Știi că cel mai „bătrân” copil cu care am lucrat pentru-că-mănâncă-doar-pasat are 7 ani?
Iar cei mai mulți dintre părinți mă caută când copiii au 5 ani, ca să îi fac să accepte și bucăți de mâncare, nu doar mâncare pasată în blender?
Cum ajung copiii și părinții aici?
Cei mai mulți părinți au groaza că o să se înece copilul și, drept urmare, merg pe ideea „să se facă mai mare” ca să știe să mestece. Doar că, surpriză!, mestecatul se învață prin antrenament, nu apare cu vârsta. Din contră, cu cât copilul înaintează în vârstă, cu atât îi e mai greu să accepte bucăți de mâncare!
Cei mai mulți copii mănâncă doar pasat pentru că nu au fost expuși la timpul potrivit și în modul potrivit la mâncare solidă. Când era momentul potrivit?
>> La 6 luni, copiii pot mânca singuri bucăți, dacă mama respectă câteva condiții:
- Copilul este într-o stare perfectă de sănătate.
- Copilul stă la masă într-o poziție perfect verticală.
- Mama a citit despre autodiversificare din cartea „Baby-Led Weaning” sau din cartea mea, „Cum îi facem pe copii să mănânce” – volumul 1: Diversificare&Mofturoși (sau din alte surse în care are mare încredere).
- Copilul primește doar alimente cu textură moale și tăiate în bucăți potrivite.
ATENȚIE!
Unui copil care mănâncă doar pasat NU i se dau brusc bucăți de mâncare, pe criteriul:
„Dă-i, dragă, e băiat mare!” sau „Dă-i, mamă, face caca la oliță și nu bagă mărul în guriță?”
Copilul care mănâncă doar pasat va trebui să treacă, susținut de părinți, printr-o perioadă în care va primi alimente intermediare, care îl vor ajuta să se acomodeze cu procesul de a mesteca alimentele, fără să existe riscul de înec. Alimentele intermediare sunt alimente de dimensiuni mici și foarte mici, cum ar fi
- pulpa de la portocale în sucul de portocale
- semințe de susan în terci
- semințe de cânepă în iaurt
- crutoane mici în lingura de ciorbă
- alimentul pe care i l-ai dat la blender poți să îl strivești cu furculița și să incluzi bucățelele astea mici în mâncarea pasată, adică alimente care pot fi înghițite fără a fi mestecate, care nu îl pot îneca pe copil, dar care stimulează cavitatea bucală (limba, dinții) în procesul de masticație, dat fiind că textura nu mai e complet lichidă, ci are și bucățele mici de alimente.
Camelia C. Sabha
9 martie 2020Am inteles, lucrand cu Crina, ca “buba” nu era la cel mic….ci la mine! Fricile mele erau transpuse in felul in care il hraneam. Norocul nostru a fost ca am gasit-o pe Crina suficient de devreme sa pot remedia toata problema si sa ii dau libertatea copilului meu sa manance “cu drag”! In plus, cartile Crinei sunt “a must have” pt fiecare parinte care intelege ca un copil va creste sanatos si bun atunci cand mananca cu placere, cu entuziasm si nu cu insistentele mamei, cu tableta sau cu alte “trucuri”. A manca e iubire, iar Crina stie sa transmita asta cel mai bine!
Crina Coliban
10 martie 2020Ce de dragoste e in tine, de ai avut sa pui (până) si la mine! Multumesc, Camelia! Multumesc din sufletul meu ca te ocupi asa frumos si bun de copilul tau. 🙏
Adriana
9 martie 2020Super articolul! Eu de la început i-am pus la dispoziție și bucăți. Mănâncă oarecum. Își umple gurița cu ele, le scoate afară, iar le bagă în gură. Iar dacă în lingurița cu supă/ciorbă îi dau ceva ce e puțintel mai mare (dat morcovul la razatoare inainte de a fi pus în mancare, gen), scuipă. Are deja 15 luni. 😔 Ca să nu mai spun că încă aruncă mâncarea pe jos … Nu mai știu cum să procedez …
Crina Coliban
10 martie 2020Sa mergi sa il vada un pedodont, stomatolog pediatru, ca sa fim sigure ca e totul in regula in gurita lui. Sa vezi daca exista ceva pe care il mesteca, totusi, sau nu mesteca absolut nimic. Si sa imi dai un semn daca se dovedeste ca e sanatos dpdv fiziologic si neurologic, ca sa ne ocupam sa il „inspiram” din punct de vedere psihologic 🙂
Mari Milea
4 iunie 2020Buna! Foarte fain articolul. Abia te-am descoperit, abia astept sa „devorez” si restul site-ului. Si baietelul nostru de 13 luni mananca doar pasat. Am inceput diversificarea la 6 luni cu piureuri. Nu era un candidat bun pt BLW, nu statea foarte bine in fund, dar era interesat de mancare si am avut si indicatie medicala (anemie feripriva severa si destul de slabut). Am incercat de la inceput sa ii ofer si pasat cu furculita, dar nu mai deschidea gura. De asemenea facea gag daca gasea bucati in piure sau chiar unele ierburi aromatice mai mari. De vreo 2 luni am inceput sa ii ofer bucati de legume fierte pe langa piure, dar doar se joaca si le arunca pe jos. Am facut si piure mai putin fin, dar il refuza. Accepta mici bucati de fructe daca i le bag in gura. Accepta destul de des terci de ovaz cu piure de fructe. Am incercat de asemenea sa ii pun cous cous in aceste piureuri fine, dar de foarte multe ori le refuza. Primeste si branzica de casa data pe razatoarea mica, amestecata cu iaurt grecesc sau smantana si mamaliguta. Accepta mici bucati de paine pe care le mesteca si intr-un final le inghite. Musca din fructe, dar nu neaparat mesteca si inghite. Am incercat cu diverse budinci dar le refuza. A acceptat sa manance si paste pt bebelusi probabil pt ca le putea inghite fara sa le mestece. Ii place mancarea, dar nu as putea spune ca e mancacios. Este mai degraba pofticios, momentan nu prea refuza alimentele din cauza gustului lor. Ce as putea face in continuare?
Crina Coliban
4 iunie 2020Sa nu cumva sa ii dai bucati solide, daca nu a mancat decat pasat pana acum. Stii tu, pe sistemul „da-i, draga, un mar in mana, ca e baiat mare!” Copilul care nu a inceput sa mestece la timpul potrivit poate avea mari dificultati in a coordona bucatile in gurita si, astfel, sa fie sub risc mare de inec. Sa continui cu alimente strivite cu furculita, cu bucatele mici amestecate cu textura pasata pe care o cunoaste, ca sa inceapata sa mestece. Si sa fii consecventa, sa repeti constant, sa nu te lasi. Daca nu merge, va astept cu niste filmulete, astfel incat sa pot vedea cu ochii mei cum se desfasoara masa. Multumesc!