Blog

Copii mofturoşi

Cum deslușim ce ne spune bebelușul la masă?

Sunt convinsă că ai vrea să înțelegi de ce te refuză copilul când tu ai vrea să mănânce. De ce îți dă peste linguriță, de ce întoarce capul, de ce ține gurița închisă, când tu ai face orice ca să o vezi deschisă. Mesajele nonverbale ale copilului tău înseamnă semne pe care el ți le trimite și pe care, dacă le înțelegi și le respecți, ai șanse mari să te înțeleagă și să te respecte și el pe tine. 

În rubrica mea, de joi, de la „Vorbește lumea”, emisiunea de pe PRO TV unde apar de mai bine de 2 ani de zile, am dat câteva idei despre cum să îți fie mai ușor să înțelegi limba copiilor. 

 

De viață

Mucus. Mucișori. Sănătate.

Eu am ajuns cu fetița mea la operație de polipi, pentru că avea permanent mucișori, permanent un mucus care îi îngreuna respirația, nu o lăsa să doarmă, îi dădea dureri de cap și nu am reușit să echilibrez situația cu nicio altă metodă mai blândă, mai holistică, mai naturistă.

M-am întrebat multă vreme ce e cu mucii ăștia și mi-aș fi dorit să găsesc un ghid care să mă ajute să înțeleg mai bine ce se întâmplă în năsucul ei și să mă port mai bine cu năsucul ei. De aceea, am creat pentru tine acest articol, ca să îți fie ușor să identifici ce reprezintă „aia din batistă”.

Ce e aia mucus?

O secreție aproasă și alunecoasă care se regăsește pe pereții membranelor, denumite și „mucoase”, din organismul uman.

Ce rost are?

Mucusul servește la protecția celulelor epiteliale din sistemul:

 • Respirator
 • Gastrointestinal
 • Urinar
 • Genital
 • Vizual
 • Auditiv

Mucusul protejează împotriva agenților infecțioși precum bacterii, fungi, virusuri.

Ce conține mucusul?

Apă, zaharuri, proteine, anticorpi și enzime.

Un adult produce zilnic între 1 litru și 1.5 litru de mucus, fără să depună vreun efort, fără să fie conștient de asta.

Iată principalele 3 funcții ale mucusului:

 1. Protecție

Mucusul umezește, hidratează, apără mucoasele de uscăciune. Fără mucus, membranele ar crăpa, s-ar rupe.

În plus, un țesut căptușit cu mucus devine impermeabil, impenetrabil pentru patogeni.

Aerul care intră în nas e umezit, încălzit de mucus și, astfel, devine mai ușor de respirat. De asemenea, perișorii din nas sunt hrăniți de mucus, devenind astfel capabili să îndepărteze orice particulă străină care ar putea intra în nas, când respirăm.

 1. Barieră

Când, din greșeală, intră particule de polen sau de praf, mucusul le capturează și nu le permite să ajungă în plămâni. Acționează ca o bandă de aia lipicioasă de prins muște.

 1. Imunitate

Mucusul conține anticorpi și enzime care identifică orice agent nesănătos care ar putea amenința sănătatea organismului. Imediat după ce le identifică, le distrug sau le elimină.

Are mucusul vreo treabă cu alergiile?

Da! În timpul unei reacții alergice (la polen, de exemplu sau la ambrozie), celulele produc histamină, care atrage după ea strănutul, mâncărime de nas și nas care curge.

Laptele generează adesea producția de mucus în exces. Se declanșează o rinită (gustatory rhinitis), nasul curge brusc, ca atunci când mănânci ardei iute. În laptele dulce există o proteină care generează exact același tip de răspuns.

De ce are atâtea culori?

De obicei, mucusul e transparent. Dar, tocmai pentru că am văzut multe tipuri de mucus în experiența mea cu bebelușii, m-am gândit că un ghid al culorilor v-ar putea fi de mare folos, ar putea să vă ajute să preveniți boli, să interveniți la timp și așa cum trebuie din prima.

Așadar:

Transparent

Mucusul e format majoritar din apă, de unde și aspectul translucid. De exemplu, mucusul din nas e transparent, el curge înspre gât și ajunge în stomac, unde e dizolvat de sucurile gastrice.

Alb

Când mucusul din nas capătă culoarea albă e un semn de congestie. Inflamarea țesutului nazal împiedică formarea mucusului, el își pierde umiditatea și devine mai vâscos, albicios. Așadar, când vezi mucus alb, fii atentă la o infecție nazală sau o răceală.

Galben

Mucusul care a devenit galben și mai gros e semn că infecția nazală progresează. Dacă la început, nasul curgea cu mucișori apoși, transparenți, când devin galbeni e clar ca sistemul imunitar a depistat infecția și a trimis celule specializate să restabilească echilibrul, homeostazia.

Verde

Mucusul verde e semn că sistemul imunitar e în toiul unei bătălii serioase. Neutrofilele sunt celule care luptă împotriva infecțiilor. Ele conțin niște proteine specifice care au culoarea verde. Cu cât se mobilizează mai multe celule albe, luptătoare, cu atât mucusul devine mai verde. Dacă simptomele nu se ameliorează după 12 zile, mergeți neapărat la un consult medical.

Roz sau roșu

Când vezi o astfel de culoare, mucusul conține sânge. De obicei, cauza este o rupere, o rănire a țesutului nazal, ca urmare a unui aer prea uscat, prea cald, ca urmare a unei iritații sau acțiuni mecanice, de genul un degețel cu unghiuța netăiată care a fost băgat în nas. Uneori, chiar și suflatul mai temeinic al nasului poate provoca sângerare. Doar când episoadele acestea se repetă frecvent, ia în considerare să mergi la medic cu copilul.

Maro

Mucusul de culoare maro indică o acumulare de toxine în gâtul copilașului. Cauzele pot fi

 • Stă frecvent într-un mediu în care părinții fumează, astfel că acumulează nicotină în mucus
 • Praful și poluarea mai pot da culoarea maro
 • Un reflux gastroesofagian, care aduce resturi de mâncare înapoi în gât
 • Sânge digerat, dacă bebelușul a supt dintr-un sân rănit, de exemplu

Negru sau gri

Cauzele posibile sunt

 • Praf
 • Pământ, noroi, copiii mănâncă adesea nămol, pământ de flori
 • A inhalat fum de afară, de la un foc sau de la o sobă
 • Infecție cu o ciupercă, mucromicoza este o infecție potențial severă, invazivă și frecvent fatală, deci e de mers la doctor imediat

Deși nu e tocmai politicos să te uiți în batistă după ce sufli nasul, te sfătuiesc să faci asta regulat cu copilul tău. Corpul ne dă permanent semne despre ce se întâmplă în interior, iar mucusul este un prieten de nădejde în acest sens.

Cum să scapi de mucus?

Nu trebuie să scapi. Ci să identifici cauzele care favorizează producerea lui în exces și să lucrezi cu blândețe cu ele.

Poți încerca:

 • Să folosești un umidificator cu aer rece
 • Să bei mai multă apă sau lichide calde
 • Să transformi dușul într-un fel de saună, aburul ajută la curățarea, la eliberarea căilor nazale
 • Introdu în dietă usturoi, lămâie, ghimbir
 • Fă gargară cu apă sărată sau fă spălături nazale cu apă salină (neti pot)
 • Inhalează vapori de ulei esențial de eucalipt
 • Stai cu capul mai sus decât restul corpului atunci când dormi

Sănătate!

 … Puteți citi articolul acesta, cât și altele, pe site-ul partenerului meu, Lidl, dacă dați click aici.

De viață

Depresia Postpartum: Cum să o ajuți pe mama în…

Timp de 6 anii aceștia de când le ajut pe mame, am tot visat la momentul în care o să fac un eveniment săptămânal, o întâlnire, în care să le primesc pe femeile care simt că mămicia e prea grea pentru ele. Daaa, clar o să sară unele dintre voi acum să spună:

„Greu? Să fii mamă e cea mai frumoasă meserie din lume!”
Sau

„Mămicia m-a împlinit mai mult decât orice altceva în viața mea!”
Sau

„Copilul meu mi-a adus numai liniște și bucurie.” Așa să ne fie!
Doar că eu cred că femeile acestea există doar în povești. În realitate, femeile care devin mame simt adesea că tocmai s-au angajat la cel mai greu loc de muncă inventat pe planeta Pământ, că mămicia le împlinește, într-adevăr, dar le și secătuiește și copilul aduce liniște și bucurie, dar mai ales când doarme 😊

Ce face Crina Coliban? Probabil că v-ați întrebat vreodată. Ajută. Crina Coliban ajută. Primiți, vă rog, ajutorul meu. Ajutor de care mi-aș fi dorit să primesc și eu, că de asta am ajuns să cunosc atât de bine cum putem să ajutăm o mamă în nevoie, o mamă în depresie post partum:

 … Continuarea acestui articol o găsiți pe site-ul partenerului meu, Lidl, dacă dați click aici.

Alăptare

CÂND ALĂPTEZ? ÎNAINTE SAU DUPĂ MASA SOLIDĂ?

Orice mamă care l-a alăptat exclusiv pe copilașul ei în primele 6 luni ajunge să își pună această întrebare:

„Acum, că încep diversificarea, cum mai fac cu alăptatul? Când îi dau sân? Înainte să îi dau mâncare solidă sau după ce i-am dat?”

Unele dintre voi îi întrebați pe medici despre asta. Altele, le întrebați pe cumnate, nașe, fine, vecine. Și primiți răspunsuri.

Varianta 1:

„Înainte să îi dai mâncare solidă, clar!”

Tu pleci acasă și faci exact așa cum ai fost sfătuită. Și descoperi și te mâhnești că nu a fost un sfat potrivit.

Varianta 2:

„Clar, alăptezi după masa solidă!”

Tu mergi acasă și faci exact așa cum ai fost sfătuită. Și descoperi și te mâhnești că nu a fost un sfat potrivit. Nu, nu am scris din greșeală aceeași frază. O să înțelegi imediat ce urmăresc.

Mai există o variantă de răspuns, ca și cum nu ești deja super în ceață.

Varianta 3:

„Nu contează, alăptează când dorești: înainte, după, oricând!”

 … Continuarea acestui articol o găsiți pe site-ul partenerului meu, Lidl, dacă dați click aici.

De viață

GĂTIM PENTRU COPII! ÎN CE VASE ȘI CUM?

Când mă pregăteam de diversificare, parcă nimic nu era suficient de bun, de sănătos, de ne-periculos pentru copilul meu, încât să mă convingă să îndrăznesc. Aș fi alăptat până la majorat, doar ca să scap de stres-ul ăsta cu:

 • Ce să îi dau să mănânce
 • Cum să îi gătesc, ca să fie gustos
 • În ce să îi gătesc, ca să fie sănătos… Doamne, dimpreună cu toți sfinții, ajută-mă Tu pe mine!

Și m-am apucat de ce știu eu să fac mai bine: cercetare, research, m-am apucat să aflu ce e cel mai bun pentru fiica mea, adică fix ce ai vrea și tu pentru fiica ta. Da, desigur că articolul nu e doar pentru mame de fetițe, am scris așa, de dragul fiică-mii, dar și mamele de băieți sunt sigură că au exact aceleași preocupări, griji, nevoi.

Care sunt vasele în care ar trebui să gătești, astfel încât să bifezi:

 • Gust bun
 • Nutrienți protejați
 • Cât mai puține toxine generate prin prepararea termică

Doamnelor și domnilor, pentru că, da, eu încă mai cred că și domnii din țara asta se implică activ în creșterea copiilor lor, nu doar în făcut-bani-cu-care-să-poată-mamele-să-cumpere-ce-cred-ele-că-e-bun-pentru-copil, permiteți-mi să împart cu voi cunoștințele despre „la cratiță”:

 … Continuarea acestui articol o găsiți pe site-ul partenerului meu, Lidl, dacă dați click aici.

Copii mofturoşi

Sunt #pegratis! Tu ești?

După 7 ani de activitate, am primit ieri-alaltăieri, pentru prima dată, un mesaj pe facebook, în care mi se reproșa că materialul despre colici e “pe bani”. Că “e de căcat” că e pe bani. Că #nimicnuegratisînromânia.

Cum nu e gratis, soro? Eu sunt gratis!

Am început acum 7 ani, făcând voluntariat (asta înseamnă pe gratis) în maternitate la Brașov. Mergeam la femeile care tocmai născuseră ca să le ajut să alăpteze. Apoi, am făcut cursuri de alăptare și diversificare la Brașov, pentru cine dorea să primească ajutor. Le vorbeam ținând-o pe fiica mea în marsupiu, la țâță, că nu stătea nimeni cu ea pe gratis, ca să merg eu să le ajut pe mame să aibă fetițele lor ce să sugă de la țâță.

Apoi, am plecat la București. Și am început să scriu articole pe gratis, ca să ajut și mai multă lume, nu doar pe cei care aveau ocazia să se întâlnească față în față cu mine. Scriu încă.

CITESTE TOT

Copii mofturoşi

Dacă vrei să mănânce, lasă-l să scuipe!

DE CE SCUIPĂ COPIII? (partea a doua: copiii peste 1 an)

În articolul anterior, pe care îl poți citi aici (https://goo.gl/Rtwfvr), ai aflat care ar putea fi cauzele pentru care copilașul tău scuipă mâncarea din gură, dacă are o vârstă cuprinsă între 6 și 12 luni.
În articolul de azi, vă dezvălui de ce au acest comportament copiii mai mari, cei de peste 1 an.

Nu, nu mă refer la „jocul de-a scuipatul”, adică momentele alea de râs, de conectare, când ne jucăm împreună cu copiii de-a „cine scuipă cel mai departe”. Mă refer la instrumentul pe care îl folosesc adesea în terapiile cu copii mofturoși, menit să le îndeplinească părinților cea mai mare dorință referitoare la copiii lor și mâncarea: să guste din ea!

Știi că asta îmi place mie cel mai tare, nu? Să vă explic ce se întâmplă în mintea copiilor voștri, dându-vă exemplu pe voi, adulții. Iată, concret:

 … Continuarea acestui articol o găsiți pe site-ul partenerului meu, Lidl, dacă dați click aici.

Copii mofturoşi

„Nici asta nu îți place?” – De ce scuipă…

(partea întâi: bebelușii, 6-12 luni)

Articolul acesta e intenționat împărțit în două: pentru că vreau să vă vorbesc prima dată de copiii mici, la începutul diversificării, care scuipă mâncarea din gură, imediat după ce o bagă sau li se bagă în gură. Și, apoi, în partea a doua, despre copiii mai mari care nu vor să guste din nimic, iar atunci când gustă, scuipă imediat și spun că nu e bun, sub privirile șocate ale mamelor care strigă: „Dar nici nu ai apucat să simți, ai scuipat imediat!”

Nu! Bebelușii nu scuipă pentru că nu le place mâncarea ta!

Sau pentru că nu gătești tu bine, cum îmi spun cele mai multe dintre mamele cu care lucrez. Sau pentru că n-are mâncarea niciun gust. Sau pentru că sunt mofturoși.

Bebelușii scuipă mâncarea imediat cum le-ai băgat-o în guriță din mai multe motive și aș putea chiar să fac o ierarhie:

… … Continuarea acestui articol o găsiți pe site-ul partenerului meu, Lidl, dacă dați click aici.

De viață

POT SĂ CRESC UN COPIL DOAR CU MÂNCARE BIO?

Eu am alăptat-o pe fetița mea. Nu mă mândresc, spun asta la fel cum aș spune eu i-am dat să mănânce fetiței mele. Normal că am alăptat. Laptele de mamă este alimentul inventat pentru ca puii de om să aibă ce să mănânce. Desigur că înțeleg și apreciez utilitatea laptelui praf. M-am făcut consilier în alăptare tocmai ca să le ajut pe mame să facă tot ce e nevoie ca să reușească să alăpteze, iar în cazul în care există situații în care chiar nu se poate, să apelăm la formulă, astfel încât copilașul să se dezvolte corespunzător.

Tocmai pentru că am alăptat-o, în momentul în care a trebuit să începem diversificarea, am simțit că nimic, dar nimic pe lumea asta n-ar putea fi la fel de bun, de potrivit, de pur, de sănătos, de gustos ca laptele meu pentru copilul meu. Și am hotărât că fetița mea va mânca doar bio.

Primul pas pe care am simțit să îl fac, așa cum mă știți deja, a fost să mă informez.

Care este diferența între organic, bio, eco și ecologic?

… … Continuarea acestui articol o găsiți pe site-ul partenerului meu, Lidl, dacă dați click aici.

Diversificare

DAR LE-AM SPĂLAT BINE! – GHID PENTRU FRUCTE ȘI…

„Crina, pot să îmi hrănesc bebele exclusiv bio?”, mă întreabă mamele care încep diversificarea cu mine.

„Cum să îl feresc de alergii? Dacă aș găsi ceva în comerț, care să nu fie stropit, ai idee unde aș putea găsi o piață bio?”

„Dar le-am spălat bine, nu pot să înțeleg cum de i-au apărut bubițele astea!”

Replicile de mai sus sunt culese din consultațiile mele cu mame care vor să își protejeze copiii de probleme provenite din alimentația contaminată, ne-bio, stropită, dată cu ceară. Mame care întâmpină tot felul de simptome îngrijorătoare, de genul: scaun cu mucus, apos, constipație, dermatită, bubițe, iritații, până la buze umflate în urma contactului cu anumite alimente.

După ani de zile în care am avut grijă de ce să bage și ce să nu mai bage copiii în gurițe, pot să scriu acest articol cu siguranța pe care mi-o dă experiența cu sute de copii în prag de diversificare și nu numai.

De ce spălăm fructele și (sper și) legumele înainte să le mâncăm?

… Continuarea acestui articol o găsiți pe site-ul partenerului meu, Lidl, dacă dați click aici.

De viață

Copilul tău știe să fie pieton?

Ah, cât de greu e să fii Dumnezeu! Abia după ce am devenit părinte, mi-am dat seama ce rol mi-am dorit și eu să am în viața asta: să fiu dumnezeu pentru copilul meu. Adică să fiu răspunzătoare de viața fetiței mele din prima clipă și până în ultima, pentru că știi și tu că, indiferent ce vârstă are copilul tău, chiar dacă are copii la rândul său, tot copil îl vezi. Să îl apăr, să îl hrănesc, să îl iubesc, să îl feresc, să îl cresc, iată câteva dintre obligațiile pe care le are fiecare părinte, din clipa în care a devenit părinte și … fără pauză, fără sfârșit.

Una dintre obligațiile pe care le ai și, după părerea mea, cea mai intensă, este să îl aperi pe copilul tău în clipa în care iese din casă, când părăsește perimetrul pe care îl consideri tu ca fiind safe, sigur, protector. Adică pe stradă.

Mereu am auzit părinți care spun că ar fi vrut ca, odată cu copilul, să fi primit și prospectul la el, ghidul de folosire, instrucțiunile, astfel încât să știe ce să facă și mai ales ce să nu facă în relația cu copilul. Scriu acest articol ca și cum ar fi un ghid inclus în buzunărașul copilului tău, ca să scapi de frica față de ce i s-ar putea întâmpla copilului tău pe stradă, ca pieton:
1. Ține-l pe copil de mână.

2. Încearcă să vezi lumea, strada, mașinile cu ochii lui. Mici. CITESTE TOT