Diversificare Permis

De ce să vii la cursurile mele despre copii care nu mănâncă?

M-am întâlnit la cursul de diversificare din weekend cu o mamă despre care vreau neapărat să scriu câteva rânduri. Am descoperit-o pusă la zid pe Facebook, din cauză că îndrăznise să le ceară ajutor mămicilor de pe un grup cu specific bebelușesc.
Mă taguise una dintre participantele de la cursurile mele (căreia îi mulțumesc!) și astfel am dat de această mămică, pe care am și abordat-o ulterior în privat. Era atât de tristă, de speriată și de furioasă că fusese certată de către celelalte mămici, încât nici cu mine nu voia să (mai) vorbească.

Care era problema ei?

Că fetița ei nu mânca atât cât ar fi vrut ea. Si, desigur, ca noi toate, se temea să nu slăbească sau să nu se îmbolnăvească.

De ce ajunsese așa de supărată?

Iată cum arăta fereastra de facebook:

 

crina coliban copii mofturosi diversificare

crina coliban copii mofturosi diversificare

crina coliban copii mofturosi diversificare

Când am invitat-o să vorbim, mi-a spus că a fost „o greșeală” că a cerut păreri pe facebook, că nu mai are nevoie de niciun sfat și că o să vadă ea cum se descurcă.

Ce a urmat? Am adus-o la curs.

Care a fost scopul meu?

Să o ajut, firește. Dar mai mult decât atât, mi-am dorit să îi demonstrez că nu a făcut o greșeală. Nu, nu sunt de acord să ne tratăm copiii de boli pe facebook sau să le nesocotim refuzul de a mânca, pentru că „am mai văzut multe mame care au copii care nu mănâncă și alea nu se mai stresează ca mine”. Sau „mi-au zis mamele pe facebook că niciun copil nu o să moară de foame!”

Eroare! Copiii pot să moară de foame, așa cum am mai spus într-un articol, aici. Un copil ale cărui mesaje nu sunt înțelese și respectate de către părinții lui, poate alege să facă „greva foamei” până moare!

După prima zi de curs, mămica a mers acasă și a aplicat două dintre instrumentele pe care i le-am dat la curs: a lăsat-o să mănânce „cu mânuțele ei” și i-a dat mai multe variante de mâncăruri ca să aleagă singură. Si? „Si a mers! A mâncat. Si era fericită! Si eu eram!”

După a doua zi de curs, mi-a trimis un email semnat de ea și de fetița ei: „Ești o „nebună” adorabilă care știe cum să facă omul să se simtă încrezător!”

De ce am scris articolul ăsta?

Ca să îi mulțumesc că a cerut ajutor. Că s-a prins de mâna mea când i-am întins-o, deși era lipsită de speranță. Că și-a deschis sufletul și mintea în timpul celor două zile și a pus în practică ce a învățat, ca o mamă deșteaptă și responsabilă de sănătatea și fericirea copilului ei. Dar mai ales pentru ca orice altă mamă într-o situație similară să aibă curaj să îmi scrie și să îmi ceară să „mănânc cu ea”. Nu ești o mamă rea decât dacă nu ceri ajutorul, atunci când simți că ai nevoie de ajutor!

Sunt aici!

O mamă care a avut nevoie de ajutor, la fel ca voi.

Autor

Crina Coliban

Mulțumesc că m-ai găsit! Când eram ca tine, voiam ca fetița mea să sugă la sân și să crească; să nu plângă, doar să îmi zâmbească.

Comentarii (17)

  1. Andrada
    19 octombrie 2015 Răspunde

    Buna Crina,

    Ma numesc Andrada Comsa si as fi tare interesata sa aflu mai multe informatii despre ce anume gresesc cand vine vorba de alimentatia piciului de 9 luni (care refuza mai tot ce-i pregatesc, dar e destul de innebunit dupa Hipp food), dar pentru ca locuim la Londra eram curioasa daca exista vreo sansa sa ajungi si pe aici :).
    Multumesc frumos si o noapte linistita,
    AndradA

    • Crina Coliban
      20 octombrie 2015 Răspunde

      Andrada :),
      Pana vin la Londra, raspunde-mi, te rog la:
      1. „Hipp food” inseamna borcanase cu piureuri sau ce?
      2. I-ai dat mancare asemanatoare cu Hipp food si o refuza?
      3. De ce spui ca gresesti? Pentru ca refuza mancare de la tine? Mancarea din borcanas i-o dai tot tu?
      4. Hipp food mananca din acelasi loc din care mananca si „mancarea ta”?
      Te astept.

  2. Alice
    20 octombrie 2015 Răspunde

    Buna, si eu am o problema cu fetita mea de 7 luni: la 6 luni am inceput diversificarea: merele nu ii plac, am incercat cu pere 6 zile a mancat pere, nectarine doar vreo 2 zile, astea la 9.30-10 dimineata, dupa 10 zile am incercat sa ii introduc a 2-a masa la ora 12-13 insa legume(morcov, patrunjel, telina) nu vrea sa manance, nu ii plac. Am continuat doar cu o masa pe zi cu fructe, care ii plac la ora actuala sunt: mango, strugurii si banane. Acum la 7 luni am inceput sa ii dau iaurt pe care il mananca si cereale Milupa care nu ii plac. I-am dat si carnita de pui amestecata in piure de legume de la care la fel se stramba. Ca concluzie ceea ce mananca ea la 7 luni: mango, struguri si iaurt + lapte de san. In rest nu stiu cum as putea sa o cobving sa manance si alte alimente?

    • Crina Coliban
      20 octombrie 2015 Răspunde

      Ma bucur ca mi-ati scris si apreciez ca mi-ati povestit atat de in detaliu cum arata mesele cu copila. Va felicit pentru interesul pe care vi-l dati legat de alimentatia ei. Va stau cu drag la dispozitie in privat (pe crina.coliban@gmail.com), ca sa facem impreuna un program individualizat la varsta si la preferintele fetitei. Pentru ca este absolut in regula sa nu ii placa unele dintre alimentele pe care i le-ati oferit, exact asa cum si dumneavoastra aveti preferinte la mancare 🙂 Dar ca sa aveti un raspuns aici, din care sa se inspire si alte mamici aflate in situatii similare, va spun ca o metoda ca sa o convingeti sa manance este sa ii oferiti cat mai multe variante. Sa ii oferiti continuu. Ganditi-va ca nu i-ati fi dat struguri si mango si ati fi privat-o fix de alimentele care acum ii plac atat de mult. Ca sa descoperim ce ii place unui copil este absolut necesar sa ii oferim cat mai multe, cat mai colorate, cat mai diverse. La fel si cu legumele: gatiti pentru dumneavoastra si oferiti-i cate o lingurita din fiecare mancare, pana dati de una din care nu o sa se mai opreasca din mancat 🙂 Desigur, mancare potrivita cu varsta. Va astept oricand doriti sa continuam pe subiect.

  3. Laura
    21 octombrie 2015 Răspunde

    Bună.Si eu am bebe de 6l3s diversificat de la 6l caruia nu prea ii place sa manance.am aplicat regula de 3zile la legume si fructe dar nu prea ii plac multe din ele si cand as vrea sa incerc ceva nou sa ii dau ma blochez din cauza ca citesc ca nu e permis decat de la nu stiu ce vârstă.Ce se intampla daca as incerca ceva care merge de la 7-8luni sa zicem dar lui iar plăcea si ar manca bine.Spre ex. La md in loc de mar,para sau piersica am simtit ca ar manca mai bine banana, i-am dat și asa a fost.e ok sa mai fac astfel de încercări?

    • Crina Coliban
      21 octombrie 2015 Răspunde

      Laura, scrie-mi de cate ori vrei sa incerci ceva „nepermis” si iti voi raspunde. Te rog sa fii atenta la istoricul familiei legat de alergii si sa imi spui daca vreunul dintre parintii sau bunicii bebelusului se stie cu vreo alergie. Din ce sursa ai ales sa clasifici alimentele potrivite cu varsta bebelusilor?

  4. Laura
    21 octombrie 2015 Răspunde

    Multumesc pt raspuns.Sursele mele sunt de pe internet in general.dau si eu un search când vreau sa știu pt ca nu stiu alta sursa momentan, poate ma ajuti tu cu asta daca poti sa imi recomanzi ceva.Legat de alergii nu stiu sa avem alergici in familie.as vrea sa dau la mic dejun tapioca îndulcita cu banana,pot?

    • Crina Coliban
      21 octombrie 2015 Răspunde

      Poti sa dai tapioca cu banana, desi eu as mai astepta putin. Tapioca se recomanda de la 8 luni.
      Dar poti sa ii dai terci din fulgi de ovaz cu banana. Poti sa ii mai dai hrisca si mei si quinoa. Ti-am dat alternativele astea pentru ca sunt considerabil mai nutritive decat tapioca. Tapioca are amidon, nu contine multe vitamine si minerale, de ce l-ai ales?

      • Laura
        22 octombrie 2015 Răspunde

        L-am ales pt ca imi place si mie sa imi fac :).nu stiu cum se pot gati meiul, quinoa sau hrisca pt el in schimb 🙁

        • Crina Coliban
          22 octombrie 2015 Răspunde

          Ok, cand vii la curs, imi aduci si mie gatit de tine, ca sa vedem daca e de mancat sau de refuzat :)))
          Cat despre cum sa gatesti mei, quinoa, hrisca, e super simplu. Dupa ce le gusti la curs, gatim impreuna.

  5. Laura
    22 octombrie 2015 Răspunde

    Trebuie sa vin la curs neapărat

    • Crina Coliban
      1 noiembrie 2015 Răspunde

      Laura, in ce oras locuiesti?

  6. Anca
    30 octombrie 2015 Răspunde

    Buna, am un baietel care are 10 luni si jumatate, dimineata mananca fructele f bine ( i le combin cu branza proaspata facuta in casa, cu mei, cu fulgi de ovaz), dar la pranz nu mananca supele crema decat daca ii dau si banana sau strugure, uneori il pacalesc ii intind banana sa muste din ea si ii dau lingurita cu supa crema.Am incercat multe combinatii de legume cu carnita, ficat dar nu este masa de pranz la care sa manance doar mancarica, trebuie sa ii dau si fructe ( si stiu ca nu e bine pentru digestie sa i dau fructele combinate cu legume, ci la 2-3 ore diferenta). Am incercat ( destul de tarziu, recunosc, cand avea el 9 luni), sa l las sa bage manuta in mancare, dar nu prea duce la gura, duce manuta cu mancare in cap, pe haine dar nu la gura. Am incercat sa i dau masa de pranz la diferite ore, dar degeaba. In greutate a luat, acum la 10 luni jumatate, are 10 kg.Cum sa l fac sa ii placa legumele si sa manance mai bine? Multumesc mult.

    • Crina Coliban
      1 noiembrie 2015 Răspunde

      Anca, hai sa vorbim in detaliu, ca sa imi raspunzi la niste intrebari, te rog. Scrie-mi un mail la crina.coliban@gmail.com

  7. Roxana
    22 martie 2016 Răspunde

    Bună ziua! Un curs în Iași nu organizați? As veni cu mare drag și interes. 🙂

    • Crina Coliban
      22 martie 2016 Răspunde

      Roxana, daca ma ajuti tu sa il organizam, vin cu toata inima 🙂

  8. Amalia
    29 aprilie 2017 Răspunde

    Buna Crina, simt ca am ajuns la capatul rabdarii, ca sunt un esec in ale diversificarii. Fetita noastra de 7 luni jumatate refuza absolut orice fel de mancare pe care il pregatesc. Alaptata exclusiv pana la 6 luni, cand am inceput diversificarea. Din prima zi a refuzat piureul de patrunjel, am zis ca e la inceput, nu ma asteptam sa manance un bol intreg. Treptat am introdus si alte legume, am inceput sa ii fac combinatii de piureuri, la fel, nu deschidea gurita. Am vazut ca era interesata sa puna ea mana, asa ca am trecut pe autodiversificare. O perioada a mai bagat in gurita cate ceva, legume finger food, apoi fructe. De multe ori se supara ca nu reusea sa le tina bine in mana sau le scapa si nici nu mai avea rabdare sa stea in scaun. Am zis sa mai diversificam si am inceput sa ii fac piureuri mai groase sa le ia ea cu mana sau ii pun in lingurita, dar baga coada linguritei in gura. In tot acest proces eu ma simt vinovata pentru ca nu stiu cum sa mai procedez, ce sa ii mai gatesc. Poate ea vrea sa manance, dar nu stiu eu cum sa ii dau sau sub ce forma. Nu are un program strict de masa si somn, se trezeste intre 8-9, daca mananca lapte, nici nu mai vrea sa se uite la prima gustare. Am incercat sa nu o alaptez dupa ce se trezeste, acelasi efect. Plange si nici nu pot sa o tin flamanda doar ca sa accepte masa solida. Pe la 11 doarme 1-2 h si pentru ca adoarme doar la san cand se trezeste cred ca ea este deja satula, nu mai vrea pranzul. E un haos in capul meu, in programul ei, iar cand vine timpul meselor solide imi vine sa fug. Stiu ca gresesc undeva, dar nu stiu unde si pe ce cale sa o apuc. Sotul, bunicile imi spun ca ma stresez degeaba, ca nu o sa ramana nediversificata. Sunt eu nebuna? Am asteptari prea mari? Dupa 1 luna jumatate de diversificare nu ii place nimic. Ca si kg, inaltime e f bine, la 7l1s avea 8.500, 68 cm, nascuta cu 3190 gr, 50 cm. I-am facut analizele la 7l1s din cauza unei viroze si este un pic anemica, dar pediatrul a zis sa nu ne facem griji. Cand am auzit si asta, deja mi s-au scufundat toate barcile. Orice sfat e binevenit! Multumesc.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *