Întrebarea pe care o primesc eu de la părinți cel mai des este „Te rog, Crina, cum îl fac să guste?” Întrebarea pe care o primesc ei, copilașii, cel mai des de la părinți este: „De unde știi că nu îți place, dacă n-ai gustat?” 🙂

Vă ofer din suflet (și din studii) UN GHID DE GUSTAT pentru părinți de copii mofturoși:

crina coliban copii mofturosi

ASTA DA

  • Folosește o cantitate de mărimea unei boabe de mazăre (NU mai mare!) pentru orice aliment din care vrei să guste copilul.
  • Roagă-l să îți spună ceva, orice, despre mâncarea pe care urmează să o guste: ceva despre culoare (cu ce seamănă), despre textură (ce simte), despre temperatură (e cald sau rece).
  • Folosește-te de orice comentariu, de orice cuvânt care îi iese din gură copilașului ca să explorați mai mult: „Ce anume nu îți place la mâncarea asta? Culoarea, gustul, cum se aude când o mesteci? Seamănă în vreun fel cu alimentul (și aici spui concret cu care) pe care l-ai mâncat la bunica aseară?”
  • Fii sigură că introduci printre alimentele noi pe care vrei să le guste mâncăruri care știi sigur că îi plac, cum ar fi biscuiți, înghețată, ciocolată, orice știi că îi va deschide apetitul și curiozitatea către activitatea pe care i-o propui.
  • Încurajează-l să guste din aceeași mâncare de mai multe ori, în mai multe zile la rând, până ce nu mai reprezintă un aliment nou, necunoscut pentru copil, până ce copilul reușește să îl recunoasca de la prima vedere.
  • Sărbătoriți fiecare încercare, fiecare pas mic pe care îl face copilul tău către alimentul propus. Când învăța să meargă, adu-ți aminte cât ați chiuit și cât ați filmat și cât ați aplaudat primul pas. Atunci nu i-ai spus „Doar un pas? Eu sperăm să alergi de la un capăt la altul al sufrageriei!” 🙂 La fel te rog să procedezi și cu mâncarea, nu îi spune „Hai, mă, mami, numai o gurița ai mâncat?”
  • Spune-i că poate să scuipe după ce gustă. Dar învață-l să o facă într-un mod cât mai discret.

ASTA NU

  • NU mai încerca să îl determini pe copil să mănânce alimente noi. Începe să îl înveți obiceiul de a GUSTA doar, mâncatul vine mai târziu.
  • NICIODATĂ nu îl pune pe copil să guste din ceva despre care nu știe nimic. Dă-i detalii și ATENȚIE!, fă paralele cu alimente pe care copilul le cunoaște și care știi că îi plac: „Roșia asta, mami, seamănă cu un pepene. E zemoasă și dulce, dar are semințe pe care le poți înghiți, nu ca sâmburașii de la pepene pe care îi scuipi”.
  • NU pune presiune pe un copil care nu vrea să guste. Vei obține întotdeauna un copil care spune „Nu îmi place!” Încearcă să îl provoci să „guste” cu celelalte simțuri: cu ochii, cu nasul, cu mâinile.
  • NU îi spune copilului să mănânce, imediat după ce a gustat. Tendința e ca, imediat cum ai văzut că a gustat, să îi spui „Vezi că e bun? Hai, mai ia o linguriță!” Mâncatul o să vina și el, dar doar după ce copilașul se simte în siguranță (și nu sub presiune) în legătură cu gustatul.
  • NU îi spune „Dacă nu îți place, nu trebuie să mănânci.” Asta îl va duce cu gândul că există șanse mari să nu îi placă. Mai bine roagă-l să descrie ce simte când gustă din aliment.
  • NU lua drept bun ce îți spune copilașul despre ce tocmai a gustat. Copiii până în 5 ani nu au preferințe stabile legate de mâncare. Au preferințe despre ce cred ei că ar vrea să mănânce, dar nu despre mâncarea în sine.

Regula pe care o iubesc eu cel mai mult este aceasta:

NU te aștepta mereu să îi placă ce îi dai să guste!

Și în niciun caz nu te aștepta la asta înainte să îi fi dat să guste din alimentul respectiv

cel puțin (cel puțin!) de 10 ori.


Crăciun bun la gust!

Autor

Crina Coliban

Mulțumesc că m-ai găsit! Când eram ca tine, voiam ca fetița mea să sugă la sân și să crească; să nu plângă, doar să îmi zâmbească.

Comentarii (5)

  1. Palade Florentina
    24 februarie 2017 Răspunde

    Vă rog să mă îndrumați, explicați cum? Cu ce? Când? Cat? și mai am alte sute de întrebări cu privire la autodiversificare/diversificare. Ce ni se potrivește? Cum îmi dau seama care este metoda de diversificare cea mai ok pt bebe?cu ce alimente trebuie sa încep? Cate zile trebuie sa-I dau un anumit aliment?cât timp fierb legumele? dau sau nu sucuri naturale făcute în casa copilului….mă simt copleșită de ce va urma peste fix 2 luni. Nu știu ce sa aleg sa fie bine…lumea din jur îmi oferă tot felul de rețete. ..Când citesc nici una nu d ok pg debutul diversificării. ..Cum știu ca am ales corect….nu știu rețete de mancare pt copil…Unde sa caut rețete care sa fie ok sănătoase, care sunt combinațiile cu sport crescut pt copil….sunt o panica totala…nu sm avut depresiv postparty dar cred ca mă lovește acum. …recunosc nu sunt pregatita/ingotmata așa cum cred ca ar trebuie sa fiu….Simt nevoia de ajutor și apele la Dumneavoastră știind cs-mi voi înlătură toate aceste temeți. Va sunt recunoscătoare și va scriu ce cea mai mare recunoștință și respect.

    • Crina Coliban
      28 februarie 2017 Răspunde

      Florentina, abia astept sa diversificam impreuna, ca sa nu mai ai atatea intrebari, ci doar raspunsuri si intrumente care sa te faca sa te simti atat de bine in relatia voastra cu mancarea, incat sa ajungi tare mandra de ce familie frumoasa ai reusit sa creezi 🙂 Ti-am scris un email deja, astept cu drag semnul tau.

  2. Banu Oana
    17 martie 2017 Răspunde

    Și eu sunt interesata de ce a scris mămica puțin mai sus. Avem 5 luni și îmi este o teama cumplita de ce urmează sa se întâmple cu diversificarea. Nu știu nimic despe asta deoarece pe internet nu găsește 2 sau 3 lucruri/idei/îndrumări care sa fie identice sau apropiate; medicul pediatru îmi explica însă nu asa cum mi-aș dori. Visez la „cai verzi pe pereti” și sper ca totul sa iasă bine, iar eu sa ii pot oferi fetitei mele totul asa cum trebuie. Astăzi ” te-am descoperit” și sunt fascinata de toate sfaturile tale. Multumesc

    • Crina Coliban
      22 martie 2017 Răspunde

      Oana, hai sa ne auzim. Hai sa lamurim intrebarile si sa domolim fricile. Hai sa ne apropiem de copil si de mancarea lui cu bucurie si cu incredere, ca sa imite emotiile pozitive pe care le vede la mama lui 🙂 Te astept cu drag oricand ai nevoie de mai mult 🙂

  3. Octaviana Raluca Tornea
    24 martie 2017 Răspunde

    Si eu sunt interesata de ce a spus prima mamica in comment. Noi avem deja 6 luni si 3 saptamani, am inceput diversificarea cu regula de 3 zile pentru a vedea daca avem reactie sau nu la vreun aliment. i-am dat pana acum morcov, dovlecel, radacina de patrunjel(doar partea moale, nu si cea din mijloc), cartof dulce si cartof alb. nu am combinat morcov si cartof dulce pentru ca au betacaroten. Dar dupa prima masa de morcov cu dovlecel putin s-a constipat si am trecut la pasarea cu blenderul si nu cu furculita, si le-am diluat putin cu apa. Toate legumele le-am preparat la aburi. am observat ca de cand i le dam la blender si mai moi-gen supa crema ne adaptam mai usor cu sistemul digestiv la diversificare. Am avut probleme cu colicile pana la 4 luni +. De aceea am zis sa nu fortam. Ii dam in fiecare zi la pranz sa manance, cam la 30-40 minute dupa alaptat. Mananca cat vrea, nu l-am fortat niciodata sa manance mai mult, doar am incercat sa ii fac pofta mancand si eu. M-as bucura enorm de mult si mi-ar fi de mare folos daca mi-ati scrie si mie cum sa procedez in continuare ca sa am un bebe hranit sanatos si sa pornim cu dreptul in tot ceea ce inseamna diversificarea si alimentatia pentru un bebelus.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *