De viață

Tu cum alegi suplimentele alimentare pentru familia ta? (#știicâtenuștii)

Și eu mi-am pus adesea această întrebare. De câte ori aveam nevoie de ceva,

eu sau fetița mea, gândul mă ducea spre ceva natural, ca să abordăm delicat, noninvaziv, blând și fără efecte adverse sănătatea noastră.

Și nu doar eu am ales să apelez la plante. În România, există 18,000 de produse pe piață din categoria Suplimentelor Alimentare Naturale. Ministerul Sănătății – Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică, Institutul Național de Bioresurse Alimentare aprobă sute! Suntem ceva oameni interesați de acest domeniu, așa-i?

***

Aceste cifre, împreună cu pasiunea mea pentru suplimente naturale și pentru sănătate, m-au convins că ar trebui să le vorbesc părinților care mă urmăresc despre cum să obțină #permisdepărinte (și) în zona produselor care ajută la buna funcționare a organismului copiilor. Am observat în acești 10 ani de când fac consultații cu părinți că motivele care stau la baza alegerii unui supliment sunt foarte neclare, motiv pentru care am zis că, gata, intervin. 🙂
Tu ce motive ai avut când ai ales să cumperi Vitamina D sau Uleiul de pește pe care îl ai sau Suplimentul pentru Imunitate sau Siropul de Tuse sau de Paraziți? Iată ce am strâns eu de la părinți în anii aceștia de când tot întreb:

  • „Așa mi-a zis o mămică în parc.”
  • „Așa mi-a dat medicul de familie, iar eu nu m-am mai uitat pe prospect să văd ce conține exact.”
  • „Am citit eu pe internet, pe un grup de mame.”
  • „Am văzut la televizor o reclamă și am zis să încerc și eu.”
  • „Ni l-a recomandat farmacista.”
  • „Nașa mi-a zis că a auzit ea că ăsta e bun.”

Zâmbești, nu? Pentru că, deși îți dai seama că astea NU sunt criterii pe care să te bazezi atunci când ai de gând să îi administrezi copilului tău un supliment, îți dai seama că exact așa ai ales și tu, că exact genul ăsta de replici te pregăteai să îmi dai și tu când am pus întrebarea “Tu cum ai ales suplimentele?”.

SECOM a demarat o campanie pe care au numit-o sugestiv „Alegem bine, ca tu să rămâi bine”, o campanie prin care compania dezvăluie care sunt criteriile ce stau la baza selecției de suplimente din propriul portofoliu și care sunt principiile și valorile care pe ei îi ghidează atunci când ne oferă nouă, consumatorilor, un supliment alimentar. Având în vedere:

  • longevitatea lor pe piața românească (de 17 ani ! în contact permanent cu consumatorii) și procesul riguros de selecție a produselor pe care le aleg în portofoliu pe baza unor criterii științifice (ani mulți de când fac curatorie în zona de suplimente alimentare, aducând în România unele dintre cele mai avansate produse la nivel mondial)
  • feedbackul continuu primit de la consumatori (foarte mulți părinți din România aleg produse SECOM pentru copii și vorbesc despre rezultatele lor în online, împărtășesc părerile lor după ce au folosit produsele)
  • implicarea lor în a informa (SECOM are o revistă proprie și o emisiune online, ambele menite să răspundă întrebărilor și să crească nivelul de informare), SECOM a ales să demareze această campanie ca să aflăm ce criterii stau la baza alegerilor lor atunci când aduc suplimente alimentare în România.

Vă prezint în continuare îngrijorările pe care le-am avut eu în toți anii aceștia de când iau suplimente și care sunt convinsă că sunt și întrebările voastre, nu doar ale mele. Răspunsurile o să vă ajute să alegeți în cunoștință de cauză suplimente alimentare.

> > Să îl iau pe ăsta mai ieftin sau pe ăsta mai scump? < <

Mai bine pe ăsta mai ieftin, că tot Vitamina C e!” (Desigur, putem înlocui „vitamina C” din acest exemplu cu orice produs vrei sau ai cumpărat deja.)

Hai să îți explic de ce contează prețul. De ce același produs poate să coste atât de diferit de la un producător la altul.

Luăm un exemplu: Mușețel.

3 produse, pe toate scrie „Mușețel”, dar au preț diferit! Iată de ce:

Într-un produs care costă „x” lei, poți să găsești:

  • rădăcină,
  • tulpină,
  • frunze și
  • flori uscate de mușețel, măcinate și puse în capsule (încapsulate).

În alt produs care costă „y” lei, poți să găsești:

  • extract simplu de mușețel,

adică doar partea benefică a mușețelului. Cu acest produs, rezultatele sunt mai bune decât cu primul, pentru că el conține doar ceea ce generează efectele pentru care ai ales să iei mușețel.

Un alt produs, care costă „z” lei, oferă:

  • extract standardizat de mușețel,

care înseamnă că îți oferă doar compușii activi din plantă, printre care și apigenina și nu tot mușețelul cules de pe câmp și pus în flacon. Rezultatele sunt și mai bune!  

Același lucru se întâmplă și în cazul Armurariu-și-Silimarină. Silimarina e compusul activ principal din semințele de armurariu, armurariul e planta întreagă. Sau Vitamina C: una e acidul ascorbic (adică vitamina C simplă), alta e vitamina C asociată și cu surse precum cătină, măceșe sau acai, adică, pe lângă vitamina C, produsul mai conține și o mulțime de alți nutrienți și substanțe benefice, antioxidanți, flavonoide.

Abia așa am înțeles de ce unele produse costă mai mult, altele mai puțin, deși, aparent, conțin aceeași plantă.


Mai multe detalii despre extract standardizat în campania Secom despre care vă povesteam mai sus: https://www.secom.ro/alegem-bine/calitate.html


Așadar, ar fi bine să verifici mereu ce scrie pe etichetă: câte capsule sunt în cutie, ce gramaj și ce ingredient e trecut pe etichetă, ca să înțelegi ce costă și mai ales de ce costă!

> > Să aleg un supliment românesc sau unul de-la-alții? < <

Pe piața internațională există producători care investesc de zeci de ani în cercetare, în tehnologii performante de control al calității, companii care au inovația ca prioritate și care se concentrează pe dezvoltarea de formule avansate cu ingrediente standardizate, brevetate.

De aceea, SECOM a ales să aducă suplimente de la cei mai cunoscuți producători la nivel mondial, companii cu experiență îndelungată în domeniu, ale căror produse sunt certificate internațional și folosite de consumatori din întreaga lume.

Iată care sunt certificarile pe care le urmărește SECOM atunci când aduce suplimente în portofoliul lor și pe care ar trebui să le căutăm și noi pe etichetă atunci când dorim să cumpărăm un supliment de încredere:

TRU-ID = Certificare oferită de o organizație independentă de testare, prezentă în 28 de state din Canada, SUA și UE, care verifică autenticitatea produselor din plante prin biotehnologie ADN de ultimă generație. Validarea TRU-ID este oferită doar dacă se confirmă faptul că ingredientele naturale listate pe etichetă se regăsesc în formula produsului testat.

GMP, Good Manufacturing Practice = Certificat care atestă respectarea unui set de bune-practici (promulgate de Organizația Mondială a Sănătății) în producția de alimente, suplimente, produse farmaceutice care susțin că produsul este de înaltă calitate și oferă un profil de siguranță ridicat pentru consum.

NSF, National Sanitation Foundation = Organizație internațională de acreditare și certificare ce asigură un control strict al calității și siguranței unui produs. Certificarea se menține prin vizite repetate ale instituției. Atenție! Majoritatea controalelor sunt făcute fără o notificare în prealabil și duc la suspendarea acestei certificări dacă se descoperă nereguli.

Quality Assurance International Certified Organic = organizație din subordinea NSF care verifică veridicitatea produselor organice și oferă certificări în America și UE.

NON-GMO Certified = Certificarea COV (NON-GMO Project Certificate of Verification) garantează că produsele au fost verificate și nu conțin organisme modificate genetic. Aceasta este acordată produselor fabricate pe teritoriul SUA.

USDA Organic = certificare oferită de Department of Agriculture din Statele Unite exclusiv produselor care conțin minim 95% ingrediente organice.

V-Label = Certificare oferită de Uniunea Vegetariană Europeană care dovedește că produsul respectă principiile vegane și nu conține ingrediente de origine animală.  

Verified GLUTEN FREE = Certificare ce atestă că produsele pot fi consumate în siguranță de persoanele care au intoleranță la gluten, suferă de boală celiacă sau au alergie la gluten. Certificarea este oferită de GFCO din SUA, lider în certificarea fără gluten.

Mai multe detalii găsiți și aici: https://www.secom.ro/alegem-bine/siguranta.html

              Atenție! Asta nu înseamnă că descurajez producția locală de suplimente, produsele autohtone. Departe de mine să vă sfătuiesc să luați acerola sau acai din America în loc să luați cătină de la Brașov, ce fac aici este să vă rog să aveți criterii temeinice atunci când cumpărați suplimente.

> > Trebuie să îmi fie frică de suplimente? Aleg naturiste tocmai pentru că văd câte efecte adverse au medicamentele! < <

În primul rând, te rog să alegi întotdeauna abordarea integrativă. Medicina alopată are rolul și beneficiile ei  și cea mai armonioasă abordare este să combini medicina clasică cu cea complementară sau integrativă. Te invit să citești mai multe despre medicina integrativă aici: https://www.secom.ro/perspective/medicina-integrativa-medicina-viitorului

Apoi, te rog ca mereu mereu să citești cu atenție eticheta produsului pe care urmează să îl cumperi. Cu toate beneficiile prezentate, evaluând, însă, și contraindicațiile.

> > Trebuie să merg la medic sau pot să mă bazez pe ce îmi spune farmacistul, vânzătoarea? Sau mai bine să aleg eu singură ce suplimente să iau? < <

Plantele au beneficii pentru sănătate! Nu uita, de aceea sunt folosite de mii de ani și de aceea ai și apelat la ele.

În funcție de concentrația substanței active din supliment, dar și de starea de sănătate – dacă ești sub tratament medicamentos, dacă ai sau nu alergii etc, planta îți poate face bine sau rău!

Pentru a evita efectele adverse, este recomandat ca suplimentele alimentare să fie utilizate sub îndrumarea unui specialist și indicațiile de utilizare ale producătorului de pe etichetă să fie respectate (de exemplu, să verifici dacă produsul conține ingrediente la care ești alergic!). Așadar, da, consultă-te cu specialistul. Și SECOM are consultanți dedicați pentru asta atât în magazinele lor, cât și  online – pentru cei care nu pot ajunge în magazinele fizice au lansat recent un serviciu de consultanță video la care poți apela oricând, ca să cumperi doar când ești în cunoștință de cauză. Iată aici: https://www.secom.ro/consultanta

De ce să iau de la Secom?

Pentru că:

  1. Materia primă din produsele lor are la bază ingrediente nemodificate genetic, ingrediente din culturi bio în sol virgin, nepoluat cu pesticide, fără îngrășăminte și fără stimulente de creștere artificiale.
  2. Produsele lor conțin preponderent extracte standardizate sau ingrediente patentate, adică în loc de planta întreagă sau părți de plantă, produsele conțin doar substanțele active din plantă care au beneficii pentru sănătate.
  3. Produsele nu conțin reziduuri toxice, tocmai pentru că provin de la producători cu multe certificări și autorizări internaționale.
  4. Producătorii de la care Secom importă produsele funcționează pe piața internațională de zeci de ani și dețin fabrici licențiate care respectă standardele cGMP (current Good Manufacturing Practice) și FDA (Food and Drug Administration).
  5. Concentrațiile din produse se bazează pe un suport științific, astfel încât pe lângă eficiență să ofere și profil de siguranță ridicat consumatorilor.
  6. Pentru că au consultanți disponibili pentru cumpărător, asistenți de farmacie sau de medicină generală, care pot lămuri orice întrebare de-a clienților.
  7. Pentru că SECOM = calitate si inovație. De exemplu, Jarrow Formulas® folosește coenzima Q10 de cea mai înaltă puritate și biodisponibilitate, produsă de Kaneka, Japonia, liderul mondial în domeniu. Kaneka Q10™ este cea mai pură și studiată coenzimă Q10 din lume, majoritatea studiilor clinice efectuate în ultimii 30 de ani pe coenzima Q10 au folosit Kaneka Q10™. Kaneka Q10™ este singura formă de coenzima Q10 bio-identică cu cea produsă în organismul uman.

Sau, dragostea mea de ani de zile, ALIVE. Gândește-te, te rog, la un produs multivitamine și minerale pe care l-ai luat vreodată în viața ta, într-o perioadă în care te-ai simțit slăbită sau în care îți cădea mult părul. Bat pariu că îți aduci aminte (cu greu) numele lui și că nu îți amintești nimic din ce conținea, ce doze din fiecare vitamină sau din ce proveneau vitaminele și mineralele din produsul ales de tine. No, fii atentă acum: Produsul Alive!™ (fără fier) conține 133 de ingrediente din surse naturale! Cât??????? Da, 29 de vitamine și minerale, 37 extracte din fructe, legume și plante verzi și, ca și cum n-ar fi fost de ajuns, mai conține și 12 enzime digestive, 10 acizi grași Omega-3/6/9, 12 extracte din ciuperci medicinale, 15 antioxidanți și 18 aminoacizi. În plus, nutrienții din Alive!™ se absorb în circuitul sanguin în mai puțin de 30 de minute. Asta înțeleg eu prin preocupare pentru suplimente de calitate.

  1. De ani de zile, de când lucrez cu ei, niciodată nu au minimizat importanța medicinei clasice, alopate, așa cum mai văd în alte cazuri, în care se susține că plantele fac miracole și că ar trebui să ne ferim de alopate. Nici eu, nici SECOM nu suntem de această părere, deși, ba da, plantele, fac, într-adevăr, miracole. Abordarea armonioasă este medicina integrativă: adică medicina alopată, convențională care lucrează în strânsă legătură cu medicina complementară, cum ar fi fitoterapia științifică (care presupune administrarea de suplimente alimentare), acupunctura, ozonoterapia, terapia intravenoasă cu nutrienți (IV THERAPY) și alte feluri de terapii.

Atenție!

Acest articol este un #ad, însă intenția cu care l-am scris nu este ca să îi fac reclamă lui Secom România, ci ca să fac reclamă unui comportament sănătos, bazat pe criterii temeinice, care să ne pună pe noi și mai ales pe copiii noștri la adăpost de riscurile pe care le-ar putea aduce suplimentele alese fără cunoaștere. Mulțumesc că vreți să fiți părinți (mereu) mai buni!


Mai multe detalii despre această campanie de informare asupra criteriilor care stau la baza alegerii suplimentelor din portofoliul SECOM ai aici: https://www.secom.ro/alegem-bine/index.html

Autor

Crina Coliban

Mulțumesc că m-ai găsit! Când eram ca tine, voiam ca fetița mea să sugă la sân și să crească; să nu plângă, doar să îmi zâmbească.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *