De viață

Tu știi câte nu știi despre apa pe care o bea copilul tău?

Am scris mult despre apă în viața asta. Am și fost la izvoare, să văd cu ochii mei de unde vine apa. Am înțeles și de ce vine, nu doar când am privit planeta asta verde, ci când am înțeles că noi, oamenii, suntem mai ales Apă!

  • Creierul și inima sunt în proporție de 73% apă
  • Plămânii: 83% apă
  • Pielea: 64%
  • Mușchii și rinichii: 79%
  • Și chiar și oasele, care par „de piatră”, conțin 31% apă! Wow! Poate acum înțelegi pentru prima oară, cu adevărat, ce înseamnă, de fapt, când îți e sete! (Sursa: USGS.gov)

Creierul nostru procesează cel puțin două tipuri principale de sete: osmotică și hipovolemică. Setea osmotică este ceea ce simțim atunci când avem nevoie de mai multă apă. Setea hipovolemică este ceea ce simțim atunci când avem nevoie de minerale și apă pentru a alimenta rezervele din sânge. Copiii, în general, se află expuși unui risc mai mare de deshidratare în raport cu adulții, deoarece dispun de un necesar mai ridicat de apă raportat la greutatea corporală. Cu cât înaintăm mai mult în vârstă, trebuie să fim și mai atenți la corpul nostru, deoarece sentimentul de sete devine mai estompat odată cu trecerea timpului.

Propunerea pe care mi-a făcut-o Vittel de a vorbi despre apă comunității mele m-a convins din următoarele motive:

  1. Cu mulți ani în urmă, am aflat (și am fost foarte surprinsă) că apa despre care credeam eu că e cea mai șmecheră (și cea mai scumpă la momentul acela pe piața din Româna) era, de fapt, mai puțin pură decât apa Vittel. Așadar, m-am bucurat să vă pot oferi o variantă foarte potrivită de apă-pentru-sugari și copii mici = Vittel Kids.
  2. ​Părinții mă întreabă constant ce apă să le dea copiilor. Cu ce apă să prepare formula de lapte. Ce apă săle ​​dea după ce încep diversificarea. Ce apă să le dea să bea.
  3. Femeile cu care lucrez pe probleme de greutate, fertilitate sau o stare-de-mai-bine mă întreabă mereu care e cea mai bună apăpe care să o cumpere. 
  4. Consultația de pe site-ul meu, “Nu face caca!” este în topul consultațiilor pentru care sunt solicitată de ani de zile. Foarte mulți copilași suferă de constipație în țara noastră și nu numai ei, ci și părinții lor! Apa este fundamentală în abordarea acestei dificultăți și în reglarea tranzitului intestinal.

Și îmi aduc aminte de o vorbă a unui doctor în științe cu care am avut onoarea de a merge la izvoarele unor ape minerale naturale cunoscute în România care, la această întrebare, mi-a răspuns într-un fel care mi-a dat peste cap tot ce credeam despre apele din lumea asta și m-a ajutat să ajut la rândul meu pe oricine îmi va adresa vreodată această întrebare:

Care e cea mai bună apă?

! Nu există cea mai bună apă. Dar da, există cea mai bună apă pentru corpul tău (la un moment dat, într-o perioadă specifică a vieții tale zilnice sau a vieții tale, în general). 

Recomandarea lui a fost să nu bem (sau să nu le dăm să bea copiilor) ani de zile aceeași apă, ci să diversificăm și din acest punct de vedere, pentru că fiecare apă aduce informație, nutriție și energie diferite.

Dar, Crina, copilul meu nu vrea să bea apă!

Cum convingem un copil să bea mai multă apă?

Copiii între 1 – 3 ani ar trebui să consume în jur de 1,3 litri de lichide (băuturi și alimente). În primul rând trebuie să îl înveți să își înceapă ziua cu un pahar de apă. Întotdeauna pune-i în geantă sau la îndemână o sticlă de apă. Ca părinte, fii un exemplu pentru copil și bea apă cât de des poți. Evitați deshidratarea în timpul sportului sau a jocului. Este recomandat să beți apă înainte, în timpul și după încheierea activității fizice solicitante.

Ajută-i să își dezvolte creativitatea și distrează-te cu ei!

Apa poate fi și distractivă. Există numeroase trucuri făcute cu ajutorul apei pe care cei mici le vor aprecia și odată cu ele, vor cunoaște celelalte proprietăți, pe cele creative, ale apei: https://www.youtube.com/watch?v=wXwSpcfYBD4

E ok dacă bea ceai în loc de apă?

Agenția pentru Standarde Alimentare a recomandat anterior să nu beți mai mult de aproximativ patru căni de ceai de plante pe zi în timpul sarcinii și să solicitați sfatul medicului de familie sau al moașei dacă nu sunteți sigură cu privire la ce produse pe bază de plante sunt sigure de consumat.

Cât despre ceaiul-la-copii, NU, copiii pot să bea ceai doar împreună cu un alt aliment (cum ar fi celebrul ceai cu pâine-cu-unt-și-gem din copilăria noastră), dar în niciuncaz ceai în biberon în loc de apă.

Câtă apă ar trebui să bea copilul la diversificare?

Apa se introduce în alimentația bebelușului odată cu începerea diversificării, dar nu mai devreme de 4 luni împlinite (adică 17 săptămâni). Apa nu este necesară în primele luni de diversificare, în condițiile în care bebelușul primește suficient lapte. Dar se introduce pentru a familiariza bebelușul cu existența sa și cu modul în care se consumă. Așadar, în prima faza, nu cantitatea este importantă. În general, bebelușii ajung să solicite apă și să asocieze potolirea setei cu băutul după vârsta de 9 – 12 luni. După începerea diversificării și până la vârsta de 1 an, cantitatea recomandată este de maximum 120 ml/zi. În general, apa se oferă, nu se insistă și copilul va bea, dacă va vrea.

IMPORTANT! Apa nu trebuie să înlocuiască laptele.

Ce cantitate de apă trebuie să consume un copil de 6 ani+?

Începând cu vârsta preșcolară, necesarul variază în următoarele intervale:

  • 4-8 ani – 1-1,3 litri pe zi, indiferent de sex,
  • iar între 9-13 ani -1,5-1,7 l pe zi pentru băieți și 1,3-1,5 l pe zi în cazul fetelor.

Aceste cantități cresc dacă există o cauză de pierderi accentuate – febră, căldură ambientală importantă, vărsături sau diaree. Importanța ingestiei suficiente de lichide nu este de neglijat:

  • ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat,
  • ajută la concentrare și efort intelectual la copiii de vârstă preșcolară și școlară,
  • menține hidratate mucoasele respiratorii, ceea ce îmbunătățește apărarea față de infecții.

Pentru a vă asigura că ajunge să consume cantitatea necesară pe parcursul unei zile, oferiți o primă porție (120-150 ml la copiii mici, 250 ml la cei mai mari) dimineața în preajma micului dejun, apoi oferiți cantități mici, dar frecvente de lichid pe parcursul zilei.

Există niște trucuri ca să bem mai multă apă?

Puneți în ghiozdan un recipient cu apă (fără BPA – bisfenol A) și asigurați-vă că explicați importanța consumului regulat de apă. Unii copii uită să bea în timpul activității școlare și recuperează pe parcursul serii, ceea ce duce la frecvente situații de enurezis (pierderi involuntare de urină în timpul nopții). Rugați educatorii și profesorii care supraveghează copiii să se asigure că aceștia beau suficientă apă și că li se permite să iasă la toaletă (jena de a merge la toaletă îi împiedică uneori pe unii copiii să se hidrateze corect).

Și beți voi. Des. Din recipiente diferite, colorate, attractive. Beți în orice împrejurare, în casă, la masa, sub masă, când plecați de acasă, când sunteți pe plajă, când faceți baie, când vine tataie, beți apă des, pentru că ei, copiii, învață și funcționează prin imitație.

Și pentru că în toți acești ani de când lucrez pentru #permisdepărinte, am auzit tot felul de informații care îi descurajează și îi sperie pe părinți, o pornesc acum pe Distrugătoarea-de-Mituri, ca să vă ajut să deveniți (și mai) pricepuți în relația voastră de-o viață cu Apa:

MIT = Să bem 2 litri de apă pe zi!

Nu se știe de unde a pornit această recomandare, dar cu cât o să cauți în mai multe surse științifice, cu atât o să te convingi mai puternic că nu există o cantitate fixă de apă care trebuie băută în fiecare zi. Nevoia de apă depinde de vârstă, de activitatea depusă în timpul zilei, de anotimp, de ce mănânci în ziua respectivă, așadar necesarul poate fi foarte diferit de la o persoană la alta sau de la o zi la alta.

Putem să mâncăm fructe în loc să bem apă?

Apa pe care o putem lua din alimente rar poate depăși 20% din necesarul zilnic de apă al unui om. Chiar dacă dieta ta e preponderent din fructe, legume, supe, tot nu poți primi, astfel, mai mult de 30-40% din necesarul de apă.

MIT = Cu cât bei mai multă apă, cu atât detoxifici organismul mai bine.

Doctor Stanley Goldfarb de la University of Pensylvania scrie în articolul său din Journal of the American Society of Nephrology că rinichii pot chiar să sufere dacă le dai prea multă apă, iar rinichii sunt poartă super importantă de eliminare a toxinelor. Așadar, nu, bea câtă apă simți că îți trebuie, nu bea apă doar pentru că așa ai auzit sau ai citit tu undeva.

Atenție! Există condiții de sănătate în care oamenii trebuie să aibă mare grijă la câtă apă consumă, pentru că mai ales cei cu probleme renale pot să își provoace edem, infarct sau hipertensiune.

MIT = Urina de culoare galben-închis e semn de deshidratare!

DA! Este. De acee, te sfătuiesc să te uiți constant in toaletă după ce se ridică de pe ea copilul tău, pentru că pipi și cca sunt cei mai buni mesageri ai corpului nostru, ne transmit o mulțime de mesaje dinăuntru la care putem avea acces fără să devenim invazivi cu corpul, ca în cazul analizelor de sânge, de exemplu. De ce am trecut la mit acest aspect este ca să vă atrag atenția că, mai ales la începutul diversificării (dar nu numai!), urina se poate colora (până la roșu!) din cauza alimentelor pe care le-a mâncat copilul, precum sfeclă roșie, spanac, afine sau dovleac/cartof dulce.

MIT = Apa de ploaie (sau de izvor) e mai curată, mai bună decât apa de la robinet sau din pet.

Fals! Periculos de fals chiar! Apa de ploaie poate fi contaminată de tot ce atinge în drumul ei până la tine:

  • De suprafața pe care cade
  • De ce poluanți pot fi în aer la acel moment
  • Poate conține paraziți, virusuri, bacterii, ciuperci sau orice alte chimicale care foarte toxice pentru om (conform cu cdc.gov).

Dar ce facem cu clorul, Crina?

Clorul din apa de la robinet are efecte benefice dovedite științific în sute de lucrări de specialitate. Apa poate avea uneori un gust mai persistent de clor în anumite momente ale anului, când se înregistrează niveluri crescute de toxine în zonă sau dacă locuiți aproape de un punct de clorinare a apei.

Dar apa din sticle nu e tot apă-de-ploaie?

Ba da. Doar că una e să luăm noi apă cu bidonul de pe munte și cu totul altceva să fie îmbuteliată la sursă.  La câțiva zeci de metri în subteran, apa intră în contact cu stratul sedimentar și calcaros al pământului, unde acumulează în mod natural mineralele și proprietățile unice pentru a deveni (de exemplu) Vittel, apă natural mineralizată. Apoi, este nevoie de câțiva ani de procesare înainte ca presiunea naturală a pământului să creeze o fântână arteziană prin care apa să se reverse la suprafață. Punctul final al traseului este însuși îmbutelierea apei chiar la sursă, cea mai importantă cheie pentru a păstra intactă puritatea apei.

Și ce e cu apa asta, Vittel?

În 1854, un avocat din Franța (Louis Bouloumie) a descoperit o fântână (Vittel) și a observat cum, consumând apă din ea, i s-au îmbunătățit problemele digestive pe care le avea. Acum 123 de ani, s-a vândut primul milion (!) de sticle cu apă minerală naturală Vittel, recunoscută și pentru efectele ei benefice pentru cei care sufereau de artrită. În 1903, Academia Franceză de Medicină a recunoscut-o oficial ca fiind „de interes public”.

Ca să verificați apa și să fiți convinși că apa aleasă este potrivită pentru voi, vă las în continuare o listă cu ce trebuie neapărat bifat înainte de a o aduce în viața voastră:

  1. Trebuie să provină dintr-o sursă subterană
  2. Să fie colectată prin locul în care iese ea în mod natural sau printr-o ieșire forată de o echipă tehnică specializată
  3. Să fie îmbuteliată direct la sursă
  4. Sursa să fie protejată, sistemul de colectare să fie sterilizat, pentru a se evita contaminarea pe traseu
  5. Microbologic pură (fără bacterii și paraziți)
  6. Să îi fie păstrate toate proprietățile de la izvor până în se închide ermetic în sticla în care urmează să fie comercializată
  7. Compoziția trebuie să rămână aceeași cu trecerea timpului
  8. Trebuie să îndeplinească toate condițiile referitoare la substanțele chimice, microbiene și radioactive din compoziție ca să fie sigură pentru consumul uman (cee ace nu vor ști niciodată cei care aleg să bea apă de ploaie sau apă dintr-un pârâu!)
  9. Să aibă acordul autorităților locale, naționale și internaționale pentru comercializare
  10. Să aibă pe eticheta produsului toate informațiile conform cu legea internațională pentru consumul uman.

Vittel, împreună cu medici pediatri, a scos un ghid cuprinzător despre apă și alimentația mamei-și-copilului, pe perioada sarcinii, alăptării, diversificări și până se face copilul mare, îl puteți downloada de aici, e plin de idei faine despre cum să reușim să bem mai multă apă, ca să avem mai bună viață: https://www.vittel.ro/e-book-nutri%C8%9Bie

Și, în încheiere, v-aș mai ruga ca, cel puțin o săptămână, să îi faceți cadou trupului vostru o bucurie. Țineți un jurnal-de-apă în care să notați zilnic de câte ori beți apă. Și voi, nu doar copilul! O să fiți surprinși de cât de puțină apă bem în țara asta 😊. După săptămâna asta, o să schimbați relația cu apa. O să deveniți ceea ce dorește corpul vostru să fiți, o să deveniți ceea ce sunteți, de fapt: Apă!

Mulțumesc!

Surse:

*Un articol realizat cu sprijinul Vittel România și Vittel Kids

Autor

Crina Coliban

Mulțumesc că m-ai găsit! Când eram ca tine, voiam ca fetița mea să sugă la sân și să crească; să nu plângă, doar să îmi zâmbească.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *