Diversificare Permis

“Pot să îți trimit o poză cu un căcat?”

Probabil că și tu mi-ai trimis pe whatsapp întrebarea asta cel puțin o dată 🙂 Dacă nu, probabil că ești dintre cele care mi-au trimis poza fără să mă întrebe dacă e ok “sa fie primit” 🙂

Mamele care au fost la cursurile mele știu că subiectul “caca fetiței/băiețelului meu” e un subiect pe care îl tratez cu seriozitate întotdeauna, chiar dacă doamnele râd-până-plâng, un subiect pe care le încurajez întotdeauna să îl abordeze cu mine. Ca și la oameni, și la copii caca e un fel de “fereastra sufletului”, precum ochii. Glumesc, dar nu prea mult: caca e ce iese pe ușa casei tale, a trupului tău și ne spune foarte multe lucruri despre cum e înăuntru, în casă.

Dacă mi-ar prinde cineva telefonul, sigur aș sta 2 nopți la secție. Ce om, (pardon, femeie) normal(ă) are telefonul plin de poze cu sâni-răniți și cu căcat? 🙂 Însă nu știți ce sursă de sprijin este această sumedenie de poze pentru mamele îngrijorate care mă caută. Da, știu că, după acest articol, colecția mea de poze din telefon va căpăta noi dimensiuni, dar tot mă bag în asta 🙂

Așadar, felul în care arată caca copilului tău (și cred că în acest caz cacofonia e mai mult decât acceptată 🙂 ) îți poate da detalii importante despre ce efect are mâncarea pe care i-o dai asupra trupușorului iubit. Pentru că ce se petrece în intestinele copilului tău reflectă în mare parte ce se întâmplă în creierul și în corpul lui, despre intestine se spune că sunt al doilea creier al omului.

Disclaimer: cacofoniile din acest articol sunt intenționate și, sper, permise.

Ce ne spune caca:

  • Cum e primită mâncarea pe care i-o oferi
  • Dacă există suficiente enzime în trupușor, astfel încât mâncarea să și fie digerată, nu doar primită
  • Dacă există suficientă floră bacteriană (bună) în trupușor, astfel încât să treacă în sânge doar nutrienți, doar sănătate și dacă intestinele “suferă” sau “se bucură” atunci când “primesc marfă”

Parcă vă și aud acum întrebându-mă: “Ok, cum aflu dacă copilul meu are un caca bun?” 🙂

Sănătatea intestinală și o bună digestie se manifestă astfel:

  • Face caca în fiecare zi
  • Nu durează mai mult de 5-10 minute din clipa în care l-ai așezat pe wc până a zis “Gata!” (desigur că tableta sau o carte măresc durata de ședere “pe tron”)
  • Când face, copilul e relaxat, nu se screme puternic, nu acuză dureri
  • Are culoarea maronie
  • Are forma unui tub sau a unei banane
  • Se curăță ușor de pe oliță/nu rămâne lipit pe vasul wc-ului
  • Se duce ușor când tragi apa, nu rămâne plutind în wc
  • Și chiar dacă se simte un miros de caca în cameră, nu trebuie să pută juma-de-zi după
  • “Am făcut pârț!”, “Mama, îmi ghiorăie mațele” sau “Mama, mă doare burtica!” ar trebui să se audă rar sau foarte rar.

Și acum, de la mamele mele:

“Crina, tot ce îi dau să mănânce găsesc întreg în caca!”

La începutul diversificării, acest fenomen e firesc. Dar dacă mai găsești bucățile întregi în caca și după 1 an, ar trebui să faci revizie:

  • Mestecatul: de 5-10 ori se mestecă texturile moi și de 30 de ori texturile fibroase
  • Ești mamă de aia care îl cerți mereu pentru că stăm la masă cu orele?
  • Ești mamă de aia care stă cu lingurița plină de mâncare la colțul gurii copilului și te miri de ce durează atât să mestece o gură de supă?
  • Ai un copil care aleargă prin viață, cu sandvișul în mână? Mănâncă în timp ce vă grăbiți să ajungeți la grădiniță, la balet, la înot?

Dacă nu ești una dintre mamele astea, dar tot găsești mâncare nedigerată în caca, atunci ar putea să însemne că nu există suficiente enzime în circuitul digestiv, astfel încât să mănânce mâncarea.

Ce să faci?

Să te preocupi ca timpul de masă să fie unul pașnic, calm și în care facem concurs de mestecat, dacă trebuie să ne dez-pervertim copilul de ce l-am învățat până acum.

Și să iei în calcul niște enzime din papaia sau ananas, fie dându-i fructele ca atare, fie printr-un supliment alimentar (de făcut asta împreună cu medicul, care, Doamneajută!, să știe despre ce vorbiți).

“Crina, copilul meu e constipat”

Când aud întrebarea asta, mă asigur că mama știe ce înseamnă constipația. Constipație nu înseamnă că face o dată la 3 zile, ci că face caca tare, biluțe, cu plâns și cu chin. Iar copilul rămâne cu senzația că ar mai vrea să facă, dar nu mai poate. Dacă face o dată la 3 zile tot nu e prea bine, dar dacă e moale și normal, nu înseamnă că e constipat.

Acest subiect e cel la care solicit o consultație individuală, pentru că oamenii nu sunt constipați toți din aceleași motive și mai ales nu răspund la aceleași remedii. Dacă ai avea curaj să îți întrebi prietenii în loc de “Unde ieșim în seara asta?”“Cât de des “ieși” tu la toaletă?”, pentru cei care nu înțeleg metafora, tocmai am întrebat “Cât de des faci tu caca?”, ai rămâne înfiorată de câți constipați ai în jur. Constipația este o condiție la fel de răspândită că problemele de greutate!

Tocmai pentru că tratez fiecare caz în parte, nu o să pot vorbi în general despre subiect, dar, totuși, constipația apare din cauză că există:

  • O intoleranță la un aliment sau component dintr-un aliment: produsele lactate sunt primii vinovați, urmați îndeaproape de gluten
  • O dietă alcătuită în mare parte din alimente procesate și foarte puține crudități
  • Un deficit de fibre solubile și insolubile (din cereale integrale, din quinoa, ovăz, chia, in, cânepă, germeni)
  • Ca răspuns la un stress prelungit sau puternic, pentru ca stressul inhibă digestia

Ce să faci?

  • Mai întâi, scoate produsele lactate din dieta lui pentru o lună și ține un jurnal de caca în această perioadă
  • Intensifică celebrele P-uri: pere, prune, piersici, pepene verde
  • Citiți ce spune Ligia Pop despre asta, the raw vegan way: https://ligiapop.com/tag/constipatie/
  • Sfintele probiotice despre care pot să vă spun în urma a nenumărate lecturi pe subiect, să alegeți probiotice: care sunt vii (adică trebuie ținute în frigider), cât mai multe tulpini în același produs, și care sunt ambalate în capsule microfilmate, astfel încât să nu fie distruse de acidul din stomac.

“Crina, face mai multe pârțuri decât caca!”

Când face pârțuri multe sau caca e moale și se împrăștie în apă, zahărul din dietă poate fi cauza: bomboane, acadele, sucuri din comerț, iaurturi cu fructe, îndulcite, sucuri de fructe și chiar prea multe fructe dulci.

Ce să faci? Desigur, ca și mai sus, să echilibrezi dieta, diversificând-o, să iei în calcul niște probiotice sau să introduci în alimentație mâncăruri cu un efect benefic evident asupra florei: castraveți murați, varză murată (murate natural, nu în oțet) , kefir, iaurt (mai ales iaurt din lapte de cocos!).

“Crina, caca lui plutește, nu se duce când trag apa!”

Asta semnifică de cele mai multe ori că lipidele (grăsimile) nu sunt absorbite eficient. Dar asta nu e pentru că mănâncă prea multe grăsimi, copiii au mare nevoie de grăsimi sănătoase, ci pentru că bila nu produce suficient încât grăsimile să fie asimilate.

O soluție ar putea fi să strecurați în supe, smoothie-uri sau mâncăruri mai lichide un pic de ceai de rădăcină de păpădie care stimulează bila.

Ce contine caca Permis de ParinteDupă cum zice poza în engleză, un caca e alcătuit în proporție de:

75% apă

8% fibre nedigerate (insolubile)

8% bacterii moarte

4% grăsimi

4% săruri

1% proteine

 

Ce înseamnă când arată așa?

Caca de copil Permis de Parinte

„Separate hard lumps, like nuts” = a stat în intestine prea mult. Asta înseamnă constipație și poate genera sângerare când iese caca și durere. Poate apărea și după tratamentul cu antibiotice. Bea mai multă apă, introdu fibre și fructe și legume crude.  

„Sausage-shaped, but lumpy” = tot un fel de constipație, dar nu așa dureroasă. Mărește lichidele și fibrele. 

„Sausage-shaped but with cracks on surface” = mai bine, dar tot poate să indice un început de boală de colon iritabil. Probiotic și apă.

„Sausage-shaped, smooth and soft” = căcatul perfect! Fă ce faci în continuare, că iese bine!

„Soft blobs with clear-cut edges” = e bine, e bine, un pic până la perfecțiune! De obicei, acest caca e al celor care merg la toaletă după fiecare masă.

„Fluffy pieces with raged edges, a mushy stool” = e bine, dar arată un pic a diaree și e caca ăla care simți că te taie și că trebuie să ajungi urgent la wc. De obicei, apare în condiții de stress sau tensiune mare. Nu face nimic deocamdată, dar fii atent la următoarele.

„Watery, no solid pieces, all liquid” = se mișcă prin intestine prea rapid, astfel încât apa nu ajunge să fie absorbită. Asta înseamnă diaree, așa că bea lichide, rehidratează cu săruri, introdu fibre.  

„Soft and sticks to the side of the toilet bowl” = acest tip de caca ne spune că grăsimile nu sunt absorbite corespunzător. Ajută-l, așa cum am spus mai sus, cu niște ceai de rădăcină de păpădie. Da, e amar, dar face caca dulce 🙂

„Dar ce-i cu culoarea asta?”

Culoare de caca copil Permis de Parinte

„Brown”/Maro = Dă-i înainte!

„Green”/Verzui = Poate ai mâncat prea mult spanac. Sau caca s-a grăbit să iasă.

„Yellow”/Galben = Dacă mai și miroase urât de tot, ar putea indica o intoleranță la gluten. Mie mi s-a întâmplat și când fetița mea a băut un pic prea mult argint coloidal.

„Black”/Negru = E de rău, ar putea însemna că există o hemoragie/sângerare internă, din cauza unui cancer, ulcer. Și apare întotdeauna când luați suplimente de fier.

„Light -coloured, white or clay-coloured”/Decolorat, albicios = Ar putea să însemne o obstrucție a bilei, mergi la doctor. 

„Blood-stained or Red”/Cu sânge = Urgent la doctor!

Acum, că știm cum e treaba (mare), vă mai dau un singur sfat: Uitați-vă la caca! V-ar putea salva viața 🙂

Cât despre dacă să îmi mai trimiteți poze pe whatsapp, asta e credința mea:

Despre Caca Permis de Parinte


Surse:

  • Sursa 1
  • Pentru mame cu bebeluși, un articol bine scris aici: Sursa 2

Autor

Crina Coliban

Mulțumesc că m-ai găsit! Când eram ca tine, voiam ca fetița mea să sugă la sân și să crească; să nu plângă, doar să îmi zâmbească.

Comentarii (26)

  1. Adela
    20 mai 2016 Răspunde

    Crina, n-ai toate tiglele pe casa. O spun in cel mai bun sens posibil.

    • Crina Coliban
      20 mai 2016 Răspunde

      Adela, daca gasesti vreo tigla si e blonda si frumoasa, adu-o! 🙂 Multumesc ca mi-ai scris, te imbratisez!

  2. elena
    20 mai 2016 Răspunde

    Ieee….am dat si eu de cineva care chiar ma ajuta.Si eu am un dubiu in privinta „cacatelului „fiului meu.Pana acum nu am gasit pe nimeni sa ma lumineze in privinta asta.Cum as putea lua legatura cu tine? Promit ca il pozez artistic.

    • Crina Coliban
      21 mai 2016 Răspunde

      Elena, trimite-mi pe crina.coliban@gmail.com O sa arunc o privire in el 🙂 si iti spun ce ne transmite „oracolul” :))) Speram sa va dati seama singure din articol, nu a fost un articol prin care „sa ma vand” :)))

  3. Alina Chelaru
    21 mai 2016 Răspunde

    Foarte educativ si minunat scris articolul…ma bucur ca te am cunoscut (ne a prezentat Mihaela joi la conferinta..Iasi) si țin aproape de tine …

    • Crina Coliban
      24 mai 2016 Răspunde

      Alina, multumesc ca ai simtit sa imi scrii parerea ta, ma bucur(a) si imi da curaj sa scriu despre toate astea de care, uneori, ne ferim, dar vrem sa stim atatea despre ele 🙂

  4. Delia Cormos
    21 mai 2016 Răspunde

    concret, complex, complet!!! foarte tare articolul si indrazneata autoarea. multumesc din inima. mamica incepatoare in toate dar fara grija cacutei, pana acum.

    • Crina Coliban
      24 mai 2016 Răspunde

      Delia, cum ai gasit tu 3 epitete care incep toate cu „C” :)))))

  5. ionela
    22 mai 2016 Răspunde

    Pot sa-ti trimit si eu ” un caca” ? Cand il face iar :-* are 2a2l iar uneori alimentele chiar si fructele ies intregi .Spre ex : a mancat pe la 10 cirese iar seara le scoate aproape cum le-a muscat .

    • Crina Coliban
      31 mai 2016 Răspunde

      Ionela, poate ca l-ati grabit mereu sa mestece mai repede, sa inghita mai repede din gurita?

  6. VoiFi Mamica
    24 mai 2016 Răspunde

    Exact despre asta le avertizez pe viitoarele mamici… vor avea un nou subiect interesant de discutat cu colegele de breasla, cat? cum? ce culoare? a facut puiul de om 🙂 in scutec si mai apoi la olita

  7. Valentina
    23 iunie 2016 Răspunde

    Buna ziua! Eu m am uitat la imaginile model de scaun de bebe, dar tot am o nelamurire: fetita mea are 4 luni si are un scaun aproape apos, niste bucatele albe si atat. Cum trebuie sa fie la in bebe de 4 luni? E hranita doar cu lapte de mamica.

    • Crina Coliban
      27 iunie 2016 Răspunde

      Valentina, trimite-mi o poza cu un cacat, te rog 🙂

  8. Alina Iacob
    23 iunie 2016 Răspunde

    Foarte buna documentare si prezentare! de real folos! multumim

  9. Daniela Udroiu
    26 iunie 2016 Răspunde

    Ești super, zău așa! Credeam că am
    citit despre toate, dar m-am înșelat… Dacă ai fi fost lângă mine , te-aș fi îmbrățișat cu drag si as fi zis: „uite mă, cât curaj are si ce frumos o spune!” Bravo Crina! Dacă voi avea probleme cu „kk” lui bebica, ca iti voi scrie pe mail e de la sine înțeles! – am ales intenționat cacofonia…. ca să fiu în temă! Mulțumim despre info cu KK!!!

    • Crina Coliban
      27 iunie 2016 Răspunde

      Daniela, sa stii ca as fi stat sa ma imbratisezi! 🙂

  10. Alee Alexandra
    20 iulie 2016 Răspunde

    Si noi avem probleme dupa fiecare episod de diaree raman multe scaune cu mucus si sunt moi ..legume nedigerate ..e adevarat ca inghite fara sa mestece si e tot timpul pe fuga , dar cum pot regla scaunele? Face min 2 pe zi primul e mai normal al doilea la jumatatea zilei mai moale si cu mucus ..ii dau protectis de 2 saptamani si calciu carbonic are regim in continuare cu pilaf cu pui , covrigei, biscuiti si banane ..bea foarte multa apa .Ce’i de facut ? Analize bune…ultima data mi sa zis ca este din cauza dintilor ca ies cate 4 odata si sa am rabdare ca o sa treaca dar nu prea am incredere 🙁

    • Crina Coliban
      20 iulie 2016 Răspunde

      Asa, la prima citire, fara sa stiu detalii despre copil (nici nu stiu ce varsta are), as putea sa va recomand sa luati in vedere administrarea unui probiotic complex. Daca vrei sa investigam, insa, ar fi bine sa imi scrii un email cu povestea mai larga, mai amanuntita. Multumesc!

  11. Daniela Udroiu
    3 noiembrie 2016 Răspunde

    Buna seara Crina draga! Am revenit la articolul tău, am recitit totul (cred că e a patra oară….), cred că am nevoie de părerea ta. Acum două seri, bebe a vomat tot ce mâncase seara… O singură repriza, mult, în jet continuu…. Am adormit cu ceai (nu cu lapte). Am tras concluzia că a mancat ceva ce nu i-a făcut bine…. A doua zi am umblat la alimentație: am scos laptele, am băgat ceai de menta, am mâncat supe si orez cu carne, banana. Nu am mai avut niciun episod de voma, program, apetit si somn normal…. Seara….un caca decolorat, gălbui, nelegat, nu diareic, nici cu „muci”, eliminat cu mici „explozii”, cu un miros altfel decât de obicei… La culcare am băut iar ceai de menta, nu lapte. Asta seara din nou același caca…. Să fie tot urmare a indigestiei de alaltăseară? Am uitat sa fac poza, dar am încercat să-ți dau cat mai multe detalii. Ce părere ai? Ce pot administra lui bebe? … Avem 2 ani și 4 luni. Mulțumesc

    • Crina Coliban
      5 noiembrie 2016 Răspunde

      Daniela, ti-am scris pe mail. Am nevoie de mai multe informatii, dar cel mai armonios si mai nonivaziv ar fi sa ii dai probiotice. Cat mai complexe.

      • Daniela Udroiu
        5 noiembrie 2016 Răspunde

        Cred că, telepatic, am primit răspunsul tău înainte de a-l formula…. Chiar asta am făcut de ieri dimineață…. Așteptam schimbarea în bine si te anunț. Mulțumesc, esti formidabilă!!!

        • Crina Coliban
          13 iunie 2017 Răspunde

          Dragele de noi 🙂 Cum ne simtim si ne iubim!

  12. Adela
    12 iunie 2017 Răspunde

    Foarte bun articolul, felicitări!, însă tot as vrea sa discutam in privat. Pot sa scriu in privat la adresa de mail de mai sus? Am ținut cât de cât un jurnal cu kk bebelinei de 9 luni si jumate. Mulțumesc!

    • Crina Coliban
      13 iunie 2017 Răspunde

      Adela,

      Sigur ca putem vorbi si in privat.

      Doar ca, daca ai tinut un jurnal si vrei sa lucrezi cu mine intram amandoua in cacat :), o sa te rog sa completezi inainte chestionarul acesta:
      http://www.permisdeparinte.ro/formular-permis-de-parinte/

      Dupa ce afli detalii despre voi, pot sa am recomandari specifice. Multumesc 🙂

  13. Daniela
    11 iunie 2022 Răspunde

    Ești pur și simplu minunată ! Aproape am terminat de citit prima carte legată de diversificare și am găsit foarte multe informații utile. Îți mulțumesc !

    • Crina Coliban
      11 iunie 2022 Răspunde

      Eu multumesc!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *