Copii mofturoşiDiversificareCe pește să îi dau copilului

4 iulie 2019by Crina Coliban0

Sunt sigură că știi cât de mult se discută (și) despre subiectul „pește”. Cam la fel de mult cât se discută și despre vaccinare, despre ce apă să îi dăm copilului sau despre carnea de pui „cu hormoni”. Peștele are (și el!) o problemă: poate să conțină mercur. Mercurul este neurotoxic, atacă celula nervoasă, la un consum frecvent poate să genereze simptome dintre cele mai grave. Așadar, ce pește putem să le dăm copiilor, când știm că peștele e atât de hrănitor pentru om?

Am studiat mult și de această dată, încât să pot susține că acest articol se califică drept reper pentru relația copilului tău cu peștele, începând de acum și până s-o face el mare și lucrurile s-or mai schimba pe planeta albastră. 😊

Ce pește pot să îi dau copilului meu?

Există 3 categorii în care au fost clasificați peștii pentru consum:

Categoria 1: Cea mai bună alegere

Din categoria aceasta poți să mănânci pește de 2-3 ori/săptămână.

Categoria 2: O alegere bună

Pește din categoria aceasta poți să mănânci o dată/săptămână.

Categoria 3: O alegere proastă / De evitat

Peștii din categoria asta să nu îi mănânci, tu sau copilul tău, nici măcar o dată/săptămână, iar dacă se întâmplă, asigură-te că în săptămânile viitoare alegi pești din categoriile superioare, cu nivel de mercur scăzut și foarte scăzut.

Atenție!

Te rog să ții cont că diversificarea este secretul pentru o viață sănătoasă, echilibrată, gustoasă, pofticioasă. Nu îi da copilului același pește în fiecare săptămână, în fiecare lună. Dacă m-aș întâlni vreodată cu voi pe stradă și l-aș întreba „Ce pește îți dă maică-ta?”, să poată să îmi răspundă cu cel puțin 5 nume de pești, care să nu fie numele peștilor din acvariul lui de acasă. 😊

Cât de des să îi dau pește?

 … Puteți citi articolul acesta, cât și altele, pe site-ul partenerului meu, Lidl, dacă dați click aici.

Atenție! Multe o să căutați dorada printre peștii enumerați în articol. Motivul pentru care nu o să găsiți informații sigure despre dorada (giltheaded seabream, Orata, familia Sparidae) este că nu există nicio informație legată de efectele asupra sănătății în baza de date a USDA și studii care să garanteze categoria acestui pește. Ce am găsit a fost un articol în The Guardian (UK) (articolul îl găsiți aici: https://www.theguardian.com/environment/2009/jan/14/food-foodanddrink) care spune că dorada e considerat un pește bun, sigur și curat. Dar această recomandare nu e susținută nici de Seafood Watch, nici de Marine Stewardship Council. Dat fiind că dorada provine mai ales din culturi, nu din capturi sălbatice, siguranța consumului depinde de felul în care este crescut peștele în fiecare fermă. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *