După 7 ani de activitate, am primit ieri-alaltăieri, pentru prima dată, un mesaj pe facebook, în care mi se reproșa că materialul despre colici e “pe bani”. Că “e de căcat” că e pe bani. Că #nimicnuegratisînromânia.

Cum nu e gratis, soro? Eu sunt gratis!

Am început acum 7 ani, făcând voluntariat (asta înseamnă pe gratis) în maternitate la Brașov. Mergeam la femeile care tocmai născuseră ca să le ajut să alăpteze. Apoi, am făcut cursuri de alăptare și diversificare la Brașov, pentru cine dorea să primească ajutor. Le vorbeam ținând-o pe fiica mea în marsupiu, la țâță, că nu stătea nimeni cu ea pe gratis, ca să merg eu să le ajut pe mame să aibă fetițele lor ce să sugă de la țâță.

Apoi, am plecat la București. Și am început să scriu articole pe gratis, ca să ajut și mai multă lume, nu doar pe cei care aveau ocazia să se întâlnească față în față cu mine. Scriu încă.

Scriu pe site la Lidl de un 1 an, în fiecare săptămână. Articole care să îi ajute pegratis pe părinți să le fie mai bine, mai ușor.

Apar la PRO TV și la Antenă în fiecare săptămână. De mai bine de un an. Tot pe gratis, ca să audă din ce în ce mai multă și mai multă lume cum să facă să le fie mai ușor cu copiii și parentingul.

Încep acum al 3lea turneu național “Cum îi facem pe copii să mănânce”. Gratis. Adică, părinții din 30 de orașe pot să intre gratis să mă vadă, să mă audă și să ia instrumente de la mine, cu care să le fie mai ușor cu copiii și parentingu’.

Instagramul meu nu e despre ce sutien mi-am luat și nici despre unboxing de produse de machiaj. Instagramul meu e plin de story-uri și de live-uri de-câte-o-oră-fiecare-live, în care dau instrumente, soluții, tehnici, metode ca să le fie mai ușor oamenilor cu copiii. Gratis.

Până într-o zi, când mi-am dat seama brusc că ăștia de unde cumpăr eu lapte și miere nu au vrut să îmi dea pe gratis lapte și miere. Apoi, na, n-o să îți vină să crezi ce mi s-a întâmplat: nici doamna în al cărei apartament stau cu chirie aici, în București, nu a vrut să mă lase să stau pegratis la ea în apartament, deși știa că eu îi ajut pe atâția oameni pe gratis. Stai să vezi la grădiniță la fiică-mea: merg eu ca o floricică, le spun că eu ajut oameni pe gratis, când colo, auzi ce îmi spune directoarea: Vă credem, dar noi nu putem să le dăm copiilor mâncare și nu putem sa le oferim jucării, dacă nu vă luăm banii, că nu ni le dă nimeni pe gratis! Plec eu supărată de acolo, opresc la benzinărie, că mi se aprinsese becul de la rezervor. Bag benzină, vine un domn să îmi spună că nu pot să plec fără să plătesc. Cum să plătesc? Păi, nu e pegratis?

Soro, șoc! Mi-am luat șocul vieții! Bun, înțeleg să nu mă coafeze pegratis sau să nu îmi pună gene pegratis, înțeleg să merg la un concert Delia și să nu fie pe gratis, dar să îmi dea pâine, cartofi, gradiniță, benzină ca-să-ajung-la-grădiniță, astea TREBUIE să fie pe gratis. Nu?

La fel cum cred și doamnele care mi-au scris ieri-alaltăieri pe facebook că e de căcat să cer bani pe unele dintre materialele mele, așa cred și eu: e de căcat să plătesc ca să trăiesc.

Drept urmare, cum voi știți că treaba mea e să schimb lumea, de azi înainte m-am hotărât să dau totul pe gratis celor care au nevoie de ceva de la mine și să primesc de la voi, pe gratis, ce puteți să îmi dați și voi mie. Fiecare cu ce are:

 • Dacă tu faci contabilitate: eu te ajut să îl facem pe copilul tău să mănânce, tu îmi faci mie actele în firmă.
 • Dacă tu ești doctor: eu te ajut să îl diversifici pe copil, tu mă ajuți cu siropuri și pastile.
 • Dacă ești balerină: eu te ajut să îți înțarci copilul, ca să te poți întoarce la muncă, tu faci balet cu fiica mea.
 • Dacă soțul tău e instalator: eu te ajut să doarmă copilul noaptea, tu îl trimiți pe bărbată-tu noaptea, să îmi încălzească apa la baie, când o vrea și fetița mea să facă baie.
 • Dacă ai o bunică la țară: eu te ajut să se cace copilul tău, când s-a constipat și tu îmi dai mie carne, ouă, lapte de la țară, ca să aibă și fetița mea ce să cace.

E bine așa, da? Onest. S-ar schimba lumea, așa-i? Ar fi o lume mai bună, dacă am putea să ne dăm unii altora gratis, nu-i așa? Numai că, pfu, de fapt, asta nu e gratis! ☹

În plus, nu știu de ce am o bănuială că ai prefera să plătești decât să mi-l trimiți pe bărbatul tău să mă ducă el cu maşina, când nu mi-or da ăştia gratis la benzinărie sau când mi-o trebui ajutor în gospodărie.

Da. Cred că doar eu o să rămân în continuare pe gratis.

PS Atenție mare!
O să găsești la mine pe site niște materiale care costă. Nu te speria, nu iau eu banii ăia. Sunt pentru ăștia de la grădiniță, supermarket, benzinărie, căldură și apă, că ăștia, ai dreptate, nu dau #nimicgratisînromânia


Le mulțumesc tuturor celor care au plătit vreodată în acești 7 ani, ca să beneficieze de ajutorul meu. Cei care putem să plătim pentru a ne împlini nevoile suntem binecuvântați. Îi voi ajuta în continuare, și eu și oamenii ca mine, #pegratis, pe aceia care nu au de unde să plătească pentru a-și împlini nevoile.

Autor

Crina Coliban

Mulțumesc că m-ai găsit! Când eram ca tine, voiam ca fetița mea să sugă la sân și să crească; să nu plângă, doar să îmi zâmbească.

Comentarii (14)

 1. Aura
  7 februarie 2019 Răspunde

  Esti geniala! Genial mod de a expune situatia, insa nu cred ca trebuia justificare pentru munca ta! Continua asa, esti foarte tare!

 2. Andreea
  7 februarie 2019 Răspunde

  Cinstit! ✌

 3. Madalina
  7 februarie 2019 Răspunde

  Foarte frumos spus !

 4. Claudia
  7 februarie 2019 Răspunde

  Foarte bine punctat.Nu este vorba ca ele vor totul #pegratis,sa fim serioase….Adică eu zic ca in afara de serviciile la domiciliu sau pe Skype dacă ne uitam la tv sau pe paginile tale de socializare plus blogul tău absolut totul e pe gratis.Toate informațiile care in mod normal le găsești in carti(pe care dai banii),le găsești in materiale pe internet pe care trebui sa te înregistrezi și sa plătești luna o suma chiar și mica gen 30 lei la tine le găsim gratis.Si eu sunt o mamica care caută de cele mai multe ori soluții gratis ,dar soro orice informație ai dat pe la tv ,și in lumea virtuală pe mine ma ajutat sa nu dau banii pe cărții si pe înregistrări pe site-uri de parenting costisitoare deci mi-am ajutat copilul #pegratis.Cat de (sa nu jignesc ) obraznica sa fi sa sa vi sa zici ca tu nu dai informații și instrumente pegratis.

 5. Maria
  7 februarie 2019 Răspunde

  Draga Crina nuteagita…. asa de tare. Fii calmă, daca poti. În secolul in care trăim se vor gasi mulți “vitezi” . Apreciez tot ce faci , cred ca ti-a fost greu si inca iti mai este, insa fii “barbat”. Si sa stii ca mie mi-ar surâde ideea de a face troc cu tine… sunt dispusă să îți ofer produse alimentare bio, din sursa sigura ( ai mei locuiesc la tară ), In schimbul serviciilor tale 😀😉😊, si nu glumesc. Spor si … răbdare.

 6. Irina
  8 februarie 2019 Răspunde

  Esti prea tare femeie draga. Vizionez, atunci cand pot, aparitiile tale pe tv cu gura cascata, aproape ca uit si sa respir. Ma regasesc in tot ce spui si apoi ma calmez cand vad ca in urma celor spuse de tine trag concluzia ca nu sunt chiar o mama dezastru cand nu mai stiu cum sa o scot la cap cu fii-mea.
  Da, meriti fiecare leut, e munca ta de ani care iti aduce niste roade, da, informatia costa si cand vine vorba de propriul copil, de binele lui, cu atat mai mult se merita sa investești. Tine-o tot asa Crina, crede-ma ca gratis sau pe bani, ai ajutat enitm de mukte mamici. Din partea mea RESPECT!

 7. Paula
  11 februarie 2019 Răspunde

  Ești minunata ca de obicei ! M- am și distrat dar mi se pare tare trist și ca unii/unele nu au ce face altceva decât sa comenteze munca unui om care eu știu ca a muncit pt ce e ,pt ce ne transmite și face orice sa te ajute atunci când ești acolo cu puiul tău și nu înțelegi nimic cu tzatza și caca și cum sta treaba cu mâncatul la micuțul tău ( desigur dacă vrei sa faci bine asta ca doar unii încă dau sarmale la 4 luni ).. ce sa zic mai Crina .. lasă lumea sa vorbească și tu fa ce faci ca tare bine faci… încă ne lipsește cultura,educația și bunul simt unora din păcate , in țara asta ..Dumnezeu e sus și știe cât bine ai făcut tu și pe gratis .. te imbratisez🤗😘

 8. Bianca Ionita
  15 februarie 2019 Răspunde

  N-ai cum…#pegratis si eventual sa fii disponibila si 24/24…Doamne fereste…dar ele au facut copilul oare #pegratis? Asa mi-e mila de femeile acelea, mititelele…cred ca si daca le dai ceva pe gratis ele vor comenta si se vor ofusca “moama daca e gratis e prost”

 9. Ioana
  18 februarie 2019 Răspunde

  Felicitări pentru tot ce faci. Te urmăresc cu drag! 😍

 10. Andreea
  16 mai 2019 Răspunde

  Bine punctat. Asta e, nu poți trăii pe gratis. Păcat, mi a-și dorii sa putem fi mai independenți fata de monetizarea asta a tuturor lucrurilor. Ideea de troc nu e rea.

 11. Emese
  3 noiembrie 2019 Răspunde

  Bine spus. Chiar toata lumea ar vrea totul pe gratis, dar daca le-ai cere tu sa iti faca ceva pe gratis, atunci oare cum ar reactiona?
  Imi place foarte mult de cum incerci sa ajuti mamele. Asa mai departe! O zi placuta🌺🌹🌺

  • Crina Coliban
   4 noiembrie 2019 Răspunde

   🙏❤

 12. Velcioiu Alina
  2 august 2020 Răspunde

  Doamne, ești maxim. Eu azi te-am găsit, căutam o metodă de a scapa de blender, deja avem 3 ani jumătate 😥😥😥,si de la subiectul ăsta, am citit tot ce ai scris,de alergie, de mofturi..imi dai curaj doar citind 😚😚😚. Noi mamele, chiar avem nevoie de oameni ca tine,nu pe gratis 🙄🙄🙄,ca sunt sigura ca nici cele care critică nu au făcut nimic gratis 😘😘😘. Toate cele bune!!

  • Crina Coliban
   3 august 2020 Răspunde

   🙏
   Multumesc! Toate cele bune si voua!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *