Permis

Vaccinezi? Nu! Mă spăl cu săpun.

Bineînțeles că am ales titlul ăsta ca să pot să spun „Să înceapă Revelionul!”, cum ar spune o prietenă de-a mea, referindu-se la discuții în contradictoriu și la „circ”. Adică pentru ca, astfel, să fiu sigură că ajungeți la informația care mi-a schimbat percepția asupra importanței unui gest-reflex.

Hai cu imaginația!

Un avion cu 250 de bebeluși e pe cale să se prăbușească.

Acum imaginați-vă că 60 de avioane pline cu copii-mai-mici-de-5-ani se prăbușesc în fiecare zi.

Acesta e numărul de copii care nu ajung la 5 ani. 6,6 milioane de copii nu ajung la 5 ani!

De ce se moare până la 5 ani?

Diareea și pneumonia sunt printre primele două cauze de deces la copiii sub 5 ani. Măsurile preventive împotriva acestor boli nu sunt niște inovații tehnologice foarte avansate. E una din invențiile cele mai vechi ale omenirii: săpunul. Spălatul mâinilor cu săpun, atât de obișnuit, poate înjumătăți cazurile de diaree și reduce la o treime infecțiile respiratorii. Spălatul mâinilor cu săpun poate avea impact în reducerea cazurilor de gripă, trachoma și SARS. Iar mai recent, în epidemiile de holeră și de Ebola, intervenția de bază o constituie spălatul mâinilor cu săpun.

Spălatul pe mâini cu săpun e printre cele mai eficiente moduri de a salva viața copiilor. Poate salva peste 600 000 de copii în fiecare an, echivalent cu oprirea a 10 avioane de pasageri mari pline cu bebeluși și copii de la prăbușire, în fiecare zi. (Sursa: Myriam Sidibe)

Cum facem să ne spălăm pe mâini?

De câte ori mă întorceam cu fiica mea de la joacă, principala ei preocupare în scaunul de mașină era să își bage mâinile în gură, pentru diverse scopuri numai-de-copii-știute. N-a mers nimic, nicio explicație n-a părut suficient de convingătoare, mâinile stăteau în gura ei, relaxându-se după o zi încărcată. Până când mi-a venit inspirația și, cunoscând temperamentul Fiicei, i-am zis așa:

„Te rog, vezi că mâinile astea murdare nu vor să aștepte până acasă la săpun și vor să se spele în gură la tine, în loc să se spele în chiuvetă! Ține-le bine să nu reușească să îți intre în gură!” Și dezvoltăm un întreg meci până acasă, când alergăm direct la săpun, ca să spălam mâinile-astea-care-voiau-să-îmi-intre-în-gură 🙂

Cât despre să îi lăsați pe adulți să:

– „Îi dă tanti un covrigel și lui?”
sau
– „Să îi rup și ei o bucățică de prăjitură?”, ca să nu mai zic despre celebrul tras de obrăjori sau mângâiatul-pe-față cu care încă mă lupt pe străzile din oraș, nu cred că trebuie să vă spun eu că nu e tocmai igienic.

Statisticile arată că 4 din 5 persoane nu se spală pe mâini după ce merg la toaletă, la nivel global!

Săpunul e folosit pentru când-facem-baie, pentru spălatul hainelor, pentru spălatul vaselor. Părinții cred uneori că sapunul e un bun de mare preț, așa că-l țin în dulap, „ca să miroasă fain hainele”. Îl țin ascuns ca să nu-l „consume” copilul.

Cine te-a învățat să te speli pe mâini? 

Ați învățat să vă spălați pe mâini acasă? Sau la școală? V-a învățat mama sau bunica? Ați văzut pe cineva care se spăla cu săpun și ați vrut să îi imitați comportamentul? Când îi întreb pe copiii pe care îi văd în munca mea cu diversificarea și cu plânsul, primesc răspunsuri ca:

  • „Îmi place când mă ridică mama la restaurant să mă spăl cu spumă”
  • „Soră mea se spală cu săpun lichid și îmi place să apăs și să văd cum curge”
  • „Bunica mi-a zis că atunci când fac clăbuc pe mâini, e ca și cum mă joc cu zăpadă”
  • „Frate-miu zice să facem spumă multă pe mâini și să mergem apoi să ne lipim mâinile de televizor” 🙂 

Psihologii vorbesc mereu despre cât de dificil se schimbă obiceiurile formate timpuriu în viațăƒ. Și atunci n-ar fi bine să învățăm mai ales acest obicei: spălatul pe mâini cu săpun?

Campania „Ajută un copil să ajungă la 5 ani”

Pe 15 octombrie sărbătorim Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini. 

Data viitoare când vă gândiți la un dar pentru o nouă mamă și pentru familia ei nu căutați prea mult: dați-i săpun. E cea mai frumoasă invenție din sănătatea publică.

PS Să mă ferească Dumnezeu să intru într-un supermarket cu Fiica! Dacă veți vedea un copil care face un tantrum, nu e pentru înghețată și nici pentru ou Kinder, e pentru săpun! De câte ori o veți vedea pe fiica mea ieșind dintr-un Mega sau dintr-un Lidl, va avea brațele pline cu săpunuri 🙂 🙂 

Autor

Crina Coliban

Mulțumesc că m-ai găsit! Când eram ca tine, voiam ca fetița mea să sugă la sân și să crească; să nu plângă, doar să îmi zâmbească.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *