“Bună ziua, sunteți femeia care îi face pe copii să mănânce?”, așa mă întreabă mamele când îmi scriu și mă roagă să le ajut.

Primesc mesaje dintre cele mai înspăimântătoare și asta mă face să aprofundez din ce în ce mai serios și mai dedicat refuzul copiilor de a mânca. Când ajung la mine mame care merg din 2 în 2 săptămâni cu copilul la perfuzie pentru că nu mănâncă nimic, ajungi să te rogi (și) de Dumnezeu pentru răspunsuri și soluții.

Vă vorbesc cu toată seriozitatea și vă rog să răspândiți articolul ăsta cât mai mult și cât mai departe: Mame bune, vă rog să vă informați despre treaba asta cu mâncatul CU MULT ÎNAINTE de a-i pune copilașului în față primul piure sau sucdefructe sau cu ce vă indică pediatrii să diversificați. Și da, nu mai am nicio reținere să vă spun: Veniți la cursurile mele dacă nu vreți să ajungeți una dintre mamele înnebunite de frustrare, de frică și de furie că are un copil mofturos sau carenumănâncănimic sau care mănâncă prin venă (!). Medicii care le spun părinților (care, bravo lor!, că merg la medic ca să caute ajutor) “Lăsați-l în pace că niciun copil nu moare de foame!” nu au auzit, în mod cert, de ce am a vă spune în articolul acesta.

Ba da, un copil poate să moară de foame! Ah, că nu ajunge să moară, ci doar în spital pe perfuzii, asta da, e adevărat.

Doar un copil care este sănătos din punct de vedere fizic și (mai ales!) emoțional nu va muri de foame și nici măcar asta nu e de ajuns! Doar un copil sănătos din punct de vedere fizic și emoțional ȘI care are acces la mâncare diversă nu va muri de foame.

Cred că știm toți că nu există nimeni, în afară de psihologi, care să ne spună dacă un copil e sănătos din punct de vedere emoțional. Dar și lor le e greu să spună asta la un copil cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani…

Un copil care poate dezvolta probleme serioase în legatură cu alimentația se manifestă astfel:

  • este iritat, nervos, furios în timp ce mănâncă
  • tușește, se îneacă, vomită sau are gag reflex (ca și cum îi vine să vomite)
  • ține mâncarea în gură fără să o înghită
  • mănâncă timp îndelungat, mestecă în silă, stă cu mâncarea în față mai mult de 30 de minute
  • refuză să mănânce anumite categorii de alimente sau anumite texturi

Permis de Parinte Crina Coliban Diversificare Mofturosi

Permis de Parinte Crina Coliban Diversificare Copii Mofturosi

ARFID, o “boală” de care e musai să aflați!

(Foarte) Mulți copii refuză să mănânce legumele/fructele/carnea/lactatele, doar că la unii situația aceasta depășește cu (foarte) mult stadiul de “copil mofturos la mâncare”. În cazurile severe care ajung la mine, comportamentele anormale de hrănire duc la greutăți corporale foarte mici sau la deficiențe nutriționale foarte mari. Acești copilași întrunesc condițiile pentru un diagnostic făcut oficial de către Asociația Americană de Psihiatrie în urmă cu 3 ani (în 2013), numit ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), tradus la liber ca “boala copiilor care evită să mănânce sau care mănâncă doar anumite alimente“. 

Știu că v-a speriat cuvântul “Psihiatrie”. Sincer, și pe mine m-a speriat: adică ce, copilașii ăștia care nu mănâncă sunt nebuni? Sper că de aia și nu din cauza dezinteresului pediatrilor, acest diagnostic a ramas încă necunoscut în România. În iulie 2014, 2 medici pediatri mai preocupați au publicat un articol în Journal of Adolescent Health ca să aducă în prim plan această condiție absolut esențial de analizat și de investigat de către cei care se ocupă de sănătatea și de bunăstarea copilașilor în lumea medicală. 

Cei care suferă de ARFID se diferențiază de către cei care suferă de alte afecțiuni legate de alimentație:

  • Mai mulți băieți suferă de ARFID decât fete
  • Cei care suferă de ARFID manifestă și simptome clare de anxietate
  • Sunt diagnosticați mai devreme decât cei cu alte probleme (gen anorexie sau bulimie): adică în jurul vârstei de 11 ani, față de ceilalți care devin “pacienți siguri” în jurul vârstei de 15 ani

Motivele care duc către această “boală” sunt:

  • dificultăți legate de felul în care au fost hrăniți în copilăria timpurie
  • traume în timpul hrănirii: s-au înecat cu mâncare, au vomat ce au mâncat
  • o relație defectuoasă între copil și adultul care l-a hrănit
  • depresie
  • frică, îngrijorare legată de procesul de hrănire

Permis de Parinte Crina Coliban Diversificare Mofturosi 1

Acest context încărcat emoțional poate să facă ARFID foarte greu de diagnosticat de către medici, cu atât mai puțin cu cât pediatrii continuă să le spună părinților îngrijorați:

ori “lasă-l, dragă, că o să mănânce când i-o fi foame

ori “te punem pe perfuzii, dacă nu mănânci

ori “vrei mâncare pe gură sau pe injecție?

 

 

Cum îi abordăm pe copiii care ar putea avea ARFID?

Scriindu-mi și, ulterior, mergând la ajutor de specialitate, în cazul în care părinții nu reușesc să își modifice, susținuți de mine, comportamentul față de copii și față de mâncarea oferită lor. Copiii vor fi analizați în profunzime și vom face împreună acțiuni menite să reintegrăm anumite alimente în dieta copilului, în timp ce învățăm să identificăm și să evităm reacțiile lor nesănătoase față de mâncare.

În urma studiului, am aflat că cei care au ARFID au ajuns astfel:

  • fiind copii mofturoși la mâncare (28.7%);
  • având anxietate generală (21.4%);
  • având probleme gastrointestinale (19.4%);
  • având un istoric de vomă, înec, regurgitare (13.2%);
  • având alergii la diverse alimente (4.1%).

În ciuda nevoii evidente de a-i diagnostica la timp pe acești copii, în acești 3 ani de la apariția condiției în medicina de specialitate, statistica arată că 63% dintre medicii pediatri la nivel mondial NU au auzit niciodată de această “boală” a copiilor. Tot statistica arată că pacienții suferă în medie 33 de luni înainte să primească un diagnostic specific. Și da, confirm, am mame care mă sună când copiii lor au împlinit deja 3 ani și îmi spun că se chinuie de la începutul diversificării cu “mofturile” copiilor 🙁

E musai să cereți ajutorul imediat cum simțiți că ceva nu e în regulă cu felul în care se alimentează copilul dumneavoastră! Doar așa vom putea să găsim tratamente mai eficiente și să identificăm cum putem să evităm cauzele care duc la această boală“, spune Debra Katzman, pediatru la Hospital for Sick Children în Toronto.

Permis de Parinte Crina Coliban Diversificare Mofturosi 2

Articolul acesta ar trebui distribuit (share-uit) pe tot internetul, pentru că e plină țara de copii care nu mănâncă. Și de părinți care cred că “până la urmă o să mănânce”. Și de medici care vă trimit acasă cu rețete cu multivitamine. Și de asistente care vă văd cu copilul pe perfuzie din cauză că nu mănâncă și vă strigă, agresiv, “Ce fel de mamă ești tu dacă nu poți să îl faci să mănânce?” Și de bărbați care le spun soțiilor lor că “Din cauza ta nu mănâncă!” Și de bunici care le dau copiilor pufuleți și covrigi, “dacă altceva nu mănâncă”. Și de copii ajunși adolescenți care mănâncă doar puicucartofiprăjiți. Și de adolescente ajunse tinere care nu reușesc să rămână însărcinate. Și de tineri care se chinuie să slăbească și trăiesc o viață de frustrare că sunt grași.

Odată ce află cât mai mulți părinți – la timp!, adică în primele 6 luni de viață a copilului – că hrănirea unui omuleț trebuie să respecte niște reguli care sunt mai ales reguli de confort emoțional, avem o șansă să nu ne îmbolnăvim copiii. Nu vă mai interesați atât de scheme de diversificare și de ce aliment trebuie introdus în funcție de vârstă. Nu vă mai preocupați să cumpărați blender și scaun de bebeluș, ci liniște, relaxare și plăcere de a mânca în familie. Știu că unora le va suna ce spun aici ori patetic (“Hai, mă, că nu cred că e chiar așa grav!“) ori că vreau să mă vând “(“Ne sperie ca să apelăm la ea!“).

Nu vă doresc să fiți în locul meu și să auziți mame care spun:

  • Vi-l dau dumneavoastră, pentru că eu nu știu ce să mă mai fac cu el!” sau
  • Îmi vine să îl omor când văd că aruncă mâncarea!” sau
  • O să îl las până moare de foame să văd atunci dacă mănâncă!” sau
  • Îi țin gura deschisă cu forța și ține în gură, nu înghite!” sau
  • Îi dau în somn pasat din biberon, dar se ridică și vomită tot ce i-am dat!” sau
  • L-am dus la spital și i-am zis că nu mai vin să îl iau până nu mănâncă!” și… Iertați-mă, dar nu mai pot să scriu de lacrimi… replica unei mame care mi-a marcat viața “L-am dus la mormântul tatălui meu ca să vadă unde o să îl băgăm și pe el dacă nu mănâncă!” :(((((

Vă ofer tot ce știu și tot ce-o-să-știu-cu-fiecare-situație-pe-care-o-rezolv. Nu vă lăsați copiii să mănînce când le-o fi lor foame. Cereți ajutor și lăsați-vă ajutați!

Surse pentru articol: 1, 2, 3, 4 și 5

Autor

Crina Coliban

Mulțumesc că m-ai găsit! Când eram ca tine, voiam ca fetița mea să sugă la sân și să crească; să nu plângă, doar să îmi zâmbească.

Comentarii (245)

  1. Alina Monica Ghk Morosan
    14 ianuarie 2016 Răspunde

    Opinez (mai mult asa ca ptr mine) ca un posibil punct de plecare sunt programele/tiparele dupa care functionam noi ca parinti/tutori pe pilot automat. Adica ce este inscris in subcontient.
    Noi avem(in general) o relatie defectuoasa cu mancarea. Avem convingeri false sau auto-sabotatoare inscrise adanc, prin sinapse vechi de cand am fost la randul nostru hraniti de parinti sau putem avea chiar afectari in ADN, ereditare …
    De exemplu convingerea ca anumite alimente ingrasa, ca mancarea e plina de toxine, chimicale, cancerigena, necurata(conv religioase) si lista poate continua.In majoritatea convingerilor, este o contratictie de termeni care produce haos in corp. Mancarea e facuta sa ne hraneasca, dea sanatate, energie …. muncim ptr ca sa o cumparam(deci efort personal) natura o creste atat de frumos ptr noi , ne-ar trebui atitudine profunda de recunostinta, bucurie , relaxare, timp in care sa savurezi efectiv fiecare inghititura ptr ca ca ea sa ajunga in simbioza armonioasa cu corpul nostru. Dar cand mananci in graba, cu ochii in ecrane, carti , discutii sau cu mintea alergand prin propriile labirinte, cand te asezi la masa si se activeaza programul mancarea ingrasa, sau e cancerigena….. pur si simplu e un autosabotaj.
    Aici nu e vorba despre a manca orice, sau oricat, cred ca se intelege asta.
    Daca am repara in noi partea de ADN cu damage si am rescrie subcontientul cu convingeri noi automat maturizarea si dezvoltarea noastra emotionala ar bate si in bebelusul pe care il asistam sa manance.

    Mai avem cred o prb de cultura romaneasca in care mama adevarata si gospodina se masoara dupa cutele de grasime ale bebelului. Vremurile au trecut, suntem mame moderne,obezitatea ne sperie, tiparele insa ne-au ramas si sunt …. stiti voi ca si dulapul cu scheleti. Nu prea stim/constientizam ce facem de ce facem asa , pe fond de oboseala mai ales pilotul automat e in drepturi depline.

    • Crina Coliban
      14 ianuarie 2016 Răspunde

      Ah, ce profund am simtit ce scrii! As vrea sa ne cunoastem, cred ca am putea deveni prietene 🙂
      Multumesc pentru completarea ta, as putea scrie un articol despre asta, despre cum ar trebui sa privim si sa primim mancarea atunci cand i-o punem in față corpului nostru. Apreciez perspectiva ta si cred ca ai adus valoare in plus articolului acestuia prin comemtariul tau.

      • Alina Monica Ghk Morosan
        14 ianuarie 2016 Răspunde

        Ma bucur de cunostinta Crina, si ma bucur daca am ocazia sa-mi fac noi prieteni. 🙂 Este bine sa scriem cat mai mult si mai des despre asta, citind de multe ori se inscrie in subcontient. Spor la scris articolul. A venit vremea sa inlocuim tot ce nu ne mai serveste in prezent. Nu conteaza de la cine vine ideea, cat faptul de a ajunge la cat mai multi. Eu am facut o corelatie cu convingerile despre bani si am zis, hey stai! dinamica e aceeasi…
        Zi buna mai departe! ne mai auzim 🙂

      • Andra
        7 iulie 2016 Răspunde

        Crina, esti minunata! Mi-a placut foarte mult articolul. Fetita mea are preferinte pentru mancaruri, nu ii place carnea si n-o pot convinge deloc sa manance.
        Te vrem la Targoviste! Poate reusim sa tinem legatura si pe viitor sa ajungi si la noi.

        • Crina Coliban
          13 iulie 2016 Răspunde

          Andra, iti multumesc, cred ca cine ma vede minunata e la fel de minunata 🙂 Vin la Targoviste! Ti-am scris pe mail detalii.

          • Dana
            5 august 2016

            Am made nevoie de ajutorul tau pt baiatul meu de 4 ani.Cum pot sa IAU contact?

          • Crina Coliban
            16 august 2016

            Dana, ti-am trimis raspunsul meu pe email. Multumesc ca ai ales sa vorbesti despre situatia voastra!

          • Mia Pantea
            5 octombrie 2017

            Bună ziua
            Sunt și eu interesata de articolele….studiile. …Sau cărți dacă ați scris! Mulțumesc!

          • Crina Coliban
            5 octombrie 2017

            Iti pot oferi materialele mele, doar sa imi spui ce varsta are copilasul tau, Mia.

          • Tony@bosscontractsltd.co.uk
            18 februarie 2018

            Interesant raspunsurile dv. Cum as putea lua legatura cu dv. ? De fapt cand as putea sa va sun pt mai multe detali ? Multumesc….0447939092930…tony from London

          • Crina Coliban
            21 februarie 2018

            Va astept cu drag. V am raspuns si pe email.

          • Andreea
            11 ianuarie 2022

            Baietelul meu de 5 ani este perfect descris de acest comportament. Am rascolit toate cauzele , gastroenterologice, endocrine, alergologice…am ajuns la psiholog. Nu-i place nimic… are 5 ani si 3 luni, si inaltime/greutate de copil de 3 ani jumatate. Stagneaza de 2 ani ! E cumplit, e obositor! Chiar ma bucur ca toata treaba asta are un nume . Multumesc pentru articol!

          • Crina Coliban
            12 ianuarie 2022

            Si eu multumesc pentru ca citesti, te informezi, vrei sa il ajuti cu adevarat! Multa sanatate!

        • Daniela
          22 august 2017 Răspunde

          Si eu am baietelul de 1 an si 8 luni . Cu greu mananca altceva decat piure de cartofi si fructe numai pasate 😦 . Te rog ajuta ne . Noi suntem in UK ( nu ti putem cere sa vi aici , desi ne am dori )

          • Crina Coliban
            22 august 2017

            Dana,

            Multumesc ca imi dai sansa sa va ajut!
            Eu lucrez cu mame din toata lumea, iar din UK am cel putin o clienta pe luna, deci…e ca si cum am fi in acelasi oras 🙂
            Tocmai luni am avut o sesiune cu o mama de 5 copii care locuieste in Greater London.

            Cum lucrez? Online, desigur: video call pe whatsapp sau facebook, e extrem de usor.

            Ca sa te pot ajuta, am nevoie sa imi dai detalii despre copilasul tau.
            De aceea, te rog sa imi trimiti acest formular completat si, imediat dupa ce inteleg ce se intampla cu voi, revin cu o propunere.
            Ai aici chestionarul: http://www.permisdeparinte.ro/formular-permis-de-parinte/

            Va astept cu mare drag!

          • Mihaela Luchian
            12 noiembrie 2017

            Ajutor!!!!Baiatul meu are 10 ani si refuza cu desavarsire orice fel de mancare gatita in special cea cu carne…de peste nici nu incape discutia.Singurele alimente pe care le ingereaza sunt paste lactate oua si anumite (2)feluri de branzaNu stiu ce sa ma mai fac cu el😞😞😞

      • Alina Cica
        13 aprilie 2018 Răspunde

        Bună
        Am o fetiță de 6 ani
        Cum pot lua legătura cu tine să discutăm mai multe?

        • Crina Coliban
          24 aprilie 2018 Răspunde

          Ti-am raspuns deja pe email, Alina. Ai procedat fix cum trebuia, completand chestionarul de pe site-ul meu. Pot sa va ajut doar cand cunosc detalii despre copilasi, cat mai multe, cat mai concrete. Iti multumesc!

      • Neagu Camelia
        24 decembrie 2018 Răspunde

        Buna seara!am un baietel de 3ani si aceiasi problema… Mananca doar lapte formula ptr 3 ani ,dulciuri ,fructe si miez de paine cu smantana . De mancare gatita sa nu auda si imi este frica sa insist ptr ca eu nu mananc peste de la varsta de 7 ani fiind fortata sa mananc( avand acum 30 de ani).am fost la un sg pediatru care mi-a zis sa astept ca se v-a apuca de mancare dupa ce voi renunta la lapte(la lapte formula imi e frica sa renunt ).ajutati-ma ,va rog !

      • Diana
        29 septembrie 2021 Răspunde

        Incurajare.. se poate! Se poate sa ai copii, care mănâncă bine, chiar dacă, tu, ca mămică ai ARFID. Chiar dacă ei au predispoziție spre asta. Dar, trebuie ajutor din partea celorlalți și autocontrol și calm din partea mămicii.. și atenție lanevoile și semnalele și sentimentele copilului. Ma regăsesc în descrierea acestei boli, dar atunci când eram copil eram doar o fetita fffffff×1 milion mofturoasa la mâncare. Și asa am rămas și acu, când sunt mare. Adică sunt medic și mămică de 3 minuni, care mănâncă bine, sau mai bine-zis normal.. de fapt, dupa sarcini, am mai tăiat de pe lista câteva feluri de mâncare. Și în ziua de azi observ la mama mea disperarea pe care o trăia când eram eu mica..și poate și unele greșeli născute din disperarea asta. Eu eram copilul care mâncăm cartofi prăjiți și dulciuri , unele brânzeturi și salamuri, pizza eram certata rău cu carnea(pui , porc sau vita putina și fara grăsime sau cartilajelor și aproape arsa , doar asa mancam). La bunici “mancam” ma bine atunci când erau pisica și catelul prin preajma și bunica nu era atenta.. în rest rugăminți, insistente, uneori și amenințări dar mâncarea nu întra..și cartofi prăjiți la 12 noaptea..sau clătite sau orice doar sa mănânc. Plus păcăleli.. de ex ca să ma facă sa încerc carne de miel au spus ca e de curcan..rezultat: nu am mai mâncat nici carne de curcan. Și nu mănânc nici acu, deși o gătesc și o ofer copiilor mei, care o mănâncă cu placere. Și mănâncă și carne de miel cei 2 mari( cel mic are 8 luni și nu are voie). Și când am crescut, și am început sa gătesc, mofturile, în loc sa scadă, au crescut..pe principiul gătesc cum îmi place și ce îmi place…și acu gătesc și ce nici nu as vrea în ruptul capului sa gust. Și nu gust( e bine ca îmi iese și le place celorlalti). Doar ca am grija sa nu observe asta copiii.. au avut și ei tendințe de a refuza, dar cred ca soluția a fost faptul ca nu am insistat, amenințat, păcălit, combinat cu faptul ca îl vedeau pe tati și pe ceilalți mâncând cu pofta felulurile de mancare și nu o observat pe mami ca se preface ca mănâncă. Mai contează și faptul ca încerc sa le dau de mâncare după sesiune de joaca și alergat, când ar manca și farfuria..poate ca e și faptul ca le place cum gătim.. ( deși și mama și bunica gătesc bine dar eu eram moft și atat). Cheia e răbdarea și suportul celor din fam. Sa îți dau și ex băiatului meu mare. Nu ii plăcea laptele când eramic. După ce l-am înțărcat( de la san) nu a mai vrut sa gestionează lapte sau lactate și nu am insistat, în schimb a văzut mereu lapte în casa, și pe noi consumând cu placere..și crescand a devenit și el curios sa guste iar acu bea lapte, nu e înnebunit, dar îl consuma când vrea. Închei prin a- ți spune ca am alăptat pe cei mari peste 1 an iar bebe de 8l încă papa și san( cu completare de lapte praf pt când se satura, dar tot nu renuntam)+diversificare. Am scris mult, dar sper sa fie de folos pt mămicile disperate..

        • Crina Coliban
          30 septembrie 2021 Răspunde

          Ce frumos ai scris! Iti multumesc ca ti-ai luat din timp ca sa dai putere si incurajare.

    • Mirela
      1 februarie 2016 Răspunde

      Subscriu,sunt o mamica care sufera de ARFID (in sfarsit pot numi problema mea) . Am un baiat de aproape 6 ani care m-a moștenit doar că el este mai afectat. Cum putem lua legatura? Vă rog să ne ajutați ! Mulțumesc mult, Mirela C

      • Crina Coliban
        2 februarie 2016 Răspunde

        Mirela,
        Ti-am trimis un mail chiar acum, in care te rog sa imi dai detalii despre voi.

    • Alis
      23 septembrie 2018 Răspunde

      E clar ca avem tipare preluate in special de la parinti, insa ce tipar afecteaza un copil de peste 3 anisori, care mananca doar mamaliga cu branza, iar mamaliga trebuie sa fie pregatita dupa o regula precisa, cum ar fi cantitatea de apa si tipul malaiului… Este vorba de nepotica mea si tare as vrea sa o ajut si sa-i ajut in mod implicit parintii!

    • Anișoara
      13 decembrie 2019 Răspunde

      Buna
      Copilul meu are 3 anișori nu mănâncă mai deloc ,si dacă mănâncă vomita nu tot timpul dar majoritatea timpului,bea lapte si dulciuri ,dar dulciuri nu prea ai dau ,si scade din greutate, de câteva luni umblu la doctor ,doar ca îmi spune ca nu are nimic ,nu știu ce sa fac dacă mi ați da un sfat mulțumesc

      • Crina Coliban
        16 decembrie 2019 Răspunde

        I ati facut analize? In sange, in caca, virusuri, paraziti, bacteriologic ok? E musai sa aflam daca nu are o problema de sanatate: sa nu mananci nimic, combinat cu varsaturi pare semn de probleme de sanatate. Ca sa ramanem pe cele psihoemotionale, e musai sa ne asiguram ca nu exista si probleme fiziologice sau neurologice. Dati-mi un semn si va ghidez catre ce anlize ar fi intelept sa ii faceti inainte sa incepem sa lucram impreuna pentru partea emotionala a problemei cu mancarea. Va multumesc.

  2. alexandra
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna ziua. Eu nu locuiesc in Ro dar as fi foarte interesata daca aveti carti scrise ?
    Va multumesc
    O zi frumoasa

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Am suportul de curs, Alexandra si ti-l pot oferi cu drag. Iti scriu un mail cu detalii, ca sa vad daca te pot ajuta mai mult.

      • Mioara Stanciu
        30 iunie 2016 Răspunde

        Buna ziua! As dori si eu sa citesc materialele dvs. Multumesc!

        • Crina Coliban
          1 iulie 2016 Răspunde

          Cu drag, Mioara. Ti-am raspuns pe mail. Multumesc pentru interesul tau! 🙂

          • Cornelia
            7 iulie 2016

            Buna ziua! As dori si eu sa citesc materialele dumneavoastra

          • Crina Coliban
            7 iulie 2016

            Cornelia,

            Multumesc pentru interesul tau. La ce materiale te referi? Ce varsta are copilasul tau si ce nevoi ai? Te intreb ca sa imi dau seama cum pot sa iti vin mai eficient in intampinarea dorintelor.

          • Ancuta
            30 ianuarie 2018

            Buna ziua! Nepotica mea, care are 3 ani si 5 luni, dupa o raceala nu a mai vrut sa manance mai nimic, nici la gradinita, si nici acasa. A slabit f mult si suntem ingrijorati. Mananca totusi laptele cu biscuite dimineata, cand vine ia de doua ori din ceva, iar seara din nou lapte cu biscuite – insuficient pentru un copil de aproape 4 ani. Sfatuiti-ne si pe noi, va rugam! Multumesc!

  3. Hangan Melania-Elisabeta
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Multumesc mult pentru articol, Crina! Ma bucur mult ca am avut ocazia sa te cunosc si te apreciez ca ne tii la curent si pe noi, mamele, cu cele mai noi analize si abordari in a ne creste constient, armonios si mai ales sanatos copilasii! Altfel as crede ca totul e doar in capul meu si nu as sti cum sa ii fac fata:( dar spiritul tau energic si pozitiv mi-a dat intotdeauna curaj sa am incredere in mine si in copilul meu. Mult succes in continuare 🙂

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Mel, ce ma bucur sa te simt din nou! 🙂 Iti multumesc pentru mesaj, ma bucura cand imi vorbiti si aflu ca sunteti bine.

  4. Roxana
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna ziua! Daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu acel suport de curs,va rog? Va multumesc!

  5. Anca
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Of… ce ma tem ca am meu copilas de 8 luni se indreapta hotarat in aceasta directie… Refuza absolut orice ii dau :(. daca se poate, as dori si eu suportul dumneavoastra de curs. Multumesc pentru acest articol!

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Ancuta, din cum mi-ai scris, nu stiu daca suportul meu de curs iti trebuie neaparat, cat sa vorbim si sa inteleg cat mai bine ce se intampla cu voi. Faptul ca refuza “absolut orice ii dau” poate sa presupuna o conditie fizica, fiziologica, ceva care poate nu ii permite sa manance. Ar fi bine sa vorbim in privat si sa imi dai mai multe detalii despre cum respinge mancarea. Te astept pe email (crina.coliban@gmail.com).

  6. Ani
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna ziua
    Si noi avem mare nevoie de ajutorul dvs. Cum procedam?

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Ani, (si toate cele care simtiti sa va ajut),
      va rog sa imi scrieti un email in care sa imi descrieti cat mai detaliat situatia cu care va confruntati. Abia dupa ce citesc povestea voastra, pot sa spun cum ar fi bine sa procedam pentru fiecare situatie in parte. Va astept cu drag pe crina.coliban@gmail.com. Si va felicit ca ati luat initiativa si ca nu va lasati induse in eroare de “o sa manance cand i-o fi foame!”

  7. Gligor Maria
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Bună ziua , cum as putea sa intru în posesia unui suport de curs?Va mulțumesc!

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Maria,
      As vrea sa stiu mai intai de ce simti nevoia sa ai suportul de curs. Desigur ca ti-l pot trimite, doar vreau sa ma asigur ca este exact ce iti trebuie, poate ca ai nevoie de sprijin personalizat, individualizat pe situatia cu care te confrunti. Scrie-mi un email la crina.coliban@gmail.com si zi-mi ce e cu mancarea voastra 🙂

  8. Manuela
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna ziua! Si eu as dori suportul de curs, daca se poate. Am o domnișoara se 7 luni, adaptata exclusiv lâna la 6 luni; cred ca ne-ar ajuta foarte mult. Multumesc!

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Manuela, felicitari pentru alaptarea exclusiva!! Iuhuuu, ce bine trebuie ca te simti! 🙂
      Zi-mi in ce oras locuiesti, am curs de diversificare acum, in 23 si 24 ianuarie in Brasov, dupa care plec prin tara, asa ca poate ne cunoastem fata in fata!

  9. Mama de baiat
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    As vrea sa cunosc si eu acele mame care merg la spital din 2 in 2 saptamani pentru ca nu mananca piticul. Serios?! Am citit articolul in dunga insa este lipsit de fundament si nici macar nu este clar argumentat! Nu pot sa cred ca puteti promova aceste prostii.

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Draga “Mama de baiat” :), asteptam un astfel de comentariu, multumesc ca ai indraznit tu sa il scrii. Iti ofer cu drag numele si contactul mamei cu care lucrez acum si care merge la spital din 2 in 2 saptamani la perfuzie cu copilul, pentru ca nu mananca altfel. Doar te rog sa te gandesti bine inainte sa o contactezi, pentru ca starea ei sufleteasca (banuiesc ca iti dai seama ca) nu e preq echilibrata. Daca doresti sa o ajuti cu recomandari profund studiate, nu pot decat sa ma bucur si sa iti multumesc. Cat despre cat de “lipsit de fundament” si “nu este clar argumentat” articolul, observ ca ai spus ca l-ai citit “in dunga”. Probabil ca daca l-ai fi citit cu mult interes si cu intentia de a identifica daca ceva se regaseste in familia ta sau in familia vreunui cunoscut de-al tau, impresia cu care ai fi ramas ar fi fost alta. Iti multumesc inca o data ca ai avut curajul sa te ridici si sa combati; astept, daca doresti, sa si argumentezi solid pozitia.

      • monica
        9 august 2017 Răspunde

        Buna ziua,si eu sint mama unui baietel care de 6 luni nu vrea sa manance ..doar banane si lapte..am schimbat f multi doctori analize toti mi au dat tratamente diferite dar nici unul nu i a dat pofta de mancare ba mai mult ii ia din ce in ce mai rau pofta de mancare..nu mai stiu ce sa fac si unde sa ma duc

    • Mama lui Ioan
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Eu cunosc un caz. Am o vecina langa mama cu probleme grave in sensul asta.

      • Crina Coliban
        15 ianuarie 2016 Răspunde

        Daca putem sa o ajutam, sa o facem. Spune-i ca exista oameni care o pot ajuta pe mama cu probleme grave si ca exista sansa pentru copilul ei, sansa sa manance din nou cu bucurie. Doar sa o facem cat mai repede, pana nu ajunge sa se cronicizeze trauma si comportamentul de respingere. Multumesc, apreciez ca ca te-ai sesizat.

  10. daria
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Crina! cand mai ajungi prin Bucuresti? ne-am propus de mult sa ne cunoastem si n-am reusit. Anul asta inca mai putine planuri, mai multe realizari pt bbii nostri.

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Pregatesc o conferinta in februarie la Bucuresti. Despre alaptare, diversificare si copii mofturosi. O voi anunta pe pagina de Facebook si te rog sa vii. Va fi cu intrare gratuita, asa ca sper intr-o participare cat mai mare. Iti multumesc pentru mesaj, spor in noul an!

  11. stefanov
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    unde găsesc detalii despre cursul la Brașov. .as fi interesata.ms

  12. Cristina
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna ziua!
    Am si eu o mica problema cu bebelina mea de aproape 10 luni.
    A fost alaptata exclusiv pana la 6 luni fara o saptamana cand am inceput diversificarea. Diversificarea am inceput-o mai devreme pentru ca nu luase in greutate in ultimile 2 luni.
    La inceput a fost ok, manca, apoi am introdus fructele pe care nu prea le placea:), pana la 8l jumate cand nu a mai vrut sa manance…deloc, doar iaurt si titi la greu:)
    Am fost la medic, a zis ca are rosu in gat, am facut tratament, desi eu nu am crezut ca asta ar fi cauza. Apoi a inceput sa mai manance cat de cat, totul amestecat cu iaurt, iar uneori nu mananca nici asa…si sunt zike in care mananca doar titi.
    Ce ar putea fi? Cum as putea sa o ajut s aii placa papa? Sa manance?
    PS. As dori si eu sa citesc acel curs, poate ma ajuta! Si chiar as vrea sa ne auzim!

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      FELICITARI ca ai reusit sa alaptezi atat! Stii ca esti una dintre putinele mame care reusesc asta.
      Ce ne-am face fara iaurtul asta? 🙂 Zic la toate cursurile mele ca nu am intalnit nici macar UN copil (la inceputul diversificarii) care sa nu accepte iaurt 🙂
      Mi-ai dat putine detalii si niciodata nu ma lansez in “diagnostice” si recomandari fara sa fi inteles cat mai bine situatia. As vrea sa imi spui ce alte mancaruri ati mai incercat sa ii dati: pasate si bucati. M-ar ajuta sa imi faci o lista cu tot ce i-ati dat de cand “nu mai mananca” si daca si cum a refuzat: nu le baga in gura sau le baga in gura si scuipa. Plange cand nu vrea sa manance sau e linistita cand le respinge? Exista si cauze fizice, fiziologice pentru care copiii nu mananca, dar asta nu pot vedea decat daca ma uit in gurita copilului tau si observ ce face cu gurita si cu limbuta atunci cand are mancare in gura. Da-mi detalii si te ajut cu drag.

      • Cristina
        19 ianuarie 2016 Răspunde

        Buna! Am trimis mail zilele trecute cu detaliile cerute! Sper sa ne auzim pe mail! Plus ca ma intereseaza si cand va fi cursul de diversificare in Bucuresti!
        Multumesc!

      • Ionela Ferradino
        6 octombrie 2017 Răspunde

        Buna.Esti minunata,am o fetița care cred că suferă de această boala.La puțin timp după ce a inceput diversificarea a vomat violent după masă(menționez că manca bine la început),de atunci refuza aproape tot timpul mâncarea.Acum are 16 luni și mi-e foarte greu să-i hrănesc.Am nevoie de ajutor.multumesc

    • Alexandra
      16 ianuarie 2016 Răspunde

      Buna ziua! Bebelina dvs.are o singura problema, se afla in perioada eruptiei dentare, cand are preferinta pt anumite alimente sau chiar zile cand nu mananca nimic si da, suge pentru a se linisti, relaxa, pt ameliorarea durerilor aparitiei dintisorilor…eventual si mai multe treziri noaptea, maraieli ziua…prin asta trece si baietelul meu, a avut un bun start in diversificare, iar acum ciuguleste si da, iaurtul nu-l refuza niciodata. Nici fructe nu mai vrea, desi le manca bucati, acum doar borcanele cu piureuri accepta. Va trece si perioada asta, rabdare si putere va doresc! Si da, din nefericire exista si cazuri grave de copii cu probleme in alimentatie, dar nu cred ca putem vorbi despre genul acesta de probleme pana nu trece perioada eruptiei dentare.

      • Cristina
        19 ianuarie 2016 Răspunde

        Sper sa fie doar eruptia dentara!
        Multumesc mult!

  13. Mirela
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna ziua, am Si eu in baietel de 2 ani avem problema cu mancare de foarte mult timp Nu Stiu Ce sa mai fac ca sa il fac sa manance! Sunt disperata singura problema Este ca traiesc in strainatate iar aici Imi spun mereu sa il las as manance cat vrea sau vesnica vorba va manca Cand I se va face foame… Deci Imi vine sa mor de frustrate asi vrea sa manance Si el normal Ce Este de facut!

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Mirela, dupa cum ai citit si in articol, 63% dintre pediatri nu au cunostinta despre aceasta conditie :(, asa ca nu e dificil de inteles de ce au abordarea aceasta. Ce este de facut? Primul pas este sa imi scrii un email cu toate detaliile de care te simti in stare ca sa inteleg care este povestea voastra si cum ati ajuns aici: de cand s-a nascut si pana acum. Ma intereseaza povestea lui cu mancarea, dar mai ales relatia ta cu copilul si mancarea. Cum l-ai tratat, daca l-ai constrans, cum i-ai vorbit despre mancare, cum ai abordat refuzul lui, l-ai pedepsit, l-ai recompensat, orice gest care a avut impact asupra ta in relatie cu mancarea lui scrie-mi-l, te rog. Doar dupa ce citesc si imi fac o idee despre ce e cu voi, pot sa spun ce e de facut. Multumesc pentru mesajul tau!

    • Madalin
      19 iulie 2017 Răspunde

      Suntem si noi in aceeasi situatie….baietelul nostru are 1 an si 10 luni si refuza sa manance orice in afara de san…suntem diaperati…nu stim incotro sa o mai apucam.

    • Luiza
      16 august 2017 Răspunde

      Buna ziua! Azi am decis sa intru pe net sa vad daca mai este cineva in situatia mea legata de copiii care nu mananca. Si am gasit acest articol care ma uimit si m-a pus pe ganduri. Sunt mama unui baietel de 2 ani si o lunita este fericirea noastra, el ne inveseleste si ne da putere….dar toate pana la mancat. De la un an jumatate foarte greu l-am convins sa manance, sunt sigura ca am gresit de la bun inceput cu mancarea, a avut momente pana intr-un an jum cand manca de toate, acum de 3 sapt nu a mai pus gura pe mancare imi cere doar dulce…biscuiti ii dau ca nu vreau sa il vad lesinat si sa folosesc metoda “sa il las nemancat pana nu mai poate” il vad foarte ambitios cat este de mic. Povestea este lunga, viata noastra impreuna este o peripetie! Nu stiu daca va mai ocupati cu asta de aceea am scris aici…daca se poate face ceva sau cateva sfaturi…am uitat sa mentionez ca am fost la 4 pediatri si aceeasi replica…sa fac analize si sa il las in pace ca va manca…astept raspuns cum putem lua legatura daca se poate. Va multumesc!

      • Crina Coliban
        16 august 2017 Răspunde

        Ma ocup si te ajut. Ce zic pediatrii aceia este calea sigura catre un dezechilibru si mai mare. Copiii care nu mananca au nevoie de ajutor, au nevoi neimplinite, nu pot fi lasati “in pace”, pentru ca “pacea” lor e, de fapt, un razboi. Trimite-mi chestionarul acesta completat, te rog: http://www.permisdeparinte.ro/formular-permis-de-parinte/
        Am nevoie sa aflu detalii cat mai multe despre voi, astfel incat sa gandesc solutii specifice pentru baietelul tau.

        • Luiza
          16 august 2017 Răspunde

          Va multumesc! Am completat chestinarul numai ca am uitat sa specific perioada cand a mancat orice a fost dupa ce l-a recomandarea unui pediatru i-am dat siropul welchid a mancat bine cateva luni dar dupa aceea nu…si in urma analizelor la scaun s-a depistat bacteria helicobacter pozitiv…trebuie sa repetam analiza dar din cauza, cred eu, a caninilor de jos care acum vad ca vor sa iasa are un scaun moale nu cred ca e bun pt analize…

  14. Mady
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    In Drobeta Tr Severin ajungeti? Am si eu un baietel mofturos de 9 luni, diversificat clasic

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Mady, deocamdata nu am in plan, dar asta nu inseamna ca nu putem vorbi si ca nu ii pot ajuta pe copilasii din Drobeta 🙂 Dat fiind ca are doar 9 luni si ca deja esti preocupata de refuzul lui, pot sa iti spun ca situatia se poate transforma intr-una armonioasa foarte usor. Scrie-mi un email cu detalii despre ce “mofturi” face si – mai ales – despre cum ii tratezi tu mofturile si te voi ajuta cu tot ce stiu.

  15. Catalina
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna! Tin sa mentionez ca cele scrise de tine sunt fapte reale, pediatra fetelor mele mi s a plans de amploarea acestui fenomen si stiind ca sunt psiholog si ca lucrez cu copii m a intrabat unde sa i trimita!? Astfel dandu mi ideea de o specializare in acest domeniu si de aceea am sa revin cu email pt a te ruga sa mi trimiti si mie suportul de curs. Am postat aici ca si alte mamici sa intelega ca nu e o gluma si nici nu iti faci reclama. In Iasi cand ajungi cu un curs? Chiar mi as dori o colaborare..daca nu sunt prea indrazneata..:)

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Catalina, iti multumesc MULT pentru acest comentariu! Pentru ca au aparut 2 oameni care nu cred, nu vor sa accepte ce am scris aici, comenteaza agresiv pe facebook. Ma bucura imens ca ai descoperit un medic care nu a procedat ca majoritatea “o sa manance cand i-o fi foame”, ci a privit in profunzimea comportamentului copilasilor. In Iasi ma cheama mai multe mame, insa nu am gasit un grup de facebook cu mamici care sa sustina acest eveniment. Sau un hub de parenting, poate exista o asociatie care organizeaza astfel de evenimente si ne-ar putea ajuta cu sala si cu promovarea locala. Desigur ca putem colabora, ar fi de si mai mare ajutor pentru mame. Vorbim si in privat, daca vrei, pe email: crina.coliban@gmail.com.

      • roxana camarasu
        27 septembrie 2016 Răspunde

        Nu cred pt ca nu au trecut prin asa ceva,Eu sunt o mama a carei fata a stat o lun a pe perfuzii pt ca nu a mancat nimic9 bebelus fiind atunci de doar 5 luni)Nimeni nu ne a crezut dr de acoo a zis ce doamna cum nu mananca numai mortii nu mananca,ulterior a vazut ca e vie si nu mananca.Deci cine nu stie mai bine sa se abtina de la comentarii rautacioase

  16. oana
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna!sunt mama unui baietel care in urma unui incident neplacut in timpul mesei refuza mancarea solida.avem cateva zile de cand ne confruntam cu aceasta problema.ii este teama ca sa inghita sa nu se inece!este foarte greu dar incerc sa cred ca vom reusi sa rezolvam problema pentru a nu ajunge in spital in perfuzii …!

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Oana, ce frumos ca ai sesizat cauza pentru care refuza acum sa manance! Ce frumos ca te preocupi de sentimentele lui si ca imi scrii asa bland despre ele! Sa imi dai detalii, daca vrei: ce varsta are copilasul, ce s-a intamplat in timpul “incidentului neplacut”, ce reactie ati avut voi in timpul incidentului, cum s-a manifestat el dupa incident, ce faceti acum cand ii dati sa manance si el refuza, de frica?

  17. Luci
    15 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna seara, am un băiat de 7 ani jumate, cu care ma lupt cu mâncarea se când am început diversificarea. Nu am ajuns cu el la spital, dar e extrem de selectiv. Fripturi si cartofi. Sau pâine cu cașcaval, fulgi cu lapte. Acesta e meniul lui. Fructe sau legume, sa nu audă de ele. Va rog sa imi trimite-ti si mie suportul de curs. Va mulțumesc.

    • Crina Coliban
      15 ianuarie 2016 Răspunde

      Luci a mea draga, ma bucur mult ca nu ai abandonat misiunea si ca, desi are 7 ani copilul tau, crezi si vrei sa imbunatatesti relatia lui cu mancarea. Fara sa stiu in detaliu ce se intampla cu voi, pot sa spun ca “lupta” ta cu el inca de la inceputul diversificarii e principala cauza pentru care e acum atat de selectiv. Nu cred ca te ajuta suportul meu de curs. Cred ca te ajuta sa imi scrii in detaliu cum stau lucrurile si mai ales cum ati ales voi sa va pozitionati in legatura cu refuzul lui. Asta ca ne dam seama impreuna ce nevoi avea, cum de nu i le-ati inteles si cum sa i le rezolvam acum, ca sa mai slabeasca incrancenarea. Iti multumesc pentru mesaj!

  18. Alina Silvestru
    16 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna, Crina. Rezonez mult cu ce ai scris. Sunt psiholog, psihoterapeut, de curand doula si mama unei fetite de 10 luni, nascuta acasa, alaptata exclusiv pana la 6 luni, si care am decis ca se va autointarca. Mi-ar face mare placere sa te cunosc. Sunt in Iasi. Am citit mai sus ca inca nu ai in plan zona aceasta, dar cinr stie, poate gasim o solutie pt organizarea unei intalniri. Mi se pare foarte utila tema abordata. Crezi ca mi-ai putea trimite cateva materiale similare. Eventual acel suport de curs despre care spui? Mi-ar prinde bine in cariera de mamica, dar si pt a oferi ajutor mamicilor din preajma. Iti multumesc. Ar fi minunat sa putem colabora.

    • Crina Coliban
      18 ianuarie 2016 Răspunde

      Ce de calificari! Te felicit din suflet si mi se pare ca esti un model! 🙂 Da, primesc constant invitatii in Iasi, stiu ca exista un hub, o organizatie care face tot felul de evenimente de parenting, daca stii pe cineva acolo, ar fi o directie buna ca sa reusim sa ne intalnim. Iti trimit cu drag suportul de curs. Si te felicit inca o data pentru ca vrei sa ajuti la randul tau!!

  19. Alice Yume
    16 ianuarie 2016 Răspunde

    Mie doar imi e greu sa inteleg de ce apar aceste situatii, eu cred ca exista un determinant si acolo ar trebui sa ne comcentram. Am 3 copii ( cea mai mica e inca alaptata aproape exclusiv ) dar cei mari ( 10 ani jumate si 3 ani ) mananca fara probleme orice oricand ( din optiunile vegetale ), nu am avut niciodata de infruntat un refuz de incapatanare, cand unul nu a vrut sa manance mare lucru in o zi…pur si simplu nu am insistat, intelegand din cele 3 defecari ca avea burtica suficient de plina, exista chir nutritionisti ( domeniul meu de investigare ) care au inteles ca ale noastre corpuri nu sunt mai sanatoase mancand de 3 ori pe zi, 7 zile din 7, ci ritualul de alimetare mai benefic ar fi mancatul o data la 2-3 zile. In fine, nu dezbat aceste teorii, eu am copiii perfect sanatosi, cu sistemele imunitar foarte puternice( nevaccinati, fara antibiotice sau interventii medicale ) , cu vitaminele in ordine, ce-i drept e ca nu le ofer zahar ( cel putin nu zahar rafinat, sau produse procesate, cu aditivi) , mancam doar mancare pe bza de plante, numai organic, un procent ridicat de cruditati ( ceea ce tin sa recomand este descoperirea mea cum ca mai toti copiii ar prefera legumele crude, nu gatite! ). Pentru ca mancarea e la discretia lor, au parte de mare diversitate, acu rontaie migdale, acu niste brocoli, bananele si merele sunt mereu pe masa, ba fiica mea mijlocie chiar aducea din gradina papadie si rucula si arpagic sa ii fac salata cu lamaie si ulei de seminte de dovleac ( combinatia ei preferata ) . Nu am citit cursul tau, deci nu inteleg prea exact abordarea ta, dar am considerat ca imi pot impartasi experienta aici, poate o fi si aceasta de ajutor cumva. Sper sa auzim doar de bebei sanatosi si copii fericiti si relatii cu acestia armonioase!

    • Crina Coliban
      18 ianuarie 2016 Răspunde

      Alice, zici ca am dat de o mostra de Rai 🙂 Te felicit pentru ce ai reusit sa faci. De fapt, pentru ce nu ai facut :), tu nu ai facut decat sa ii lasi pe copii sa se bucure de mancare, de natura si de relatia lor fireasca, normala cu parintii lor si cu mediul inconjurator. Multumesc ca ne-ai impartasit experienta, este una inspirationala!

    • Ana
      9 februarie 2016 Răspunde

      Buna. Felicitari pentru acesti copii sanatosi! Am si eu 2 fete ( de 3 si de 6 ani). Imi poti trimite, te rog, niste adrese web unde sa pot citi mai in detaliu subiectele scrise de tine aici? Adresa mea este: euaana@ yahoo.com
      Multumesc.

      • Crina Coliban
        9 februarie 2016 Răspunde

        Ana, ai surse la finalul acestui articol 🙂

  20. graziella
    16 ianuarie 2016 Răspunde

    Am citit toate comentariile…ca mama sa te uiti la copilul tau si sa vezi cum refuza mancarea este cumplit…. Fetita mea a avut o perioada de cateva zile in care nu putea sa manance nimic,refuza tot. Deja i se vedeau coastele. Multumesc lui Dumnezeu acum este ok.

    • Crina Coliban
      18 ianuarie 2016 Răspunde

      Graziella, poate ar fi de interes pentru mamele preocupate de subiect sa ne spui cum ati depasit momentul in care refuza tot. Si de ce crezi ca a aparut un astfel de comportament la fetita ta. Multumesc pentru mesajul tau!

  21. viviana
    16 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna ziua!Ma numesc Viviana.am 35 ani si sunt mama unui baietel de 4 ani care refuza cu desavarsire sa manance.Va spun cu cea mai mare durere in suflet ca pana la aceasta varsta s-a hranit doar cu lapte si mici prostioare pe care i le-am permis doar pt a avea stomacul ce mistui.Daca aveti si pt mine o solutie va rog din suflet sa ma ajutati .Pana in prezent nici o metota aplicata n-a functionat.

    • Crina Coliban
      18 ianuarie 2016 Răspunde

      Viviana, te rog (mult!) sa imi scrii cat mai repede un email la crina.coliban@gmail.com. Te ajut, desigur, doar sa inteleg mai bine ce inseamna “refuza cu desavarsire sa manance” si mai ales ce metode ai aplicat si nu au functionat. Te rog sa imi scrii, 4 ani de ne-mancare e o perioada pe care nu e bine sa o lasam sa se prelungeasca. Iti multumesc pentru ca te-ai mobilizat si pentru ca mi-ai scris.

  22. viviana
    16 ianuarie 2016 Răspunde

    Sa va explic mai pe larg situatia.La varsta de 4 luni am inceput diversificarea(iaurtel,merisor cu biscuit,supa ).am continuat asa pana pe la 7 luni dupa care am inceput sa i dau cate putin din orice fel de mancare .pot spune ca am reusit sa i dau intr-o luna de 3 ori ciorbita ,i am dat sa guste sarmalute si am inmuiat o singura data painica in sos si mi a acceptat.Mancarea de baza laptele praf(Aptamil)La 8 luni am avut probleme de sanatate si am stat cam 1 luna in spital cu injectii,febra mare…..timp in care copilul meu abia daca mai manca o sticluta de lapte pe zi.Pot spune ca de atunci a inceput calvarul.orice incercam sa i dau refuza ,tipa,urla si nu deschidea gurita .initial am crezut ca e normal sa faca asa deoarece fusese bolnavior si i disparuse apetitul dar zilele au trecut si repulsia pt mancare a crescut.Am mers la medic si mi a zis ca o sa manance cand ii va fi foame sau ceva de genu:copilul mananca atat cat ii trebuie.ok ,pana aici am inteles,dar sa nu manance nimic de la 8 luni pana la 4 ani….nu mai inteleg.Recunosc ca am incercat sa i dau fortat o lingurita de ciorbita crezand ca o sa i placa gustul dar in secunda urmatoare in tipete si urlete disperate a inceput sa iccneasca si sa se stearga pe limbuta de resturile de ciorba.Pot spune ca mi-e frica sa ma apropii cu mancarea de el sa nu faca crize de isterie.Daca mananc eu si simte mirosul de mancare incepe sa tipe la mine sa nu mai mananc ca “pute”(mancarea)Spuneti mi va rog ce sa fac,unde sa merg cu copilul,???E ffff incapatanat de fel si ma gandesc ca are legatura cu asta!?

    • Crina Coliban
      18 ianuarie 2016 Răspunde

      Scuze, am observat acum ca mi-ai dat aici cateva detalii in plus. Da, nu vreau sa te sperii, cred ca esti tu deja super speriata, insa copilasul tau are in mod cert nevoie de sprijin. Revin pe mail cu o serie de intrebari la care te rog sa imi raspunzi. Multumesc.

  23. Any
    17 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna si eu am un baietel de 7 ani care e la pamant cu mancarea cu trebuie sa mananxe cum ma doare burta vomit e prea mult in farfurie nu imi place cam asa decur zilele , si mai am o bebeluna care face 8 luni alaptata la san si cu ea incep problemele nu vrea mancarica nici iaurt nici fructe doar ciorbe puti gusta si gata nu stiu cum ar trebui sa incep mai exact cu mancarea cum si ce sa ai dau

    • Crina Coliban
      19 ianuarie 2016 Răspunde

      Any, daca nu imi spuneai ca si bebelusa dezvolta acelasi tip de comportament, poate nu iti scriam “hai sa ii ajutam!!” 🙂 In ce oras locuiesti? Am un curs de diversificare acum, in 23 ianuarie, la Brasov si ti-ar fi de imens ajutor. Si ca sa stii ce sa faci cu ea, dar mai ales ca sa stii ce sa NU faci. Scrie-mi un email la crina.coliban@gmail.com daca esti interesata.

  24. Popa Florentina
    17 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna Seara, am un baiat de 3 ani cu care ma chinui enorm cand vine vorba de mâncare. Se pare ca i-a placut mult titi pt ca l-am alaptat pana la 1 an jumate însă nu prea ii place sa mănânce! Practic toata ziua se duce trecând de la masa la alta!
    Nu ii place niciun fel de mâncare si o tine in gura si 20 min, o mesteca, o scuipa, sau isi face sila sa vomite. Poate gresesc dar sing modalitate este amenințarea ca ii arunc jucăriile preferate sau cine stie ce imi vine atunci în minte.
    Vreau sa va spun ca mai am o fetita de 1 an care papa tot ce prinde si e atât de pofticioasa ca uneori ma ascund de ea cand mănânc cate ceva ce nu ii pot da.
    Mi-as dori sa pape si băiatul meu si dacă imi puteti da un sfat mi-ar fi de mare ajutor!
    Va multumesc anticipat!

    • Crina Coliban
      19 ianuarie 2016 Răspunde

      Florentina, ai alaptat copilul 1 an jumatate? F E L I C I T A R I !! 🙂 Pot sa iti dau maimulte sfaturi, insa doar dupa ce inteleg cat mai in profunzime ce se intampla cu copilasul tau. Si pentru asta o sa iti trimit un email cu niste intrebari.

  25. Gety
    17 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna ziua ,cred ca si eu ma confrunt cu o situatie asemanatoare va rog cum pot lua legatura cu dv.baietelul meu are un an si sapte luni si a refuzat sinul de la doua luni jumatate de atunci e foarte greu cu mincarea .In speranta ca ma puteti ajuta va multumesc!

    • Crina Coliban
      19 ianuarie 2016 Răspunde

      Geta, ce greu trebuie sa iti fi fost atunci, la 2 luni, imi imaginez ca ai trecut prin momente foarte grele. Sigur ca te ajut, iti trimit imediat un email cu o serie de intrebari din care sa inteleg mai bine situatia si sa reusesc sa identific declansatorul, cauza comportamentului pe care il manifesta baietelul tau. Multumesc pentru mesaj.

  26. Adriana
    23 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna! Si baiatul meu are 2 ani si 2 luni si avem mari prb legate de mancare si am mega stres!!! Zilnic ma gandesc ce sa mai fac…poate ma ajuti! Nu locuiesc in Ro?

    • Crina Coliban
      25 ianuarie 2016 Răspunde

      Nu conteaza unde locuiesti. Iti trimit acum un mail in care o sa te rog sa imi dai detalii despre baiatul tau.

  27. Anisia
    25 ianuarie 2016 Răspunde

    Buna ziu in aveeasi situatie ca gety sunt si eu va rog o adresa de mail sa va pot contacta sau cum ne putem vedea. Nasa mea minunata a gasit acest articol si sunt foarte fericita sunt disperata. Anisia_lazar@yahoo.com este adresa mea daca mi puteti scrie cum putem face pentru a lua legatura. Va multumesc din suflet o zi frumoasa!

    • Crina Coliban
      25 ianuarie 2016 Răspunde

      Anisia, sigur ca iti scriu. Chiar acum 🙂

  28. Andreea vatra
    25 ianuarie 2016 Răspunde

    Ziua buna…… astfel de probleme am si eu cu piticii si avem nevoie de ajutorul dumneavoastra

    • Crina Coliban
      26 ianuarie 2016 Răspunde

      Andreea, astept mailul tau cu mai multe detalii.

  29. Lacramioara
    1 februarie 2016 Răspunde

    Of, sunt multe lucruri de spus. Eu sunt antropolog specialuzat in comportamente alimentare. Si vad lucrurile dintr-o perspectiva comportamentala, culturala si biologica in acelasi timp. Eu…am o problema cu diagnosticarea psihiatrica a oricaru comportament care iese din tipare, asa cum face DSM. Pentru ei si durerea de cap e o afectiune psihiatrica, si nu glumesc. Cauza tulburarilor de alimentatie trebuie cautata intai in biologie. Exista suprasenzitivitate tactila la unii copii, astfel ca sunt mult mai sensibili la atingerea alimentelor si senzatiilor gustative. Refuza anumite texturi, mananca doar pasat. Astfel de sensibilitati, daca sunt foarte evidente, pot fi un semnal ca acel copil poate fi autist si e posibil sa mai aibe si alte semne in afara alimentatiei.
    A doua perspectiva e cea psihica. O trauma, lipsa de experienta a mamei, teama sau chiar simplul ambient toxic in timpul meselor. Mancatul cu forta pe care multe mame il practica, este motivul cel mai des intalnit pentru “mofturile” copilului. Iar a treia, e cea culturala. Modul cum privim ca familie, ca parinte mancatul, alimentele, orele de masa, preferintele naturale ale copilului, crizele de isterie pe mamele sunt “datoare” sa le faca pentru ca asa faceau si mamele lor, ca a gatit toata ziua, ca x nu mananca tot din farfurie, ca s-a murdarit copilul, ca se joaca la masa, cu mancarea, ca nu e atent, ca vrea altceva decat ce a gatit ea, etc. Hranitul copilului din borcan de la magazin ( cu un gust …o-ri-bil) intr-o stare de stres ( “of, cand trebuie sa manance imi vine sa il omor”) si considerand ca trebuie sa manance tot, sunt motivele pentru care copilul e bolnav…psihic. Si un adult ar fi daca ar fi hranit astfely! Apoi, mamele spun mereu “copilul nu mananca nimic” si daca detaliezi vezi ca mananca destule.

    • Crina Coliban
      2 februarie 2016 Răspunde

      Da, Lacramioara, exact asa!

  30. Maria
    8 februarie 2016 Răspunde

    Buna! Avem 9 luni 🙂 alaptati la san exclusiv pana la 6. Am impresia totusi ca nu “citesc” bine copilul in privinta mancarii solide. Accepta rar, refuza foarte des. Nu vreau sa-i formez incidental fobii legate de mancare pe viitor. Pot sa am si eu suportul de curs oferit de D-voastra? Cu multa recunostinta, M.

    • Crina Coliban
      9 februarie 2016 Răspunde

      Maria, desigur ca poti sa il ai. Ma gandesc ca poate ar fi mai eficienta o discutie inainte sa citesti suportul de curs, pentru ca tu ai nevoie de recomandari individualizate, nu neaparat de “o carte”, chiar daca acea carte e a mea 🙂 Te invit sa citesti acest articol, http://www.permisdeparinte.ro/alaptare/ai-nevoie-de-mine/ si sa imi trimiti raspunsurile tale pe email la crina.coliban@gmail.com. Te felicit pentru preocuparea ta atat de din-timp, asa consider si eu, ca e mai bine sa prevenim decat sa tratam.

  31. hornyak adrienne
    9 februarie 2016 Răspunde

    Buna ziua.am si eu o fetită de 3 anisori si refuza multe tipuri de mâncare.Nu vrea să mănânce absolut nici un fel de fructe.Ii spun cat sunt de bune,gustoase,zemoase,cu vitamine sa nu ne imbolnavim,ca nici eu nu le as mânca daca nu ar fi bune.sa puna macar limba sa simte gustul…Si nu si nu.Cand a fost mai micuta le mânca.cam de un an nimic.Mănâncă doar morcov si castravete.Mănâncă supica,carnita,varza murată,avocado.dar sunt multe ce nu vrea.se uita la ele si fara sa guste refuza.de multe ori nu mai stiu ce sa ii pregătesc.dar cea mai mare problema este cu fructele.daca puteti sa ma ajutati cu niste sfaturi in legatura.va multumesc.

  32. Cristina
    19 februarie 2016 Răspunde

    buna Crina, ma gândeam daca ai putea sa ti un curs si la targoviste la vara. De cate mamici este nevoie???? eu promit sa aduc toate mamicile de bebei si copii mofturosi cunoscute.

    • Crina Coliban
      19 februarie 2016 Răspunde

      Cristina, vin cu tot dragul! 🙂 Hai sa ne auzim la telefon, ca sa stabilim detalii concrete. Sau pe mail la crina.coliban@gmail.com. Multumesc 🙂

  33. Dumitrescu Irina
    22 februarie 2016 Răspunde

    Buna. Ma numesc Irina. Am un baiat de 7 ani care de dimineata refuza sa manance se teama sa nu se inece.Abia astazi a refuzat dupa ce au discutat la scoala despre subiect. Imi poti da un sfat cum sa-l ajut? Unde sa merg cu el?Multumesc frumos. Irina

    • Crina Coliban
      22 februarie 2016 Răspunde

      Irina, am nevoie de detalii, ca sa iti pot face o recomandare eficienta. Hai pe email, te rog.

  34. Cristina Vasile
    25 aprilie 2016 Răspunde

    Buna ziua!
    David al meu are 7 luni si nu mananca nimic decat formula..cand ii bag in gurite isi provoaca voma..din fericire nu a vomat pana acum doar ca face atat de urat de nu stiu cum sa procedez.
    Il mai pacalesc pot spune cu fructe dar nu tot timpul.
    Va rog sa ma ajutati!
    Multumesc.

    • Crina Coliban
      8 mai 2016 Răspunde

      Ti-am raspuns pe mail, Cristina mea draga!

  35. Doina
    21 mai 2016 Răspunde

    Buna ziua am un baietel de5luni,pe care il hranesc de doua luni prin sonda nazogastrica, am facut to pachetul de investigatii,excluzind cauza organica si celulara,copilul este sanatos desi refuza sacmanince din biberon,seringa..Prima luna am alaptat exclusiv cu sin,apoi am pierdut laptele si am trecut la biberon,nde atunci a inceput cosmarul, minca doar in somn sau stare semiconstienta-apoi a refuzat sa manince si in somn, acum ne alimentam exclusiv prin sonda,timpul trece si incercam paralel uneori cu biberonul insa tot refuze categoric,mincarea solida nu o accepta-parca nu stie ca trebuie sa inghita si ce sa faca cu ea.Suntem din R.Moldova si va rugam sa ne ajutati, pentru moment stam acasa insa nu stim cit va dura aceasta situatie si sa ne asteptam la schimbari,sau vre-o minune ca intr-o zi va lua sticluta.

    • Crina Coliban
      24 mai 2016 Răspunde

      Doina mea draga, ti-am raspuns pe mail. Ma gandesc la voi cu drag si cu o imensa preocupare in a va ajuta. Te rog sa imi trimiti informatiile pe care ti le-am cerut in mail si eu, impreuna cu specialistii cu care colaborez, vom reveni cu niste instrumente de lucru ca sa imbunatatiti situatia. Multumesc ca mi-ai scris!

  36. Adina
    1 iunie 2016 Răspunde

    Buna seara. Am trimis pe adresa dvs un mesaj, cu povestea noastra. Ma numesc Adina, iar fetita Sofia.Astept sa imi scrieti.Va multumesc. Am nevoie de ajutor!!!

    • Crina Coliban
      3 iunie 2016 Răspunde

      Adina, te ajut cu toata inima. Ti-am scris pe mail acum.

  37. Constantin
    13 iunie 2016 Răspunde

    Apreciez foarte mult ceea ce faceti, am ajuns pe acest site cautand sa identific prb cu care se confrunta copilul meu si de ce nu mananca mai nimic la varsta de 10 ani, ptr noi e o situatie disperata. Am citit tot articolul si comentariile si va felicit ptr abordarea acestei probleme.
    V-am trimis un email destul de detaliat cu prb cu care ne confruntam.

    • Crina Coliban
      14 iunie 2016 Răspunde

      Sorin, am primit mailul tau, ti-am si raspuns deja. Iti multumesc ca nu ati incetat sa cautati solutii pentru el, desi e atat de mare deja. Va ajut cu drag!

  38. Geta
    7 iulie 2016 Răspunde

    Bună, Crina!
    Nici nu știi ce bucuroasa sunt ca am descoperit articolul tău și pe tine! Am mare nevoie de ajutor, și nu știam ce sa fac, de unde sa încep și cu cine… Am un băiețel de aproape 5 ani …și avem nevoie de ajutor!!!! Mulțumesc! Cum procedez?

    • Crina Coliban
      13 iulie 2016 Răspunde

      Geta, nici nu stii ce bucuroasa sunt si eu ca m-ai descoperit si ca pot sa va ajut 🙂 Ti-am scris in detaliu pe email cum am putea proceda ca sa lucram impreuna. Multumesc!

  39. SimonA
    8 iulie 2016 Răspunde

    Buna ,am nevoie urgent de ajutorul Dumneavoastră 🙁 am copil de 3 ani care a ajuns sa mănânce doar 3 feluri de mâncare 🙁 te rog din suflet daca poți sa îmi răspunzi sa știu ce as putea face ca sa il ajut !!!

    • Crina Coliban
      13 iulie 2016 Răspunde

      Simona, parca si simt disperarea ta. Draga mea mamica de copil, ti-am raspuns pe mail si abia astept sa facem impreuna ceva ca sa va simtiti amandoi mai bine un pic. Multumesc si eu pentru mesaj!

  40. MM
    8 iulie 2016 Răspunde

    Offff! Ma lovesc si eu destul de des de situatii de genul asta. Si parinti care cred ca obligandu-l o sa-l faca sa manance. Incerc sa le explic mamelor care se pregatesc de diversificare ca nu conteaza opinia vecinilor, rudelor, necunoscutilor de pe strada si ca datoria lor e fata de bebelus. Si totusi, presiunea celor din jur care zic ca musai bebe trebuie sa manance la x luni, y grame la ora z primeaza in cele mai multe cazuri.
    Mai mult, ma infurie sa aud de medici care zic ochiometric ca bebe nu e destul de “implinit” si care inca mai cred ca un copil nascut la 3kg ar trebui sa fie la fel de dodolot ca si unul nascut de 4kg. Vad mame care spun ca medicii le indica sa inceapa diversificarea cat mai devreme (chit ca bebe nu da semne ca ar fi interesat!) doar pentru ca medicii astia nu au auzit de graficele de crestere OMS si evalueaza cresterile in greutate pe baza unor idei preconcepute. As imprima graficele alea si le-as lipi pe toaaate gardurile in Romania!
    E trist ca ne tratam copiii ca pe niste mici posesiuni care habar nu au ce vor si ce le place si ca ii fortam sa faca lucrurile cum vrem noi.
    Inca un lucru pe care incerc sa-l schimb la mamele cu care interactionez: ideea ca bebelusului ii displac aceleasi lucruri ca si mamelor. Daca mamei nu-i place ceva amar, pai clar ca nici lui nu o sa-i placa si hai sa-l indulcim! Copila mea primeste si lucruri care nu-mi plac mie, dar ea le mananca cu placere (a se nota arpagicul murat pe care il sparge intre gingii. 😀 ), spre socul rudelor.
    E greu sa schimbi mentalitati, tare greu. Dar daca nimeni nu incerca, nici nu o sa se schimbe ceva.
    Si nu, nu e doar in Romania treaba asta. Noi locuim in Belgia si mi s-a sugerat de cateva ori sa o oblig sa manance rosii (nu prea ii plac) ca altfel nu le va manca niciodata. Sincer, eu nu vad ce e asa grav in faptul ca nu va manca rosii, dar in rest are o relatie sanatoasa cu mancarea si mananca multe alte legume. Dar pentru unii e bizar rau…

    • Crina Coliban
      13 iulie 2016 Răspunde

      Mirona, mi-a placut foarte mult mesajul tau! Pe masura ce il citeam, imi doream mai tare sa te cunosc 🙂 Ce faci tu in Belgia, cu ce te ocupi, poate ne apucam sa lipim pe toaaaate gardurile impreuna, ce zici? 🙂

  41. Bianca
    8 iulie 2016 Răspunde

    Buna ziua, am si eu o problema cu fetita mea de un an si o luna si as dori sa stiu cum pot lua legatura cu dumneavoastra…..

    • Crina Coliban
      13 iulie 2016 Răspunde

      Bianca, ti-am raspuns pe mail cu detalii. Scrie-mi despre voi, ca sa inteleg cat mai in profunzime situatia fetitei tale si voi reveni cu o strategie privind hranirea potrivita cu nevoile ei. Multumesc pentru mesajul tau!

  42. Elena Elena
    8 iulie 2016 Răspunde

    Buna ziua! Vreau sa iau legatura cu dvs! Cum procedez?

    • Crina Coliban
      13 iulie 2016 Răspunde

      Elena, ti-am raspuns pe mail. Am nevoie sa imi trimiti detalii cat mai multe despre ce s-a intamplat pana acum dpdv hranire in familia voastra, ca sa pot reveni cu o abordare personalizata pe nevoile voastre. Multumesc pentru interesul tau!

  43. florin
    12 iulie 2016 Răspunde

    Buna ziua,am citit articolul si noi suntem in situatia multor mamici cu copii mofturosi avem o fetita de 4 anisori are 12 kg a slabit pentru ca acum doua saptamani am fost internati la perfuzi a luat un virus care ia luat pofta de macare am tinut un regim alimentar problema e ca nu prea mai stim ce sai mai dam sa manance de frica sa nu dam de alceva ,va rugam daca puteti sa ne ajutati cu un meniu ,retete este foarte micuta fizic
    Va multumesc si daca puteti sa veniti si in Dambovita comuna Potlogi

    • Crina Coliban
      13 iulie 2016 Răspunde

      Florin, am nevoie de mai multe detalii ca sa iti pot oferi instrumente potrivite pentru fetita voastra. Ti-am scris un mail cu intrebari, te rog sa revii cu raspunsurile si va voi ajuta cu drag. Multumesc!

  44. adina
    25 august 2016 Răspunde

    Buna ziua! Am un baietel de 2 ani si 3 luni care mananca doar anumite alimente ! Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac!

    • Crina Coliban
      29 august 2016 Răspunde

      Adina, ti-am trimis pe mail raspunsuri. Multumesc!

  45. Betty Neculai
    4 septembrie 2016 Răspunde

    Buna Crina,avem si noi o feta de 8 ani care nu iubeste deloc mancarea,a luat in greutate dor 2kg in 4ani si asta ne aduce la disperare..din pacate noi nu locuim in Romania si medicii de aici au alte metode care nu dau rezultate deloc. suntem disperati si cautam ajutor. se poate sa comunicam in privat? Multumim mult pentru atentie.

    • Crina Coliban
      20 septembrie 2016 Răspunde

      Betty, cu mare drag! Ti-am raspuns deja in privat. Multumesc.

  46. Cezara
    26 septembrie 2016 Răspunde

    Buna seara, din pacate ma regasesc si eu in aceasta situatie cu al meu baietel de 2 ani si 4 luni. As avea nevoie de cateva sfaturi…ma poti ajuta?

    • Crina Coliban
      4 octombrie 2016 Răspunde

      Cezara, ti-am trimis pe email detalii. Am nevoie sa stiu despre voi, ca sa iti pot face sugestii. Multumesc!

  47. roxana camarasu
    27 septembrie 2016 Răspunde

    buna ziua.Va scrie o mama disperata.Avem o fetita de 1 an care nu mananca decat lapte in somn. sa luptat un an cu boala de reflux gastroesofagian ,an in care a vomitat si de 10 ori pe zi.am operat o cu succes dar se pare ca a dezvoltat o ura fata de mancare(eu zic ca e de natura psihologica).Am fost la zeci de pediatri si toti zic las o flamanda,o sa manance mai incercati.Am infometat o degeaba.ea e un copil vioi veselsi activ.a fost si prematur si de ac face kineto de 3 ori si terapie cognitiva,am facut si rmn nu are nimic.Nu stiu unde sa ma mai duc ce o sa fac nu mai stiu ,as vrea sa o vad ca deschide gurita macar o data si ca vrea sa manance,nu vrea nici apa ceai nimic.va multumesc astept un msg ceva

    • Crina Coliban
      4 octombrie 2016 Răspunde

      Roxana, sa o lasi flamanda e cel mai rau sfat pe care l-ai putea primi, imi pare rau sa spun asta 🙁 Ma bucur ca “nu are nimic”, asa cum au demonstrat analizele; copiii care nu mananca asa cum ar dori parintii de obicei “nu au nimic” fizic, dar de cele mai multe ori au un conflict emotional, psihologic, asa cum ai intuit si tu. Hai sa vorbim in detaliu si sa vedem ce mesaje ne transmite fetita ta. Multumesc.

  48. Moisescu Laura
    29 septembrie 2016 Răspunde

    Buna ziua! Am un baietel de 2 ani care refuza mancarea, mai putin laptele. Problemele au inceput la varsta de 1 an si 2 luni cand a facut o enterocolita si am stat internati in spital 2 saptamani. De atunci nu isi revine nici la scaun, desi bea Aptamil pepti si este pe regim. Nu stiu ce sa mai fac, sunt disperata. Am incercat toate variantele si cu vorba buna si fortat, nimic nu merge, nu vrea sa deschida gurita nici macar sa guste. Daca se poate, astept un sfat! Cu stima, Laura!

    • Crina Coliban
      4 octombrie 2016 Răspunde

      Laura, ti-am raspuns pe mail. Sigur ca iti voi da un sfat, daca nu deschide gurita inseamna ca vrea sa ne spuna ceva, indiferent cat de ciudat ar suna asta. Sunt aici, astept mesajul tau inapoi. Multumesc.

  49. Cristina
    1 octombrie 2016 Răspunde

    Unde va gasim? Baiatul meu nu vrea sa manace decat pacalit…poate ne ajutati si pe noi!

  50. Cristina
    2 octombrie 2016 Răspunde

    Buna ziua, baietelul de 4 ani nu vrea sa manance aproape nimic…are 15 kg…daca cumva printr-o minune i se face foame ia 2 linguri de mancare si gata nu mai vrea….nu stiu ce sa ii fac….analizele au iesit foarte bune si atunci de ce nu mananca?multumesc anticipat.

    • Crina Coliban
      3 octombrie 2016 Răspunde

      Cristina, ti-am raspuns pe email. Multumesc pentru mesajul tau si pentru ca nu renunti!

  51. nuti
    18 octombrie 2016 Răspunde

    Sunt o mămică disperată cu un băiețel de 9ani.Avem aceleași probleme ca cele citite mai sus.Cu siguranță greșelile au fost din partea mea ,iar acum vă scriu de pe un pat de spital. Nu știu dacă cel mic a dezvoltat o pb.psihică, dar eu sigur da.De când mă știu am avut mese cu stres, dar am crezut că limbuta geografica e cauza. As face orice pe lume să dau timpul înapoi și sa îl ajut sa accepte fructele și legumele. Nu pot să spun că nu mănâncă nimic, dar la 9 ani sa ai 25kg…..Acum suntem în spital cu fractura de cot, ne pregătim de a doua operație și alimentația sănătoasă e prioritară. Vă implor ajutați-ma. Poate nu e prea târziu pentru noi.

    • Crina Coliban
      20 octombrie 2016 Răspunde

      Nuti, sanatate multa! Desigur ca va ajut, ti am trimis pe email cateva intrebari.

  52. 123456md
    20 octombrie 2016 Răspunde

    Buna ziua!Fetita mea de 2 ani si 10 luni maninca numai terci si biscuiti.Nu sunt din Ro cum pot lua legatura cu dumneavoastra?

    • Crina Coliban
      20 octombrie 2016 Răspunde

      Diana, ti-am trimis detalii pe emailul tau. Nu conteaza in ce tara locuiesti, ajut mame de oriunde din lume.

  53. Catalina
    13 noiembrie 2016 Răspunde

    Buna seara! Fetita mea de 5 ani nu mananca aproape nimic! Doar cartofi si pizza…refuza sa manance altceva! Aceasta problema este de la varsta de 2 ani cand am intarcat o! Va rog daca ma puteti ajuta! Multumesc anticipat.

    • Crina Coliban
      14 noiembrie 2016 Răspunde

      Catalina, ti-am raspuns pe mail. Multumesc pentru mesajul tau.

  54. alina
    23 noiembrie 2016 Răspunde

    Buna ziua,
    Si eu am aceeasi problema cu mancarea cu baietelul meu de 5 ani.
    Surioara lui de 2 ani este exact opusul si mananca tot ce prinde.
    poate ne ajutati si pe noi!

    • Crina Coliban
      24 noiembrie 2016 Răspunde

      Sigur ca va ajut! Ai raspunsul meu pe mail.

  55. ollya25
    28 noiembrie 2016 Răspunde

    Bună ziua! Am și eu probleme cu mâncarea fetita de 1 an și 8 luni de mai bine de o săptămână tine mâncarea în gura și nu vrea sa înghită nimic, nu știu unde am greșit și de ce nu mai mănâncă ca înainte:( la fiecare masa simt ca cedezi și ma apuca plânsul când o vad ca sta cu gura plina 🙁 sper din suflet sa ma ajutați cu un sfat sa avem iarăși mesele frumoase. Mulțumesc

    • Crina Coliban
      5 decembrie 2016 Răspunde

      Ti-am trimis email, Olga. Multumesc pentru mesajul tau.

  56. Ramona
    14 decembrie 2016 Răspunde

    Buna seara! Am un baietel de 4 luni jumate care incet, incet mananca tot mai putin. Adica nici jumatate din cat recomanda medicii. As vrea sa iau legatura cu sumneavoastra. Va multumesc.

    • Crina Coliban
      15 decembrie 2016 Răspunde

      Ramona, baietelul tau mananca lapte sau ati trecut deja pe solide? Raspunde-mi detaliat pe mail, te rog, ti-am trimis si eu un mesaj cu cateva intrebari din care sa inteleg mai bine nevoile voastre. Multumesc! 🙂

  57. Ionela
    15 decembrie 2016 Răspunde

    Bună si eu ca si mamicile de dinainte am problema cu băiețelul meu.Refuză să înghită mâncarea gatita ,laptele îl mănâncă doar cu orez sau cu cereale.Noi mai avem o mică, mare problemă face 3 ani si nu spune decât mama, tata si altele balbaite.Te rog dacă mă poți ajuta cu un sfat.Multumesc. ..

    • Crina Coliban
      20 decembrie 2016 Răspunde

      Ionela, desigur ca pot si desigur ca vreau. Hai sa aflam de ce refuza sa inghita mancarea. Spune-mi mai multe despre voi, ca sa ma pot apropia de adevarata lui nevoie. Multumesc, astept raspunsurile tale detaliate pe email.

  58. StefanIrina
    16 decembrie 2016 Răspunde

    Draga Crina, și eu am probleme cu băiețelul meu.Acum are 4ani și mă chinui cu câte 3-4feluri de mâncare, doar sa manance ceva.Îșiface silă și aproape vomita ce pune în gură la fiecare masă locuim în Rom, pediatra nea spus prin tel ca saîllăsămîn pace, sincer sunt disperata este din ce în ce mai slăbuț.Mulțumescmult

    • Crina Coliban
      20 decembrie 2016 Răspunde

      Irina, sa nu il lasam in pace, asta e sigur. Sa il luam cu drag si cu atentie la mesajele pe care ni le transmite, sigur ceva nu e in regula, hai sa aflam unde e problema. Astept detalii despre voi pe mail.

  59. Andrada
    20 decembrie 2016 Răspunde

    Cum putem lua legatura? Fetita mea de 7 luni nu prea mananca si avem mari probleme cu greutatea. Simtim ca nu mai putem. Multumesc

    • Crina Coliban
      3 ianuarie 2017 Răspunde

      Ti-am scris, Andrada. Gata, acum rezolvam 🙂

  60. adina
    2 ianuarie 2017 Răspunde

    Buna Crina!ma bucur ca exista cineva ca tine…si eu am probleme cu baietelul meu,in varsta de 2 ani..refuza orice mancare,vrea doar laptele lui praf…nu e curios de nici o mancare,daca gusta ceva si nu ii place,ii vine sa vomite…sau chiar vomita…eu stau in Germania si aici solutia care m-i s-a dat a fost infometarea…tin sa mentionez ca e activ,energic si are 13 kg…multumesc mult!

    • Crina Coliban
      3 ianuarie 2017 Răspunde

      Adina, multumesc ca ai ales sa NU crezi ca solutia e infometarea copilului! Asta e doar reteta pentru esec, nu asa le vom rezolva copiilor nevoile si nu asa le vom crea oi relatie armonioasa cu mancarea. Ti-am trimis detalii pe mail, astept semnul vostru cu mare drag!

  61. Oana
    4 ianuarie 2017 Răspunde

    Buna Crina! Ma bucur ca te-am gasit! As dori sa iau legatura cu tine, am mare nevoie de ajutor! Fetita mea de 3 ani nu mananca mai nimic, are cateva alimente pe care le accepta si alea cu greu. Multumesc!

    • Crina Coliban
      4 ianuarie 2017 Răspunde

      Oana, ti-am trimis toate detaliile pe email. Abia astept sa va ajut!

  62. Daniela
    9 ianuarie 2017 Răspunde

    Buna, am si eu o fetita de 4 luni din gemene, care refuza cu vehementa biberonul. Este hranita artificial si a prins fobie de biberon sau lingurita. Trebuie sa recunosc ca din cauza ca gemenele au fost micute la nastere am incercat sa o fac sa manance mai mult decat isi dorea ea. Toti medicii mi-au spus ca nu este nimic in neregula cu ea, dar acum mananca foarte putin si nu mai stiu cum sa procedez.

    • Crina Coliban
      10 ianuarie 2017 Răspunde

      Daniela, te rog sa imi dai mai multe detalii (pe email) despre fetita ta. Voi reveni cat mai rapid, ca sa o ajutam sa iasa din contextul asta dificil.

  63. Florentina
    14 ianuarie 2017 Răspunde

    Daca va trimit un mail, ma ajutati si pe mine?? Fetita de doi ani, care nu mananca nimic. Cand spun nimic, chiar nimuc. Vrea doar lapte. Are doua luni si in doua luni, daca a avut 10 nese consistene. In rest lapte pana si noaptea 2 biberoane

    • Crina Coliban
      18 ianuarie 2017 Răspunde

      Florentina, chiar ieri am vazut un copilas de 3 ani care nu mananca decat lapte. Asadar, da, pot sa va ajut, trimite-mi detalii despre voi si revin cu idei indata ce am mesajul tau.

  64. Rodica
    18 ianuarie 2017 Răspunde

    Am nepoțelul de 7 ani care de la 4 ani a început treptat să refuze mâncarea gătită care de altfel era preparată în mod corect pentru vârsta lui Acum când deja este mare nu mănâncă ciorbe (doar strecurate pt a elimina zarzavatul )nu mănânce legume și nici fructe)Are câteva alimente pe care le acceptă dar care eu nu i le pot da zilnic (paste pizza cordon bleu brânză lapte și supe fără legume )Dulciuri mănâncă foarte rar Vă rog să mă sfătuiți ce aș putea face sa-l obișnuiesc să mănânce cât de cât sănătos

    • Crina Coliban
      18 ianuarie 2017 Răspunde

      Rodica, ti-am trimis mail cu cateva intrebari. Va felicit ca va interesati pentru nepotel, le apreciez mult pe bunicile care citesc si vor sa fie cat mai informate.

  65. Simona
    25 ianuarie 2017 Răspunde

    Ma bucur enorm ca v-am descoperit! Avem aproape 5 ani, de cand ne chinuim zi de zi cu problema mancatului. A devenit si pentru noi dar si pentru baietelul nostru un adevarat calvar. Si mereu am simtit ca este o problema psihologica dar nu am stiut unde sa cerem ajutor. Cum as putea lua legatura cu d-voastra?

    • Crina Coliban
      26 ianuarie 2017 Răspunde

      Simona, ti-am trimis detaliile de care ai nevoie pe email. Astept cu mare interes sa aflu mai mult despre voi!

  66. Denisa
    11 februarie 2017 Răspunde

    Buna seara!Baietelul meu are acum 2ani si jumatate si a devenit foarte selectiv cu mancarea.A fost internat in spital o data cu pneumonie,apoi cu indigestie,pe urma ne-am internat din cauza deshidratarii pentru ca nu vrea sa se hraneasca!Medicii nu ne-au luat in serios si ne-au internat cu greu,neconsiderand ca ar avea vreo problema!Refuza sa mai manance ce manca inainte de internarea in spital si ce e si mai dureros nu primeste nici alte alimente noi!In prezent mananca uneori Almette pe paine prajita,dulciuri si lapte praf.

    • Crina Coliban
      11 februarie 2017 Răspunde

      Denisa, fii buna si trimite-mi maimulte detalii despre baietelul tau, ca sa inteleg de unde porneste “revolta” lui.

  67. Nadia
    21 februarie 2017 Răspunde

    Buna va rog sa ma ajutati.Fetita mea de 8 ani de duminica nu mai inghite mancarea solida de frica sa nu se innece.De ce asa dintr o data?a mancat mereu bine.inca prea mult.ba multumesc

  68. Nadia
    21 februarie 2017 Răspunde

    Am dus o ls pediatru si i a dat zinat si erdomed dar ea spune ca nu o doare in gat.Sambata a mancat sarmale si s a innecat usor cu o frunza de varza dar eu m am spetiat.Sa fie aceasta cauza?ce sa fac?unde sa o duc?Ii este foame si incearca dar apoi scuipa mancarea si plange ca ii este frica ca ii ramane in gat?Eu ma enervez si sunt f ingrujirata.ce sa facc?

  69. Cristina
    7 martie 2017 Răspunde

    Buna ziua! Va tot urmaresc la “vorbeste lumea”, dar nu am prins niciodata toata interventia si nu stiam unde sa va caut pe internet. Astazi sunt fericita ca am aflat si bineinteles am si eu un baietel de 3 ani jumatate care nu mananca DELOC fructe si legume crude si nu vrea deloc sa se hraneasca singur ( sa manance cu lingura). Povestea este lunga…Nu mai stiu ce metoda sa gasesc… va mulțumesc si va apreciez foarte mult!!!

    • Crina Coliban
      7 martie 2017 Răspunde

      Cristina, hai sa vedem ce nevoi are si sa i le indeplinim rand pe rand, impreuna. Vrei? 🙂

  70. Raluca
    14 martie 2017 Răspunde

    Buna ziua,
    Am citit cu interes si m-am bucurat sa gasesc persoana care, zic eu “vorbeste pe limba mea”
    Eu sunt femeia care nu are acea educatie pe care vrea sa o dea fiul ei; eu sunt cea care nu stie cum sa transmita lucruri bune din “limitarea propriilor actiuni”.
    Baiatul meu are 6ani si ma bucur de toata dragostea si prietenia lui, sunt foarte mandra de tot ce face el, chiar si atunci cand face boacane, le memorez intr-un caiet pt mai tarziu sa le fac povesti.
    Ingrijorarea mea, legata de alimentarie, este ca nu mananca mancarea cu placere, doar pt ca trebuie si pt ca apoi sa aibe “dulciuric” Am incercat mai multe variante: – am asteptat sa imi cera el mancare, imi cere intr-un tarziu insa cu 2 ingitituri e gata, nu mai vrea
    – am recurs la penalizari: “doar daca mananci mancare poti avea dulce”
    – am vorbit cu el si am stabilit o gama de mancaruri pe care am incercaat sa le respect, s-a razgandit pe parcurs spunand ca si-a schimbat gustul …
    Are 6 ani, 110cm inaltime si 13 kg. Este un baiat inteligent, este energic, da este nervos si da are cearcane si da este mereu vina mea daca nu mananca, spune sotul meu, si DA i-am transformat orele de masa in ore de CHIN obligatorii.
    Multumesc pentru rabdare si consideratie,

    • Crina Coliban
      21 martie 2017 Răspunde

      Raluca, asa mult mi-a placut cum ai scris. SI te inteleg asa de bine si te simt asa de aproape de mine… Te rog, ma lasi sa va ajut? 🙂 E extraordinar ca ai reusit, asa, cu chin, sa il hranesti timp de 6 ani, e o mare realizare! Cred ca i-ai dat dragoste cumva, de nu s-a inchis de tot in relatia cu mancarea. Ceva nevoi i-ai inteles, totusi, de nu a refuzat complet. Ceea ce ma face sa cred mult in tine si in sansa noastra de a il face sa se redeschida in relatia cu mancarea. Hai sa ne auzim si sa ne imprietenim, vrei? 🙂

  71. Maria Mihaela
    28 martie 2017 Răspunde

    Buna ziua,
    Din pacate cred ca ma confrunt cu aceasta problema , am un baiat de aproape 3 ani si nu mananca fasole verde/boabe , mazare, orez, brocoli, conopida, dovleac, varza si cred ca e de ajuns . Am incercat de mai multe ori am facut pauze intre , dar nimic , chiar si azi cand i-am dat ciorba de vacuta cu fasole verde a deschis gura si si -a bagat degetele in gura ca sa si-o scoata. In weekend am facut salata de ton, doar s-a uitat in castron si era sa vomite . Nimic nu ii mai place . Va rog sa ma ajutati cu un sfat , cu o indrumare, nu mai stiu ce sa fac!
    O zi minunata !

  72. Lenu
    15 aprilie 2017 Răspunde

    Buna mi-a placut mult articolul unele fraze parca erau pentru mine scrise. Am si Eu nevoie de sfaturile dumneavostra pentru baietelul meu pana nu e prea tarziu. Cum pot sa va contactez?

  73. monica
    2 mai 2017 Răspunde

    Buna ziua,am un baietel de 2 ani si 8 luni si de 3 luni nu mai imi mananca mai nimic..pediatra ne a zis ca o sa manance ca nu noare de fiame desi nu m a multumit raspunsul am fost la alt dr ne a dat vitamine de pofta de mancare..l am dat la gradinita poate vede copiii si se ia dupa ei..nimic nu il face sa isi doreasca sa guste..suntem din constanta ce ma sfatuiti unde s ar putea o intalnire cu dumneavoastra?

    • Crina Coliban
      2 mai 2017 Răspunde

      Monica, ti-am raspuns pe mail acum.

  74. Adina
    8 mai 2017 Răspunde

    Buna ziua!
    Si eu sunt disperata… am o fetita de 1, 7 ani. Are 9kg , 80cm si nu mananca mai nimic. Bea mult lapte: 230-250ml x 4 mese. Altceva doar ciuguleste in zilele bune. A fost diagnosticata cu anorexie. Cand era bebelus se ineca la fiecare masa, acum se mai intampla rar, mai ales cu apa pentru ca nu se opreste sa respire intre inghitituri. Am incercat pana acum: sa scot laptele – nu recupereaza cu altceva, pur si simplu sta si 10 ore nemancata; am incercat sa nu mai impun nici o restrictie alimentara (inclusiv junk food, dulciuri, suc, mezeluri si alte lucruri “interzise”) – mananca putin si apoi refuza, cand era mica sotul a obligat-o sa manance (trecusera 13 ore de cand nu deschisese gura – avea 6 luni), am incergat sa-i distrag atentia: tv, joaca, plimbat prin casa – tot asa, ciuguleste, isi aminteste si nu mai vrea; i-am pus farfurioare cu bucatele de mancare peste tot ca sa ia ea atunci cand i se face foame; o asez cu noi la masa, la mine sau la tati in brate, o lasam sa ia ea din farfurie, ii dam si ei tacam in mana. Nimic nu a mers. Am facut analizele la sange si scaun si au iesit bune: Calciu, fier, vitamina D, hemoleucograma, toate in parametrii (ii dau vitamine si minerale a la longue, probabil ca de aceea nu apar carente). Alaptata in primele 2 luni a luat doar 200g in greutate si am fost sfatuita sa opresc alaptarea. Am fost sfatuita de rude sa-i dau numai cartofi prajiti, sa-i dau mancare “cu gust”(prajeli), sa-i dau numai lapte daca asta doreste, sa o oblig, sa o pedepsesc, sa o pacalesc. Cred ca le-am incercat deja pe toate si nu mai stiu ce sa mai fac… Mentionez ca din punct de vedere cognitiv este un copil dezvoltat normal. Si ar mai fi faptul ca nici eu nu am o relatie prea buna cu mancarea. Pur si simplu nu pot manca atunci cand vad ca ea nu mananca, consider ca e vina mea, am gresit ceva la un moment dat si nu stiu cum sa repar… cum as putea sa mananc?! Va rog sa ma ajutati… nu vreau sa ajung cu ea in perfuzii! Va multumesc!

    • Crina Coliban
      9 mai 2017 Răspunde

      Adina,

      te ajut, sigur ca te ajut, abia astept sa va cunosc mai bine. Ca sa descopar care e cauza acestor comportamente, fii buna si raspunde-mi la intrebarile de aici: http://www.permisdeparinte.ro/formular-permis-de-parinte/

      Imediat cum primesc mailul tau, revin cu o propunere.
      Multumesc mult ca imi dai sansa sa va ajut!

  75. Marinela
    21 mai 2017 Răspunde

    Buna ziua! Am un băiețel de 2 an si 9 luni care bea doar lapte si mananca doar sticksuri, covrigi, paine si cateva frimituri de carne. Am nevoie de ajutor!

    • Crina Coliban
      30 mai 2017 Răspunde

      Completeaza, te rog, chestionarul de pe site-ul meu si permite-mi sa aflu mai multe despre voi. Multumesc mult!

  76. TheDream
    23 mai 2017 Răspunde

    Buna,Crina….cred ca esti super asaltata cu intrebari,dar totusi indraznesc si eu….
    Am o fetita de 2 ani si 3 luni care de vreo 3-4 zile nu mananca absolut nimic. Bea doar apa si suge la san aproape mereu. Ii ies si molarii din spate,sus,este f f agitata,a facut si febra 39,limbuta o are alba toata cu o pata rosie pe margine…banuim ca a dat cu limba la maseaua ce iese si s a ranit….dar nu stiu…
    Ea ar vrea sa manance cred dar baga in gura si scoate cu limba tot…nu inghite absolut nimic. Sunt f f ingrijorata pt ca nu stiu cum poate trai doar cu lapte si apa…imi e frica sa nu se agraveze situatia. Ce sfat ai avea pt noi? Multumesc mult de tot.

    • Crina Coliban
      26 mai 2017 Răspunde

      Am sfat sa vorbim in detaliu, ca sa imi dau seama ce e cu limbuta ei. Hai sa ne auzim telefonic.

  77. DMarina
    12 iunie 2017 Răspunde

    Buna ! Am un băiețel de 3 ani si sunt îngrijorată pt ca nu mănâncă decât supa cu legume si cărnița pasata,, fidea cu brânza,mar, banana, biscuiti,iaurt…si cam atat;((( sunt disperata! Nu vrea sa mănânce nimic altceva :((( si doar pasat! Ma puteți ajuta, va rog?

  78. Dan
    16 iunie 2017 Răspunde

    Eu ma chinui cu problema asta de 14 ani. Cu greu am reusit sa mai ii introduc cate un aliment in plus. Ce este mai grav ca nu-i place gustul apei.Bea numai ceaiuri si sucuri.

    • Crina Coliban
      21 iunie 2017 Răspunde

      14 ani?! Esti o eroina. Daca vrei sa te ajut, scrie-mi neaparat, sunt sigura ca reusim sa imbunatatim considerabil relatia voastra cu mancarea.

  79. Carmen
    22 iunie 2017 Răspunde

    Buna Crina! Am un baietel de doi ani si 4 luni care mananca doar lapte cu orez, oua si piure de cartofi. Alaptat pana la un an si noua luni (autointarcat), diversificarea am inceput-o la 6 luni cu piureuri. pana la un an si sase luni manca orice leguma, fructa, carne , apoi a inceput sa excluda cate un fel de mancare, cate o leguma si asa am ajuns la alimentele mai sus mentionate. situatia s-a agravat in urma cu trei luni cand s-a nascut fratiorul. I-am facut analize si pare a fi totul in regula. Te rog sa ne ajuti! Multumesc!

  80. Isabelle
    1 iulie 2017 Răspunde

    Buna, as dori sa luam legatura cat de repède posibil. Băiețelul meu are 3 ani si are probleme mari cu mâncarea.

    • Crina Coliban
      3 iulie 2017 Răspunde

      Izabela,

      Multumesc pentru interesul tau si pentru ca vrei sa rezolvam situatia in care va aflati.
      Fii buna si raspunde-mi la intrebarile din acest chestionar:
      http://www.permisdeparinte.ro/formular-permis-de-parinte/

      Am nevoie sa stiu cat mai multe despre voi, ca sa pot gasi solutii.

      Multumesc!

  81. Monica
    5 iulie 2017 Răspunde

    Buna Crina,nici nu stii cat mabucur ca te-am gasit !Am nevoie de ajutorul tau, am un baiat de 8 ani care este deosebit de selectiv cu alimentele si nu doreste sa incerce nimic nou motivand ca-i este frica ,Am completat formularul permis de parinte .Sper din tot sufletul sa ma poti ajuta.Astept cu nerabdare raspunsul tau.Multumesc!

  82. Cristina
    18 iulie 2017 Răspunde

    Buna am nevoie de mare ajutor simnt ca imi pierd mintile am un baiat de 2 ani care refuza cu totul mancarea am ajuns la disperare ajuta-ma te rog

    • Crina Coliban
      19 iulie 2017 Răspunde

      Cristina,

      sunt aici, fata mea. Si da, te ajut, cum sa te las?
      Te rog sa imi raspunzi la intrebarile astea, ca sa inteleg ce e cu voi: http://www.permisdeparinte.ro/formular-permis-de-parinte/

      Imediat dupa ce citesc si fac niste legaturi, iti dau semn si stabilim cum lucram.
      Te astept cu tot dragul.

  83. Buzoianu Corina
    1 august 2017 Răspunde

    Va rugam daca ne puteti ajuta si pe noi. Baiatul meu are 10 ani si nu poate manca anumite texturi de mancare. Sunt cateva alimente pe care le accepta!

  84. fetic mihaela
    7 august 2017 Răspunde

    buna ziua am un baietel de 1 an si 9 luni la 5 luni jumate mi sa dat augumentin bis antibiotic pt rosu in gat si de atunci copilul meu vomita cand vreau sa ii dau sa manance pur si simpulu isi provoaca singur voma nimeni nu i-a dat de cap.el vrea sa manance dar cand ia prima lingurita da sa vomite uneori chiar vomita..sunt asa speriata nu stiu ce e cu el…aa si am uitat nu mananca decat daca ii pun cantecele pe telefon.va multumesc

  85. Zidaru beatrice Raluca
    3 septembrie 2017 Răspunde

    Avem nevoie de ajutorul tau.. baietelul meu de 2 ani jumate a avut indigestie de 3 ori.. acum cand vede mancarea vomita.. numai stiu ce sa fac i am facut analizele complete . I au iesit perfect doar ca are putina lipsa de calciu.. te rog ajuta ma..

  86. Mariana
    17 septembrie 2017 Răspunde

    Buna Crina , Am un băiat de 1 an si 3 luni si nu mănânca aproape deloc. Bea foarte mult lapte praf si simt ca nu mai rezist. Te rog, poate ma poti ajuta!

  87. Andreea
    4 octombrie 2017 Răspunde

    Buna! Am un băiat de 2 ani și 3 luni, pana pe la 1 an jumate- mare mâncăcios. Încet, încet s-a stricat treaba asta cu mâncarea. Momentan ne tratam de o stomatita și sunt efectiv terminată, din cauza durerilor refuza și apa sau ceai, mâncarea sub nicio forma…și știu ca asta o sa treacă și iar ne întoarcem la marele mofturos cu care nu mai reușesc sa o duc la capăt de ceva timp cu mesele. Mânca orice și acum nici favoritele lui nu îl mai încânta.
    Plus ca are o surioara de 6 luni care e pe la începuturile diversificării și as vrea sa știm ce nu am făcut bine cu el și sa nu mai facem cu ea.
    Deci am mare nevoie de ajutorul tău.
    Sunt din Sighisoara, nu am auzit vreodată sa fi fost prin zona.

    • Crina Coliban
      5 octombrie 2017 Răspunde

      Andreea mea draga, ti am raspuns pe email.

  88. Ana
    5 octombrie 2017 Răspunde

    Sunt si eu o mamica disperata ca al meu copil (18 luni) nu vrea sa manance. Avem o poveste lunga, care a inceput inca din perioada de alaptare, pe care as vrea sa vi-o impartasesc. Aveti o adresa de mail la care sa va pot scrie? Multumesc!

  89. VaideanIleana
    30 octombrie 2017 Răspunde

    Buna ziua,nepotica mea de un an si zece luni s-a racit si a contractat o tuse urata,a facut si temperatura,acum nu mai face febra dar nu mai mananca nimic si nu vrea sa mai ia nici siropurile care le are de la medic si ce e mai rau vomita orice mananca,medicul nea spus ca o sa-i treaca dar nu putam sa-i mai dam medicamentele,nu msai stim ce sa-i dam sa manance,va rog dati-mi un sfat,e deja asa de doua zile,de jucat se joaca nu sta la pat doar ca nu mananca si vomita si putinul pe care-l mananca.

    • Crina Coliban
      30 octombrie 2017 Răspunde

      Am nevoie de mai multe detalii. V-am trimis un email. Desigur ca va ajut.

  90. Adnana
    21 noiembrie 2017 Răspunde

    Buna ziua! Am o fetita de 1 an si 8 luni si are mari probleme cu mancarea. Nu stiu ce sa ma mai fac cu ea. Nu manaca mai nimic,si daca manaca ceva tine mancarea in gura vreun sfert de ora sau isi face rau si vomita. Asa a fost de mica. Ce a-si putea sa fac? Va mulțumesc frumos!

    • Crina Coliban
      22 noiembrie 2017 Răspunde

      Adnana mea draga, te ajut cu drag cand imi permiti sa o cunosc pe fetita ta in detaliu. Numai asa pot sa inteleg ce mesaj ne transmite cand refuza mancarea.
      Zi-mi despre voi completand chestionarul meu, te rog: http://www.permisdeparinte.ro/formular-permis-de-parinte/
      Multumesc ca imi dai sansa sa va ajut!

  91. DRAGOMIR GHEORGHITA
    23 noiembrie 2017 Răspunde

    buna ziua!
    am o fetita de 2 ani si 3 luni , care a inceput sa refuze mancarea, tin sa precizez ca nu o fortez cu nimic, dar i am schimbat f multe bone in ultima perioada , ceea ce cred ca asta a determinat o sa reactioneze asa…ma insel oare? ajutati ma cu sfaturi , va rog! multumesc

    • Crina Coliban
      28 noiembrie 2017 Răspunde

      Gina,

      Ca sa pot sa te ajut, am nevoie sa va cunosc bine. Eu nu dau sfaturi in general, ci tratez fiecare copilas in parte, doar dupa ce am inteles ce se intampla cu el.
      Ca sa inteleg, te rog sa imi raspunzi la intrebarile de aici: http://www.permisdeparinte.ro/formular-permis-de-parinte/

      Multumesc ca imi dai sansa sa va ajut!

  92. Gabriela Feceoru
    2 ianuarie 2018 Răspunde

    Copilul meu are toate aceste . Am fost cu el pe la medici şi nu am găsit o soluție. Nu mănâncă mancare, o refuză constant. Băiețelul meu are doi ani acum. Vă rog să ne ajutați!

    • Crina Coliban
      8 ianuarie 2018 Răspunde

      Gabriela,

      Ca sa pot sa te ajut, am nevoie sa va cunosc bine. Eu nu dau sfaturi in general, ci tratez fiecare copilas in parte, doar dupa ce am inteles ce se intampla cu el.
      Ca sa inteleg, te rog sa imi raspunzi la intrebarile de aici: http://www.permisdeparinte.ro/formular-permis-de-parinte/

      Multumesc ca imi dai sansa sa va ajut!

  93. Corina
    7 februarie 2018 Răspunde

    Băiețelul meu are 1an și 11luni și de la 10luni refuză total mâncarea

    • Crina Coliban
      8 februarie 2018 Răspunde

      Ti-am raspuns pe email, Corina.

  94. Laurentiu Cerneaga
    15 februarie 2018 Răspunde

    Baietelul meu are 2.6 ani, a avut o tuse uscata cam 2 zile. Dupa aceat episod, refuza orice fel de mancare, se fac aproape 3 saptamani de cand mananca doar lapte, foarte putini biscuiti (pe care uneori ii vomita), miez de seminte si rar iaurt de fructe, altceva nimic… Pana la acest eveniment, sa-i spun asa, manca orice, un mancacios de nota 10. I-am facut analize la sange (un deficit la fier), avem.programare la ecograf, nu stiu ce sa mai fac…

  95. Camelia
    19 martie 2018 Răspunde

    Baietelul meu are 18 luni, e diagnosticat cu aplv, f putin aplc, alergie intarziata la gluten (mediata igg), prin urmare, urmam regim alimentar. In urma unei viroze respiratorii a inceput sa refuze legumele si carnea, in momentul in care simte gustul probabil, le scoate afara din gura. Mananca fructe, biscuiti (dar sa fie mai moi), paine, iaurt si cereale (din acelea din comert) care au o consistenta oarecum asemanatoare iaurtului. Cu greu reusesc sa “ascund” cateva lingurite de legume&carne printre iaurt si cereale. Tin sa mentionez ca nici inainte nu era un mancacios, unele mele durau si o ora sau mai mult (cu pauze evident), insa avea zile in care manca foarte bine. Inca prefera alimentele pasate, inainte de viroza incepusem sa inroduc o granulatie mai mare; alimentele bucatele le arunca pe jos (cu exceptia biscuitilor si a painii). Am citit si pe un site din US despre Sensory Processing Disorder (https://www.sensory-processing-disorder.com/), si am inceput sa imi pun semne de intrebare. Sper din suflet sa fie doar o etapa, sa fie datorat virozei, dar ingrijorarea tot ramane. Mi-ar prinde bine sfaturile dvs. Multumesc,

    • Crina Coliban
      21 martie 2018 Răspunde

      Te ajut cu drag, Camelia. Am din ce in ce mai multi copii cu SPD in terapie. Asa ca, sunteti bineveniti 🙂

  96. Rodica
    19 noiembrie 2018 Răspunde

    Băiețelul meu are 3ani 2luni de 1an jumate nu mininca nimik din fructe legume lactate carne precizez ca a fost un mincacios de 10+
    Bea doar lapte,biscuti,cascaval, pîine si atit
    Precizez ca cere si noapte lapte
    La medik am fost tot in regula doar deficit de fier,este un copil activ nu este bolnavicios putin mofturos ce pot face sa il fac sa pape cite ceva ca traeste doar cu lapte va rog ajutati-ma

  97. Ciovarnache Alexandra
    13 decembrie 2018 Răspunde

    Bună ziua. Doamna Crina, apelezi și eu la dvs. Sunt foarte îngrijorată pentru fetita mea. Are 1 an și 9 luni. Este încă alăptata,aceeasi problema… Nu mamanca nimic și acum ia și antibiotic pentru tratarea otitei,plus nurofen,algin, supozitoare pentru dureri. Va rog sa ma ajutați. Va urmăresc cu mare interes la emisiunea Vorbește Lumea.

  98. Mariana
    17 decembrie 2018 Răspunde

    Buna am un băiețel de 1 an si 11 luni care nu vrea să mănânce aproape nimic va rog ajutatima si pe mine

  99. Mariana
    17 decembrie 2018 Răspunde

    Chiar va told din suflet dacă puteți să mă ajutați sunt disperată,ma lasa toate puterile

  100. Anca Sucala
    4 ianuarie 2019 Răspunde

    Aceeași situație și la noi. Cu diferența ca noi am început diversificarea cu dreptul. Am crezut ca voi avea genul acela de copil mâncăcios. Dar pe la 9 luni a avut un episod de rotavirus și treptat a început sa își scoată alimente din dieta, pana am ajuns in ziua de astăzi sa mănânce doar lapte cu diverse cereale. Copilul are 2 ani jumătate acum. Fizic, este dezvoltat armonios, analizele i-au ieșit relativ bine, dar mâncarea ne omoară.Am nevoie de ajutor, atât el cât și eu!

  101. Anca
    30 mai 2019 Răspunde

    Am citit toate comentariile si unele lucruri care le_au spus multe mame
    mi_au dat de gandit si anume ca multi copii care au probleme cu alimentatia au suferit inainte de boli,sau au fost chiar internati! Si eu am un baietel de 4 ani jumatate cu care am avut foarte mari probleme si mai am cu mancarea! Totul a inceput de la 6 luni cand a fost internat in spital cu o bacterie la stomac si i_a fost dat antibiotic! Eu banuiesc ca totusi si medicamentele si antibioticele,ce o mai fi continand ele au un mare efect si negativ nu numai pozitiv,eu cred ca ceva i_a afectat de atunci! Cand a mai crescut pe la 2,3 anisori,a avut des probleme cu digestia,nu avea pofta de mancare si imi refuza foarte multe alimente,cum ar fi ,carnea,ouale ,lactatele,si multe fructe si legume! Manca numai cateva feluri cum ar fi paste ,supe facute crema ca nu vroia sa mestece nimic din supa,banane,si din dulciuri manca numai ciocolata simpla! Acum a mai adaugat cu greu cateva feluri,cum ar fi sarmalele,carnea numai facuta gril, merele ,perele,si dulce pe langa ciocolata mai mananca jeleurile,tortul cu ciocolata si inghetata! Nu e pofticios deloc si refuza cand ii dau sa probeze ceva nou! Daca reusesc sa ii dau o lingura sau o bucatica din ceva ce nu a mai mancat isi face greata sau sta cu ea in gura pana ii dau voie sa scuipe! Vreau sa specific ca mai am 3 copii de 8,6 si 1 an si cu nici unul nu am asemenea probleme ca si cu baietelul de 4 ani ! Toti ceilalti mananca din toate chiar daca nu le place dar macar probeaza! Si cu toti abia asteptam sa vina perioada cand sa le dau sa manance si pe la 4_5 luni deja incepeam ! Deci in concluzie,eu cred ca multe medicamente si chiar vaccinuri, ar pute avea o oarecare contributie la problema copiilor nostri! De aceea vreau sa sfatui mamicile sa nu dea repede la copii antibiotice la raceli usoare sau tuse,antibioticul distruge flora intestinala! Chiar daca i_l dati la infectii sau boli mai grave sa folositi tot timpul antibiofilus,acesta protejeaza stomacul! Sper ca ceea ce am scris aici sa fie de folos ! Multa sanatate si recuperare doresc copiilor cu probleme de alimentatie si multa rabdare mamicilor!

    • Crina Coliban
      3 iunie 2019 Răspunde

      Multumim mult pentru grija ta si pentru mesaj, Anca!

  102. Adri
    5 octombrie 2019 Răspunde

    Am citit comentariile și mă îngrozesc, și eu sunt o mămica disperată. Am o fetiță de 3,3 ani care acum o lună a avut o enterocolita și din cauză că nu a vrut să i-a săruri de rehidratare pe cale orală am ajuns cu ea la spital, a vomitat 12 ore în continuu, cred că au fost 10 episoade pe oră. De atunci nu mai mănâncă nimic, doar iaurt din cauză că spune ea că vomita mâncarea.Pur și simplu se uită la mâncare și plânge și spune într-una că ei nu îi este foame, dar știu sigur că îi este frică sa mănânce.. Nu mai știu ce să fac sunt disperată, are 2 săptămâni de când mănâncă doar iaurt nimic nimic altceva, și înainte mânca absolut de toate (excepție supă și borșuri ) murături, harbuz, căpșune, cartofi prăjiți cu ketchup (bineînțeles că nu îi dădeam voie să mănânce cantități mari ).vă rog să mă ajutați, am încercat de toate , chiar nu știu ce să mai fac. Dr pediatru mi-a dat vitamine și calciu, am început cu vitamina de 3 zile însă nici un rezultat. Vă rog să mă ajutați. Vă mulțumesc

    • Crina Coliban
      6 octombrie 2019 Răspunde

      Te ajut cu drag, o sa iti trimit un email in privat, ca sa iti cer mai multe detalii. Doar cunoscand situatia copilului cat mai in amanunt, pot sa iti ofer instrumente care chiar sa imbunatateasca situatia. Multumesc!

  103. Livia
    13 octombrie 2019 Răspunde

    Buna seara. Am citit abia acum articolul si jumatate din comentarii. M am îngrozit cand am citit, ca mai sunt mamici care au copii ce nu mananca. Am crezut ca numai eu duc suferinta aceasta, dar se pare ca mai sunt. Doamna CRINA am o fetita de 2 ani si 2 luni si nu mananca decât f putin, zilnic. Povestea e f lunga. Va rog daca puteti sa ma ajutati sa imi scrieti in privat. Multumesc!

    • Crina Coliban
      14 octombrie 2019 Răspunde

      Va scriu in privat cu drag.

  104. Diana
    14 ianuarie 2020 Răspunde

    Bună ziua. Am un băiețel de 3 anisori, prefera doar anumite alimente. Nu vrea sa încerce nimic nou. Ma confrunt cu asa ceva de la 9 lunite în care nu vrea sa mănânce deloc mancarica, ciorbita etc. Vreau doar piure de cartofi, ficat de pui, cartofi prăjiți și iaurt și fructe. Atât. Dacă încerc sa ii dau altceva vomita, sau pune mana la gura. Țin sa menționez ca mananc în fata lui de când a început diversificarea, mereu îl indemn sa guste și el dar fuge cum vede lingurita cu mâncare. Va rog sa ma ajutați cu un sfat. Este energic, este slăbuț, mănâncă cantitate mare de iaurt, piure dacă ii este foame, în schimb nu vrea sa încerce și alte mâncăruri. Sa aveți o zi minunata și sper sa îmi răspundeți și mie la acest comentariu

    • Crina Coliban
      14 ianuarie 2020 Răspunde

      Iti raspund cu drag si te ajut cu si mai mare drag, numai da-mi ocazia sa va cunosc situatia mai bine, ca sa pot sa va ofer ce e cel mai eficient pentru voi. Daca poti si vrei, completeaza chestionarul acesta si eu voi reveni catre tine cu un raspuns imediat dupa ce citesc: https://www.permisdeparinte.ro/formular-permis-de-parinte/
      Multumesc!

  105. Costin
    24 ianuarie 2020 Răspunde

    Buna ziua..avem un bebe de 7 luni jumate…am inceput diversificarea cu legume pasate ,totul a fost foarte bine.Am trecut apoi la fructe ,bebe mânca bine.De aproximativ o săptămână refuza sa mai mănâncă si legumele dar si fructele.
    Ne puteti ajuta?

  106. Anonim
    7 ianuarie 2023 Răspunde

    Eu sunt o adolescentă. Am 16 ani. Am citit comentariile de mai sus.
    Am vrut să vă povestesc o parte din lupta mea cu mâncare. Nu am fost niciodată mâncăcioasă, dar mâncam cam tot ce mi se dădea. Am câteva probleme cu anumite legume și fructe, deoarece mi s-a făcut rău de mai multe ori când le mâncam. De aproximativ 3 ani nu mai am poftă de mâncare, trebuie să mă forțez să mănânc și mănânc doar pentru că știu că altfel sunt consecințe grave asupra sănătății. Am ajuns să mănânc chiar mai puțin decât fratele meu de 10 ani care e un mâncăcios de nota 10. Am fost forțată când eram mică să mănânc ardei și migdale și mi s-a făcut rău de la ele, m-a durut burta, am vomitat sau am făcut diaree. Le evit cât pot, dar mama mea zice că sunt foarte mofturoasă și că nu pot să-i respect că fac de mâncare pentru noi.
    Nu-mi place deloc mâncarea fast-food, nici prăjelile. Până acum 3 ani mâncam cam orice, înafară de ceea ce știam că-mi face rău.
    Am fost mereu sensibilă la critici și la certuri, mi-am luat bătaie pentru că plângeam, așa că am început să țin totul în mine. Poate din cauza asta m-am procopsit cu depresie și cu anxietate (diagnosticată de medicul psihiatru). Îmi iau medicamentele și tot, dar cu mâncarea îmi este din ce în ce mai greu să mănânc. Sunt frustată pe mine însămi și nu știu ce să mai fac. Le-am spus părinților mei și mi-au zis că trebuie să mănânc, că n-au chef să mă ducă la spital și că e doar în mintea mea tot.
    Nici cu depresia și anxietatea nu m-au crezut, m-au dus la medic doar când i-a sunat doamna consilier de la liceu.
    Nu cer vreun ajutor, mă pot ocupa singură de asta și pot vorbi despre asta cu mătușile mele, dar am simțit că ar trebui să vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți!
    Mi se rupe inima când aflu că sunt mulți copii care au probleme cu mâncatul! Aceste lucruri îmi dau putere, în sensul că mă conving că e drumul meu să devin psiholog sau profesor și să-i ajut pe copii.
    Aș dori să spun să nu vă pierdeți speranța!
    Toate cele bune și numai bine!
    Îmi pare rău, dacă mesajul a fost prea lung!

    • Crina Coliban
      8 ianuarie 2023 Răspunde

      Permite-mi sa iti spun ca, citind mesajul tau, daca aveam numarul tau de telefon, te-as fi sunat acum, la ora asta, ca sa iti multumesc! Sa iti multumesc ca ai ochi pentru ce fac eu, ca ai loc in sufletul tau pentru copii, ca ai grija si atentie pentru lumea in care traim. Primeste, te rog, respectul meu si toata admiratia mea pentru ce au facut 16 ani din tine: o minune de om!

      • Anonim
        8 ianuarie 2023 Răspunde

        Vă mulțumesc mult! Am încă un frate și o soră și îi ajut mereu când au nevoie. Ei sunt mult mai mici ca mine (3, respectiv 6 ani).
        Mă bucur că v-am putut aduce mulțumire! Am tot respectul pentru cei cei cărora le pasă de ceilalți și fac tot ce pot să-i ajute!
        Mi-ați oferit speranță atunci când am citit răspunsul dumneavoastră!
        Mă simt flatată că mă considerați o minune, dar apreciez!
        Toate cele bune!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *