„Totul despre Mame” le-a adus la București pe Gill Rapley și Tracey Murkett, adică inițiatoarele curentului Baby-Led Weaning sau, cum îmi place mie să traduc asta în română, „Lăsați-i pe copii să se bucure de mâncare!”
Cu ocazia acestui eveniment care se va desfășura în 6 iunie, au publicat și cartea lor, în română sub titlul „Diversificarea naturală”, și m-au invitat să scriu despre ea, în calitatea mea de „ajutor de mame” :).
Sunt onorată și vă mulțumesc! 🙂
Puteți citi AICI părerea mea despre această carte
Crina Coliban ne vorbește despre cartea “Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați”
Consultant în alăptare şi diversificare, Crina Coliban a fost alături de numeroşi copii aflaţi în plină diversificare. Stilul relaxat al Crinei şi pofta sa de viaţă le-au insuflat încredere şi optimism părinţilor de bebeluşi care descoperă lumea gusturilor, a aromelor și a texturilor. La fel de multă încredere şi optimism furnizează şi cartea“Diversificarea naturală – Cel mai bine păstrat secret al părinţilor relaxaţi”, scrisă de Gill Rapley şi Tracey Murkett, despre care Crina a acceptat cu bucurie să ne povestească mai multe:
Când mi-aţi propus să vă scriu părerea mea despre conceptul promovat de Gill şi Tracey am simţit aşa cum cred că simte un copil când este lăsat să se bucure de mâncare! 🙂
Am simţit că mi se permite să vorbesc despre cea mai îmbucurătoare metodă de a-ţi hrăni copilul dintre toate abordările despre care am citit.
Cartea “Diversificarea naturală” este un remediu. Remediul la boala aceea pe care o fac mamele în prag de diversificarea bebeluşului, boală pe care o botez “ce-frică-îmi-e, mai-bine-îi-mai-dau-lapte”. Cartea aceasta este, în opinia mea:
– O traducere “pe limba ta” a conceptelor care stau la baza diversificării copiilor;
– Un răspuns la întrebările pe care le ai;
– O soluţie la problemele cu care te confrunţi;
– O alternativă când drumul ţi se pare că s-a înfundat;
– Un prieten care îţi înţelege fricile şi îndoielile;
– Un master chef care îţi arată cum să găteşti şi cum să (te) hrăneşti;
– O sursă de inspiraţie în orice moment al diversificării te-ai afla;
– Un furnizor de relaxare.
Şi nu, nu e o carte doar pentru mamele care aleg să facă diversificare naturală sau autodiversificare (baby-led weaning). Nu! Aceasta este o carte pentru orice mamă care are pregătită o linguriţă cu mâncare de dat bebeluşului, ca să înţeleagă CE-uri, DE CE-uri, CÂT-uri sau CUM-uri.
“Pentru ca diversificarea să fie o etapă armonioasă, copilul are nevoie şi trebuie să controleze procesul de hrănire.”
Am auzit toate despre autodiversificare, dar și despre frica părinților că bebelușul s-ar putea îneca cu mâncare. Felul în care această carte explică “înecatul” m-a făcut să mă simt în siguranţă pe tot parcursul procesului, dar nu asta a fost câştigul cel mai mare, ci faptul că fetiţa mea s-a simţit mare şi pricepută, fiind, totuși, fetița unei mame care la început se temea la fiecare bucăţică de mâncare băgată în gură.
Mai mult, revelaţia pe care am avut-o citind această carte (cu ani în urmă, atunci când am descoperit-o) a fost că tocmai piureurile sunt cele care întârzie momentul în care copilul se simte în siguranţă cu mâncarea pe care o introduce în gură. “Pentru ca diversificarea să fie o etapă armonioasă, copilul are nevoie şi trebuie să controleze procesul de hrănire.”
Sunt întrebată des la cursurile mele “Cu ce să începem diversificarea?” şi răspunsul meu este “Lăsaţi-i pe copii să se bucure de mâncare!” Citind şi recitînd cartea asta, aş putea să răspund astfel “Purtaţi-vă cu copiii voştri aşa cum v-ar plăcea să se poarte şi ei cu voi, când veți fi la bătrâneţe!”
Vreţi să vă dea cu linguriţa în gură sau să vă pună la îndemână mâncăruri pe care să le (mai) puteţi mânca şi voi?
Aţi vrea să vă lege într-un scaun de bucătărie sau să va invite la masa lor şi să vă trateze ca pe un musafir îndrăgit?
Aţi vrea să vă dea mâncare “de regim” sau să vă invite să gustaţi din mâncarea lor orice vă face plăcere?
O să vă placă mult cartea asta, pentru că veți găsi sfaturi multe, cazuri concrete, mărturii ale mamelor care au ales diversificarea naturală şi au întâmpinat tot felul de situaţii care, odată citite, vă vor ajuta să vă gândiți realist la diversificarea care poate fi hassle-free, fără nici o urmă de stres. Sunt poze cu copii la masă, sunt idei de mâncăruri potrivite vârstei copilului. E ca şi cum îţi cumperi un consilier în nutriţia copiilor care să stea cu tine la masă!
Mie mi-e tare dragă cartea asta. Pentru că m-a ajutat să înţeleg enorm despre relaţia omului cu hrana. Când mă duc acasă la familii care îmi cer ajutorul, evaluez în primul rând relaţia pe care o au ei, părinţii copilului, cu mâncarea. Şi descopăr aproape de fiecare dată cum “statul la masă” sau “mâncatul” reprezintă un task, o sarcină-de-îndeplinit-în-fiecare-zi şi nu o bucurie, o plăcere, o satisfacere a poftelor. Şi la cursuri îi provoc pe părinţi să descrie senzaţia pe care o au din copilărie când se gândesc la mâncare. De cele mai multe ori primesc acelaşi răspuns: “eram obligat/ă să mănânc”.