Mulțumesc că m-ai găsit! Când eram ca tine, voiam ca fetița mea să sugă la sân și să crească; să nu plângă, doar să îmi zâmbească; apoi voiam ca fetița mea să nu se înece cu bucăți și să mănânce singură; apoi voiam să nu mai facă mofturi și să mănânce tot ce îi găteam. Când eram ca tine, voiam să găsesc o femeie-ca-mine, care să înțeleagă prin ce trec și să mă ajute.

In. Fb. Tw. Be. Db. Li.

Crina Coliban

/ INSTANT cu CrinaColiban / INSTANT: MĂNÂNCĂ DOAR PASAT!

INSTANT: MĂNÂNCĂ DOAR PASAT!

Știi că cel mai „bătrân” copil cu care am lucrat pentru-că-mănâncă-doar-pasat are 7 ani?

Iar cei mai mulți dintre părinți mă caută când copiii au 5 ani, ca să îi fac să accepte și bucăți de mâncare, nu doar mâncare pasată în blender?

Cum ajung copiii și părinții aici? 

Cei mai mulți părinți au groaza că o să se înece copilul și, drept urmare, merg pe ideea „să se facă mai mare” ca să știe să mestece. Doar că, surpriză!, mestecatul se învață prin antrenament, nu apare cu vârsta. Din contră, cu cât copilul înaintează în vârstă, cu atât îi e mai greu să accepte bucăți de mâncare!

Cei mai mulți copii mănâncă doar pasat pentru că nu au fost expuși la timpul potrivit și în modul potrivit la mâncare solidă. Când era momentul potrivit?

>> La 6 luni, copiii pot mânca singuri bucăți, dacă mama respectă câteva condiții:

 1. Copilul este într-o stare perfectă de sănătate.
 2. Copilul stă la masă într-o poziție perfect verticală.
 3. Mama a citit despre autodiversificare din cartea „Baby-Led Weaning” sau din cartea mea, „Cum îi facem pe copii să mănânce” – volumul 1: Diversificare&Mofturoși (sau din alte surse în care are mare încredere).
 4. Copilul primește doar alimente cu textură moale și tăiate în bucăți potrivite.

ATENȚIE!

Unui copil care mănâncă doar pasat NU i se dau brusc bucăți de mâncare, pe criteriul:

„Dă-i, dragă, e băiat mare!” sau „Dă-i, mamă, face caca la oliță și nu bagă mărul în guriță?”

Copilul care mănâncă doar pasat va trebui să treacă, susținut de părinți, printr-o perioadă în care va primi alimente intermediare, care îl vor ajuta să se acomodeze cu procesul de a mesteca alimentele, fără să existe riscul de înec. Alimentele intermediare sunt alimente de dimensiuni mici și foarte mici, cum ar fi

 • pulpa de la portocale în sucul de portocale
 • semințe de susan în terci
 • semințe de cânepă în iaurt
 • crutoane mici în lingura de ciorbă
 • alimentul pe care i l-ai dat la blender poți să îl strivești cu furculița și să incluzi bucățelele astea mici în mâncarea pasată, adică alimente care pot fi înghițite fără a fi mestecate, care nu îl pot îneca pe copil, dar care stimulează cavitatea bucală (limba, dinții) în procesul de masticație, dat fiind că textura nu mai e complet lichidă, ci are și bucățele mici de alimente.

Comments: 4

 • Camelia C. Sabha

  9 martie 2020
  reply

  Am inteles, lucrand cu Crina, ca “buba” nu era la cel mic….ci la mine! Fricile mele erau transpuse in felul in care il hraneam. Norocul nostru a fost ca am gasit-o pe Crina suficient de devreme sa pot remedia toata problema si sa ii dau libertatea copilului meu sa manance “cu drag”! In plus, cartile Crinei sunt “a must have” pt fiecare parinte care intelege ca un copil va creste sanatos si bun atunci cand mananca cu placere, cu entuziasm si nu cu insistentele mamei, cu tableta sau cu alte “trucuri”. A manca e iubire, iar Crina stie sa transmita asta cel mai bine!

 • Adriana

  9 martie 2020
  reply

  Super articolul! Eu de la început i-am pus la dispoziție și bucăți. Mănâncă oarecum. Își umple gurița cu ele, le scoate afară, iar le bagă în gură. Iar dacă în lingurița cu supă/ciorbă îi dau ceva ce e puțintel mai mare (dat morcovul la razatoare inainte de a fi pus în mancare, gen), scuipă. Are deja 15 luni. 😔 Ca să nu mai spun că încă aruncă mâncarea pe jos … Nu mai știu cum să procedez …

Leave a Comment