui și ardei umpluți.

Arată foarte normal. Si nu, nu e pufos. Si nici nu are bulanase.

Are o greutate normală. Si analize bune.

Read more „Un copil care plânge că vrea mâncare!”

Alimente sanatoase Evenimente

Craiova: Pregătiţi-vă copiii!

Craiova, pregătiţi-vă copiii! De mâine o să mănânce! 🙂 Asta pentru că vin în 11 şi 12 noiembrie la Craiova cu workshopul de diversificare & copii mofturoşi.

În momentul acesta tocmai împachetez superalimentele ca să mă duc la Craiova cu ele. Asta pentru că, imediat după ce mă vei cunoaşte, o să afli că părinţii ar trebui să fie preocupaţi cu CE mănâncă omuleţul şi mai puţin-spre-deloc cu CÂT mănâncă. 

„Dar al meu mănâncă numai 3 linguriţe şi apoi fuge!” Atunci vino să afli CE să pui în linguriţă, pentru ca dacă mănâncă  doar 3, să fie suficient!

 

Read more „Craiova: Pregătiţi-vă copiii!”

Permis de parinte by Crina Coliban - Mancare copii Diversificare

Ghid pentru copilul care nu mănâncă

Încep aici o serie de articole despre copii care nu mănâncă.

Nu există zi în care telefonul meu să nu sune și să aud: „Crina, nu știu ce să mai fac ca să mănânce!

Stiți că țin un curs de 3 ore despre copii care „se luptă” cu părinții (și cu mâncarea) și vă invit să îmi scrieți un mail dacă doriți să participați la unul dintre cursurile viitoare.

Read more „Ghid pentru copilul care nu mănâncă”