Diversificare

Iaurtul bio, cel mai bun prieten al omului

Știu că zâmbiți, dar alimentul acesta realmente ne ajută de la începutul relației cu mâncarea până la adânci bătrâneți. Vorbesc de mai bine de 8 ani despre diversificare și despre bucurie în mâncare, iar iaurtul este alimentul pe care vă sfătuiesc mereu să vă bazați când îi arătați bebelușului că mai există și altceva decât lapte-de-mamă.

De ce iaurt la începutul diversificării?

Pentru că iartul este făcut din lapte. Sigur, nu din lapte-de-mamă, însă textura lui, gustul lui, rostul lui au legătură direct cu laptele. Copilul va accepta iaurtul ca prim aliment cu deosebită plăcere și cu ușurință, pentru că este foarte asemănător cu ceea ce a mâncat el toată viața lui, adică în primele 6 luni cât a primit numai lapte. În plus:

  • Iaurtul este acrișor, gust care îi atrage pe copilași care, ați văzut, nici de la lămâie nu se sperie.
  • Mai mult, iaurtul, spre deosebire de alte alimente cu care ați fi tentați să diversificați, are o textură blândă, moale, e foarte ușor de înghițit.
  • Fiind aliment semi-solid, un fel de lapte gros, el nu necesită o mestecare serioasă decât dacă e combinat cu cereale. Asta pentru mamele care se tem de înec. Iaurtul este excelent ca prim aliment, pentru că e aproape ca laptele, însă mai închegat, astfel încât să facă ușoară, firească tranziția de la o hrană total lichidă la o hrană solidă.
  • Iaurtul conține probiotice, bacterii sănătoase de care copilașul are mereu nevoie, cu atât mai mult la începutul diversificării, un proces plin de reacții chimice noi, necunoscute, în care niște ajutor digestive e foarte bine venit.
  • Proteina care provoacă alergii la mulți copii este ameliorată în iaurt, spre deosebire de cea prezentă în lactatele nefermentate (adică lapte, brânză dulce, unt, smântână), astfel că am lucrat cu copii alergici la lapte, dar care nu manifestau reacții când mâncau iaurt!

De ce bio?

Știți din cărțile mele că vorbesc mult despre hrana bio. Am scris acest articol ca să vă răspund la întrebările despre ce înseamnă, de fapt, “bio” și ca să vă dau siguranță că, atunci când alegeți un iaurt bio, chiar știți ce și mai ales de ce l-ați cumpărat.

Agricultura ecologică, bio, reprezintă agricultura în care:

  • nu se folosesc substanțe chimice de sinteză
  • nu există organisme modificate genetic
  • se utilizează practice prietenoase cu mediul.

Fermele se vizitează anual sau chiar de două ori pe an de către organismul care oferă certificatul de atestare bio și de alte organisme care pot veni în control anunțat sau neanunțat.

Așadar, subliniez încă o dată acum:

Începând de la 4 luni și până la 1 an, copilul ar trebui să primească mai ales hrană bio (aș zice exclusiv bio între 6 și 9-10 luni). De ce? Pentru că merită! Aș începe, clar, diversificarea cu iaurt bio și aș adăuga zilnic alimente provenite din culturi ecologice, astfel încât să fiu sigură că primul contact al corpului copilului meu cu hrana solidă de pe lumea asta este sigur, fără risc, sănătos, gustos, viu, hrănitor, îmbucurător.

Ulterior, după ce copilul depășește vârsta de 1 an, m-aș preocupa să existe în continuare în dieta lui alimente bio, iar dacă ar fi să aleg un aliment pe care să continui să i-l dau bio, acela ar fi iaurtul. De ce? Pentru că o văcuță care se hrănește în aer liber, sub soare, cu iarbă curată, îngrijită, va da un lapte bun, fără hormoni de stress, adică o hrană ca pe vremurile cele mai bune, cele mai curate, cele mai frumoase. 

Ce se verifică pentru a certifica ferma ca fiind ecologică? 

  1. Terenul pe care pasc văcuțele (fără substanțe chimice) și felul în care este el îngrijit
  2. Animalele: starea, dar și bunăstarea lor. Atât în adăpost, unde se odihnesc, cât și în aer liber, pe pășuni. Vacile dorm afară, în aer liber, numai iarna dorm în grajduri.
  3. Hrana trebuie să fie obligatoriu ecologică (vara: pășune, iarna: furaje ecologice pe grajd: , fân, apă, sare)
  4. Tratamentele cu care sunt ajutate animalele, în caz de probleme de sănătate. Vacile nu au voie să primească antibiotic în scop profilactic (de prevenție a bolilor).

Știu despre criteriile astea dintr-o discuție lungă cu cei de la Napolact care au fost de acord să îmi deschidă porțile fabricii atunci când le-am scris un email în care îi rugam să îmi detalieze cum primește în România certificarea de agricultură și produse lactate ecologice, interesată tare fiind eu de subiectul „iaurturi bio”. Nu doar că mi-au răspuns în detaliu, ci m-au invitat să revin către ei oricând eu sau comunitatea mea de părinți am mai putea avea orice alte întrebări ale căror răspunsuri le pot oferi copiilor hrană bună și sigură.

Cum poți să știi sigur că iaurtul pe care l-ai ales este BIO?

Pe produs trebuie să fie vizibil pe etichetă:

  • Termenul ecologic sau bio sau organic (înseamnă același lucru)
  • Logo-ul Uniunii Europene pentru produse ecologice (frunzulița verde cu steluțe albe pe margine)
  • Codul organismului (insituției) care a certificat produsul ca fiind bio
  • Proveniența agriculturii care, de obicei, este Uniunea Europeană.

Atenție mare la „Eu iau din sursă sigură!”, de la bunica de la țară sau de la țărani din piață. Aceste surse nu sunt supuse niciunui control care să certifice că produsele sunt ecologice, spre deosebire de marii producători de pe piață care sunt supuși constant controalelor naționale, europene și internaționale, controale anunțate sau inopinate! Sursa noastră sigură de la piață nu are informații tehnice despre starea solului sau starea de sănătate a animalelor lor, așa cum au fermele cu certificare ecologică.

Important!

Șoferii Napolact care vin să colecteze laptele de la fermele ecologice îl testează înainte de a-l prelua din rezervoarele în care îl țin fermierii după ce îl mulg. Testul e așa: se pune o cantitate de lapte într-un pahar și se adaugă o cantitate egală de spirt medicinal. Dacă laptele coagulează, înseamnă că nu e proaspăt sau că nu a fost păstrat în condiții optime. În acest caz, laptele nu este colectat! Dacă laptele rămâne la fel și după ce se adaugă spirt, șoferii îl preiau și îl înregistrează ca fiind un produs care a confirmat calitatea și prospețimea! Odată ajuns în fabrică, laptele trece prim multiple alte verificări înainte de a ajunge pe raftul magazinelor.

De ce e bun iaurtul?

Pe lângă că e bun la gust, cu fiecare iaurt mâncat de către copilul tău, sistemul lui digestiv este susținut, ajutat, iar echilibrul lui general este influențat puternic de acest aliment.

Iată cum! Consumul de iaurt

Ameliorează

  • Colicile la bebeluși
  • Simptomele sindromului de colon iritabil
  • Constipația
  • Diareea
  • Balonarea, gazele
  • Intoleranțele
  • Răcelile și virozele
  • Depresia
  • Durerile de stomac
  • Refluxul
  • Dermatita atopică
  • Susține sănătatea gingiilor și protejează smalțul dinților

Reduce

  • Inflamația
  • Problemele respiratorii
  • Riscul de osteoporoză
  • Problemele de creștere la copii
  • Riscul de boli de inimă
  • Obezitatea
  • Anxietatea
  • Riscul de diabet de tip2
  • Reacțiile alergice
  • Hipertensiunea
  • Riscul de infecție cu helicobacter pylori, această bacterie nu se poate înmulți când există acid lactic în stomac
  • Candida
  • Riscul de boală Crohn

Crește

  • Colesterolul bun
  • Imunitatea
  • Metabolismul
  • Calitatea dietei.

Atenție! >> Dă-i copilului tău iaurt întotdeauna după o cură de antibiotic!

Poate iaurtul să dăuneze?

Da. La cei care suferă de:

  • Intoleranță la lactoză. Deși unii oameni digeră iartul, chiar dacă la lapte sunt intoleranți.
  • Alergie la proteina din lapte de vacă
  • Hiperglicemie/diabet, pentru că unele iaurturi au zahăr adăugat
  • HIV sau alte boli imunodeficitare.

Ce iaurt să aleg?

Așa cum am zis în tot acest articol, aș alege în orice moment un iaurt bio, care provine din lapte bio, de la vaci care pasc și trăiesc în aer liber, îngrijite și iubite.

M-aș uita întotdeauna la ingrediente și aș alege iaurtul bio care conține doar lapte și culturi lactice, adică bacteriile probiotice atât de benefice pentru sănătate și care transformă, de fapt, laptele în iaurt. De asemenea, m-ar interesa ca bacteriile să fie culturi vii, active.

Vă invit să urmăriți video-urile de pe contul de Youtube Napolact, un brand care a investit mult în transparență și în informarea oamenilor care ar putea fi interesați să cunoască pe bune ce înseamnă lactate ecologice în România. Dă click aici ca să afli mai multe  ​sau aici:  www.napolact.ro/totceemaipur.

Tocmai din acest motiv, te invit să îmi pui orice întrebare ai despre iaurtul Bio. Să afli acum tot ce ai fi dorit să știi despre iaurtul Bio pentru copilul tău. Să devii expertă în alegerea celui mai potrivit iaurt Bio pentru sănătatea familiei tale. Napolact mi-a confirmat că ne va răspunde la toate întrebările despre ce înseamnă iaurt Bio, cu considerație pentru interesul nostru și cu bucurie!

***

Surse:

Autor

Crina Coliban

Mulțumesc că m-ai găsit! Când eram ca tine, voiam ca fetița mea să sugă la sân și să crească; să nu plângă, doar să îmi zâmbească.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *